Lai atvieglotu ikdienu galvenokārt skolēnu vecākiem, bet, protams, arī studentiem, biroju darbiniekiem – visiem, kuriem ik dienu nākas lauzīt galvu, domājot, kā piepildīt pusdienu kastīti, mēs izvēlējāmies veselīgus, garšīgus un parocīgi baudāmus ēdienu salikumus katrai nedēļas darbdienai.
Sviestmaizes ir viens no ātrāk un vienkāršāk pagatavojamiem ēdieniem. Tās var pagatavot veselīgi, baltmaizi aizstājot ar graudu maizes vai rupjmaizes šķēlēm, pildījumam izmantojot konservētu tunci, kam noliets šķidrums, vārītas olas, liesu vārītu gaļu ( te uzzināsi vienkāršu knifu, kā izvārīt nepārspējami sulīgu vistas fileju) salātlapas un plānas dārzeņu šķēlītes, bet devīgo sviesta kārtu aizstājot ar kādu karoti bezpiedevu jogurta, pesto vai citas pašgatavotas mērces (šeit atradīsi receptes mērcēm, ko pāris minūšu laikā vari pagatavot blenderī).
Vienīgais sviestmaižu mīnuss ir tāds, ka pildījums vai mērce ēšanas laikā mēdz nodevīgi uzpilēt uz apģērba, atstājot neglītus pleķus. Lai mazinātu tādu iespēju, nopērc benzīntankā, kioskā vai lielveikalā "trīsstūrmaizi", bet, kad tā apēsta, iepakojumu neizmet – to varēsi izmantot vairākkārt, lai parocīgi iepakotu līdzņemšanai sviestmaizes savam skolnieciņam. Vēl viens variants, kā izvairīties no drēbju apskādēšanas: apcep maizītes sviestmaižu tosterī, izmantojot labi kūstošu sieru ar pēc iespējas zemāku tauku saturu – maizītes labi garšos arī atdzisušas, turklāt pildījums būs labi noslēpts un netecēs ārā.
Ēšanai īpaši parocīgi ir lavaši, tortiljas un vrapi ar dažādiem pildījumiem. Protams, ja vien tos prasmīgi sarullē. Ja vēlies uzzināt, kā to paveikt, izlasi šo padomrakstu un noskaties video.
Ēdienkartes dažādošanai noderēs arī pavasara rullīši jeb "spring rolls" – tradicionāls vjetnamiešu virtuves gardums. Rullīšu būtība ir pavisam vienkārša – izmērcētā plānajā rīsu papīrā ietin dažādus gardumus: dārzeņus, sēnes, jūras veltes, iepriekš apceptas gaļas strēmelītes, novārītas nūdeles, tvaicētu lasi vai jebko citu, kas iet pie sirds. Tad pildījumu cieši ievīsta rīspapīra rullītī un bauda, pamērcējot kādā gardā mērcītē. Izklausās garšīgi vai ne? Te soli pa solim uzzināsi, kā pagatavot šo ēdienu.
Arī tvaicētas vai cepeškrāsnī ceptas gaļas vai zivju bumbiņas ir gana ērti noēdamas. Vienpadsmit īpaši veselīgas gaļas bumbiņu un kotletīšu versijas meklē te. Izcila piedeva šajā gadījumā būs svaigi salāti, ko vari iepakot gan burciņā, gan aizvākojamā plāstmasas kārbiņā. Lai salāti nesaplaktu un neatsulotos, mērci iepako atsevišķā trauciņā un pievieno salātiem vien brīdi pirms ēšanas.
Arī veselīgas uzkodas nav mazsvarīga pusdienu kastītes sastāvdaļa. Ātrai izsalkuma remdēšanai noderēs kāda saujiņa riekstu, augļi, salmiņos sagriezti dārzeņi (sagatavo arī mērcīti, ieliekot to nelielā, cieši aizvākojamā trauciņā), pašgatavoti enerģijas batoniņi (receptes te), bezpiedevu jogurts, kas papildināts ar karoti medus vai ievārījuma, saldie un sāļie kēksiņi(lūk, šeit, meklē receptes) vai mājās gatavoti dārzeņu čipsi (te atradīsi padomus, kā tos pagatavot).
