Ja vien virtuves krājumos ir saldais krējums, piens vai biezpiens, tad šos produktus varēsi izmantot pamatmasai. Krēma iebiezināšanai noderēs želatīns vai olu dzeltenumi, bet garšu saldajam kārumam piešķirs kakao, karotīte šķīstošās kafijas, vaniļa vai nedaudz kausētas šokolādes. Arī bez cukura noteikti neiztikt, jo krēmam ir jābūt saldam.
Ja gatavo vienkāršu putukrējuma krēmu, vienīgā lieta, par ko jāuztraucas, ir tas, lai saldais krējums pirms putošanas būtu auksts. Tiklīdz kā putukrējuma masai tiek pievienots kafijā vai kādā citā šķidrumā uzbriedināts želatīns, jāparūpējas, lai abas savienojamās masas iecilātu vienmērīgi. Tas arī būs garants tam, ka krēms tiešām sastings un būs gaisīgs. Bet smagnējākos olu krēmus galvenais ir gatavot noteiktā secībā un ievērot pakāpenisko karsēšanu, ja tie netiek cepti.
Varbūt biezpiena putukrējuma krēmu ar cukurotām auzu pārslām? Šī supervienkārsā saldā ēdiena pagatavošana aizņems vien padsmit minūtes, jo darba tiešām maz – sakult saldo krējumu un apgrauzdēt uz pannas auzu pārslas.
Ogu ķīselis ar maigu un gaisīgu rīsu krēmu noteikti uzjundīs nostaļģiju par bērnības garšām.
Arī kakao vai kafijas krēms ir īsta žanra klasika, par ko daudziem tīk kavēties saldās atmiņās. Šos samataini maigos krēmus var ēst tāpat no trauciņiem, bet var arī sagriezt kvadrātiņos un pasniegt ar ķīseli vai pārliet ar maigu vaniļas mērci (recepti meklē te).
Arī citu valstu virtuvē saldie krēmi ir lielā cieņā. Spānijas Katalonijas puses gardums ir "crema catalana". Maigais krēms, kura galvenās sastāvdaļas ir olu dzeltenumi un piens, ir ļoti līdzīgs franču "creme brulée", taču kataloniešu krēms netiek nogatavināts cepeškrāsnī. Krēms ir ļoti ātri un vienkārši pagatavojams, bet rezultāts tik garšīgs, ka trauciņš pa karotītei vien iztukšosies vienā acumirklī.
Lai labi garšo!
Vienkāršais kakao krēms ar dzērveņu ķīseli
"Padomju laiku ēdnīcas garša – kakao krēms. Var redzēt, ka neizturēju, jo stūrītī jau "iekampos" un nogaršoju – sanāca "verī gut"!", tā recepti piesaka Guntis Drevinskis.
Rīsu krēms ar ogu ķīseli
Klasiskas vērtības ir neapgāžamas. Ogu ķīselis ar rīsu krēmu uzjundīs atmiņas par bērnības garšām.
Gaisīgs vaniļas krēms ar ķīseli
Nereti darba dienas vidū domas aizklīst līdz bērnudārza laikiem, kad sakārojas pasnaust diendusu un pēc saldā nomiedža panašķēties ar maigu vaniļas krēmu.
Kataloniešu krēms jeb 'crema catalana'
"Spānijas Katalonijas puses gardums "crema catalana" ir ļoti līdzīgs franču "creme brulée", taču kataloniešu krēms netiek nogatavināts cepeškrāsnī. Šis deserts ir ļoti ātri un vienkārši pagatavojams un tiešām gards, ka nenoēsties!" skaidro garšīgā kulinārijas bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore.
Kafijas olu krēms tasītēs
Salds un pavisam vienkāršs olu krēms ar kafijas garšu vieglam desertam, kas ideāli piestāvēs pusdienām draugu vai ģimenes lokā. Kafija krēmā viegli uzmundrinās, bet kakao virskārta piešķirs saldajam ēdienam patīkamu smaržu.
Ātrais šokolādes krēms ar zemenēm
Ja esi steigā, bet pirmie viesi jau klauvē pie durvīm – šefpavārs Artūrs Brucis iesaka pēdējā brīža glābiņu – svaigas zemenes ar šokolādes krēmu. Ātrs, bet ne mazāk gards saldais ēdiens, ko likt galdā. Tikai trīs sastāvdaļas un gatavs!
Biezpiena krēms ar konservētu persiku biezeni
Biezpiena krēms ar konservētu persiku biezeni - vienkārši un ātri pagatavojam deserts.
'Troļļu krēms' no brūklenēm – ģeniāli vienkāršs deserts
"Norvēģijā šobrīd brūklenes ir pašā gatavībā, un laiciņš arī visai jauks, tad nu tapa norvēģu iecienītais "troļļu krēms" no brūklenēm – gaisīgs un vienkārši pagatavojams deserts, kura recepti ieteica mana kaimiņiene," tā recepti piesaka Iluta Krūmiņa.
Vienkāršais šokolādes muss
Ko pagatavot reizēs, kad ļoti gribas ko šokolādīgu, bet interesantāku par kārtējo kapkeiku ar šokolādes sviesta glazūru? Pavisam vienkārši – ņemam to pašu šokolādi un pārvēršam ļoti kārdinošā, krēmīgā šokolādes musā! Visu maģiju paveiks rūpīgi saputots saldais krējums un olu baltumi, kas desertam piešķirs salda mākoņa tekstūru.
Biezpiena krēms ar cukurā apgrauzdētām auzu pārslām
Vai jums arī kādreiz ir gadījies tā, ka ļoti, ļoti gribas ko garšīgu, bet nav vēlmes dirnēt stundu virtuvē? Šādās reizēs atceros bērnību un pavisam vienkāršo balto gardumu – biezpiena putukrējumu ar cukurotām auzu pārslām. Ja jau kārojies – jāpagatavo! Nostalģiskā saldā ēdiena pagatavošana aizņems vien padsmit minūtes, jo maz darba – sakult saldo krējumu un apcept uz pannas auzu pārslas.
Banānu krēms
Banānu krēms īpaši gards ar vaniļas mērci.
Gaisīgais vaniļas krēms ar dzērveņu mērci
Izcils deserts ziemas sezonai. Svētkos ne vienmēr ir jāēd kūkas, tās var aizstāt ar šādu maigu vaniļas krēmu, papildinot ar skābāku ogu mērci.
Kafijas krēms
Kafijas krēms – jauks sākums brīvdienu rītam. Deserts, ko ēst tāpat no trauciņiem, sagriezt kvadrātiņos un apēst ar ķīseli vai pasniegt ar vaniļas mērci.
Gardais Dundagas krēms
Savu Dundagas krēma recepti, kas ir daudzu iecienīts deserts ar bērnības garšu, piedāvā Ruta Ščeglova. Vienkārši pagatavojamais krēms īpaši labi sader ar ķīseli vai skābu ogu mērci.
Brilē krēms
Brilē krēma vienkāršotu recepti piedāvā "Rimi" veselīgas ēšanas kustības "Aikāgaršo!" šefpavārs.
Biezpiena un putukrējuma krēms ar zemeņu mērci
Kad zemeņu laiks ir teju līdz brošai, bet ogas savādāk iekšā vēderā nevar dabūt, tad laiks ir gatavot dažādus kārumus, kūkas un desertus. Piedāvāju jums savas mammas gatavotā saldā ēdiena recepti, kas zemeņu laikā lieti noderēs, kā arī būs gards našķis svētku vai ikdienas ēdienreizē.
Ķirbja krēms
Maigs ķirbja krēms desertam. Var pasniegt tāpat vai ar putukrējumu un riekstiem.
Kakao krēms kā senos laikos
Gardam desertam - vienkārši pagatavojams kakao krēms, kas daudziem atgādinās bērnību vai skolas gadus.
Ķirbju krēms ar svaigo sieru un putukrējumu
Maigs un gaisīgs deserts, kas gan nesader ar apņemšanos šogad beidzot notievēt. Ja skapjaugšā aizķēries kāds ķirbis, griez to pušu un pēc krēma pagatavošanas izmanto atlikušo ogu un iebiezināto pienu sulīgas kūkas pagatavošanā.
Šokolādes un putukrējuma krēms
Gardam desertam šokolādes un putukrējuma krēms. Ēšanai tāpat no glāzītēm vai kopā ar ķīseli.
Ķirbju brilē krēms bez cukura
Ķirbju "creme-brûlée", iespējams, ir pati radošākā recepte desertam no rudens skaistuļa ķirbja. To noteikti ir vērts pamēģināt pat tiem, kas šaubās, vai francūžu iecienītais deserts parastā latvieša virtuvē vispār ir pagatavojams?! Izdosies!
Kakao un krējuma krēms ar dzērveņu ķīseli
"Ķīseli noteikti katrs var gatavot pēc savas patikas, bet man šis saldais vislabāk garšo tieši ar to, kas vārīts no "Alojas" sausā dzērveņu ķīseļa maisījuma," atklāj receptes autore, garšīgās "Facebook" lapas "Zanes receptes" saimniece Zane Zepa.
Auzu pārslu krēms ar iebiezināto pienu
Auzu pārslu krēms ar iebiezināto pienu - vienkārši kārumam.
Kafijas krēms no šķīstošās kafijas
Kafijas krēms no šķīstošās kafijas brīvdienām vai ciemiņu gaidot.
Vienkāršais kefīra krēms
Ikdienas saldēdienam kefīra krēms.
Biezpiena - saldā krējuma krēms
Biezpiena - saldā krējuma krēms, kas pēc vēlmes papildināms ar dažādiem augļiem.
Rīsu un saldā krējuma krēms
Viens no vienkāršākajiem un gardākajiem saldēdieniem - rīsu krēms ar saldo krējumu! Ēd tāpat vai ar ogu ķīseli!
Klasiskais spāņu deserts 'crema catalana'
Klasiskais spāņu deserts "crema catalana" bieži vien tiek jaukts ar franču "creme brulee". Izrādās, par desertu strīdās arī paši spāņi un franči - pēdējie uzskata, ka spāņi viņiem "nozaguši" "creme brulee", sākot to gatavot pa savam, savukārt spāņi apgalvo pretējo, proti, ka ideju "nozaguši" tieši franči.
Rīsu krēms ar putukrējumu un rozīnēm
Rīsu krēms ar putukrējumu un rozīnēm - deserts, kas izdosies arī iesācējam.
Šokolādes - vaniļas krēms
Viegli un ātri pagatavojamais šokolādes - vaniļas krēms.