Latviešu īpašās attiecības ar kartupeļiem apliecina gan grāmata "444 kartupeļu ēdieni", kas atrodama teju katras sevi cienošas saminieces virtuves plauktā, gan lērums mīļvārdiņu, kādos šis dārzenis tiek dēvēts dažādās Latvijas malās: tupenis, rācenis un buļba ir zināmākie no tiem, bet "Skats" ir apkopojis arī virkni kaut mazāk populāru, tomēr ne mazāk labskanīgu kartupeļa "iesauku", kuras uzskaitītas šajā rakstā. Savukārt "Tasty.lv" radošā komanda pārskatīja mūsu plašos recepšu apcirkņus, atsijājot 22 tautā iemīļotas receptes, kur kartupelis ir iecelts goda vietā.
Visu šo ēdienu pagatavošanai nepieciešami vien pāris, teju katras mūsu valsts mājsaimniecības krājumos atrodami produkti: burkāni, kāposti, ķirbji, sēnes, zirņi, pupas, saujiņa putraimu, kāda šļuka piena, gabaliņš pirtī nokūpināta cauraudzīša vai kreptīga sālīta siļķīte. Savukārt aizdara tiesai kalpos karote trekna skāba krējuma, sviesta pika, medus vai karote brūkleņu zaptes.
Apsolām, ka recepšu garšvielu sarakstā tu neatradīsi arī tādus kārtīga latvieša garšu kārpiņām nesaprotamus svešzemju "brīnumus'' kā estragonu, kinzu, kariju, čili pārslas un pat baziliku, jo mūsu čaklo zeltenīšu un bāleliņu garšvielu plauktiņos goda vietu ieņem sāls, pipari, lauru lapas, ķimenes un, protams, kaltētas dillītes.
Lai labi garšo!