Ēdienkarte pirmdienai
Pamatēdiens: Lavašs ar vistas–ananasu pildījumu Uzkodas: ābols, sauja mandeļu
Ēdienkarte otrdienai
Pamatēdiens: Vārīta ola, rīsu nūdeļu rullīši ar avokado, gurķi un redīsiem Uzkodas: Banānu mafini
Ēdienkarte trešdienai
Pamatēdiens: Tortiljā ietītie avokado un olu salāti Uzkodas: Baltās šokolādes un dzērveņu batoniņi
Ēdienkarte ceturtdienai
Pamatēdiens: Sulīgas gaļas un cukīni bumbiņas, krāsaini dārzeņu salmiņi ķiploku–sinepju mērcē Uzkodas: jogurts, banāns
Ēdienkarte piektdienai
Pamatēdiens: Zivs filejas vrapi ar zaļumiem un marinētiem gurķīšiem Uzkodas: Vegānie "snickers" batoniņi
Visas ēdienkartē norādītās receptes, kā arī daudzus citus līdzņemšanai piemērotus un parocīgi baudāmus ēdienus atradīsi mūsu sarūpētajā izlasē.
Lai labi garšo!
Vegānie 'snickers' batoniņi
Ja grēcīgi saldais, ar karameli un zemesriekstiem bagātais batoniņš ir tevis iecienīts našķis, noteikti pamēģini pats pagatavot vegāno versiju šim gardumam. Vienkārši un dievīgi garšīgi, tā ''Tasty'' par alternatīvo batoniņa recepti stāsta Ieva Preisa.
Salds gardums, kuru ņemt kā našķi līdzi rudenīgās pastaigās vai garās darba dienās. Batoniņš būs īsta enerģijas bumba, jo tajā ir salds brūnais cukurs un zemesriekstu sviests. Bet kraukšķīgumam pievienotas auzu pārslas un mandeļu skaidiņas.
Pavasara rullīši jeb spring rolls ir no Āzijas virtuves nācis gardums, kuru iesakām baudīt kopā ar sojas mērci. Rullīšu būtība ir pavisam vienkārša – plānajā rīsu papīrā ietin dārzeņus, kas vislabāk iet pie sirds, pievieno nedaudz sezama sēkliņu kraukšķīgumam un visu tin ciet.
Pavisam vienkārši pagatavojams kārums, kuru ņemt līdzi uz darbu, lai našķotos visas dienas garumā. Brokastu pārslu batoniņiem nepieciešami vien kornfleiki, baltā šokolāde, žāvētas dzērvenes un sīrups, kas visam palīdzēs "saķept".
Pasakaini smaržīgi medus un piparkūku garšvielu mafini, kuros iecepts arī kraukšķīgs riekstu, auzu pārslu, žāvētu augļu un ķirbju sēkliņu muslis. Mafinus var ēst gan siltus, gan aukstus, klāt piedzerot kādu glāzi auksta piena.
Pavisam ātri pagatavojama maltīte, kas neprasīs ne laika, ne produktu resursus. Ņem vien divus avokado, dažas cieti novārītas olas, un garšīgas brokastis, launags vai pusdienas steidzīgajiem gatavas!
Zivs filejas vrapi ar zaļumiem un marinētiem gurķīšiem
Reizēm tā vien kārojas ko vienkāršu, rokās paņemamu un gardu. Baltās zivs filejas "burgeri", kas ietīti tortiljā, būs interesants risinājums vienkāršai maltītei, kuru ēst tāpat, turot rokās.
Veselīga, koša un zibenīgi pagatavojama ballīšu un dārza svētku uzkoda, ko atzinīgi novērtēs gan lieli, gan mazi kārumnieki. Galvenie šīs uzkodas "trumpji" ir gardā mērcīte un interesantais pasniegšanas veids.
Sulīgas gaļas un cukīni bumbiņas grieķu gaumē – keftedes
Aromātiskas gaļas bumbiņas grieķu gaumē, kas, pateicoties pievienotajiem kabačiem, cepeškrāsnī kļūs īpaši sulīgas un "pufīgas". Tradicionāli tās tiek gatavotas no jēra vai liellopa gaļas, bet garšīgas bumbiņas izdosies arī no cūkas, teļa, vistas vai tītara gaļas.
Kartupeļu bumbiņas ar sieru ir lielisks veids, kā izmantot no iepriekšējās maltītes pāri palikušo kartupeļu biezputru. Zeltaini kraukšķīgās bumbiņas ļoti garšos bērniem, it īpaši, ja pasniegsi tās ar atsvadzinošo Tzatziki mērcīti un dārzeņiem.
Tītara gaļas iesmiņi ar zemesriekstu sviesta mērci
Gardi tītara filejas iesmiņi, kas marinēti saldajā čili mērcē un zemesriekstu sviestā. Lieliska uzkoda ballītei vai labs papildinājums vakariņu salātiem vai rīsiem.
Tītara kotletes ar piparmētru kuskusu un gurķu mērci
Pārsteidz sevi un savu ģimeni ar šo maltīti. Svaiga garšu pārbagātība, turklāt figūrai draudzīga. Un, kas labākais - virtuvē pavadīsi vien aptuveni 30 minūtes.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit