Foto: Privātais arhīvs
Lai gan Latvijā visā pasaulē iecienītie "Oreo" cepumi ir nopērkami samērā nesen, tie ātri vien arī pie mums ir iemantojuši visai plašu cienītāju pulku. "Oreo" var baudīt gan pārdalot to uz pusēm un no sākuma izbaudot krēm, gan vienkārši tāpat nokraukšķinot visu cepumiņu vai pamērcējot to pienā. Taču, cik cilvēku, tik gaumju! Katrs var atrast savu veidu kā baudīt "Oreo"! Mēs piedāvājam septiņas receptes no "Tasty" apcirkņiem.

Interneta vietne "Shop" skaidro, ka sākotnēji bijis pieejams arī "Oreo" variants ar citronu meringa garšu, bet ir acīmredzami, kurš no abiem izrādījās veiksmīgāks.

Kopš 1912. gada, kad tika uzsākta "Oreo" ražošana, tie ir kļuvuši par pasaulē iecienītākajiem cepumiem.

Nosaukuma izcelsme joprojām nav skaidra. Neviens nezina, kas slēpjas aiz burtu salikuma “Oreo”. Daži domā, ka nosaukums ņemts no franču vārda "zelts" ("or" no franču val.) jo iepriekš "Oreo" paciņa bija zelta krāsā. Ir vēl daudz un dažādas versijas par to, bet visticamāk, ka šis vārds ir izvēlēts, jo tas ir īss un saprotams.

Dažādās valstīs ir pieejami "Oreo" ar unikālām garšām. Japānā ir zaļās tējas saldējuma, Argentīnā – iebiezinātā piena, Ķīnā – aveņu un apelsīnu, Indonēzijā – melleņu saldējuma. Vai kāds vēlas doties pasaules cepumu tūrē?

Četrus gadus pirms "Oreo" nonākšanas tirdzniecībā, sāka ražot cepumus ar nosaukumu "Hydrox", kas izskatījās ārkārtīgi līdzīgi mūsdienu "Oreo". Tomēr "Oreo" ir ne vien veiksmīgāks nosaukums, bet arī acīmredzami labāks mārketinga departaments.

"Oreo" rada atkarību. Ne jau burtiskā nozīmē. Tomēr pēc eksperimentu sērijas ar laboratorijas žurkām, 2013. gadā zinātnieki atklāja, ka "Oreo" veido pieradumu, kas līdzinās tam, ko rada narkotiskās vielas. Unikālā taukvielu, cukuru un sāls kombinācija liek "Oreo" cienītājiem atgriezties pie tiem atkal un atkal.

Cepumu–krēma attiecība ir nevainojama. "Oreo" cepumiem tā nemainīga: ir 71:29 (cepumi:krēms). Ja esi krēma cienītājs, labāk izvēlēties dubultos "Oreo".

Seko zīmēm! Katra cepuma virsmas raksts sastāv no 12 punktiem, 12 puķēm, 12 svītriņām un 90 rieviņām ap maliņu. Dizaineris acīmredzami bijis duču mīļotājs.

Starptautiskā "Oreo" diena ir 6. marts.

59 minūtes vienam cepumam. Tik daudz laika aizņem viena cepuma pagatavošanas process no sākuma līdz beigām. Par nožēlu, tas notiek rūpnīcā, nevis mazu šokolādi mīlošu rūķīšu darbnīcā.

"Oreo" ēšanas veids mēdz atšķirties atkarībā no ēdāja dzimuma. Sievietes biežāk pirms apēšanas sadala cepumu uz pusēm, kamēr vīrieši to apēd veselu.

Runā, ka "Oreo" cepumi apvienojumā ar piena glāzi spēj uzlabot pat vissliktāko darba dienu, tādēļ piedāvājam septiņas idejas, kā tos likt lietā dzīves saldināšanai.

Lai labi garšo!

Tikai 3 sastāvdaļas: 'Oreo' saldējums bez saldējuma mašīnas

Foto: Privātais arhīvs

Lai pagatavotu gaisīgu, atvēsinošu kārumu, nebūt nav nepieciešama saldējuma mašīna – vien trīs sastāvdaļas un pacietība pāris stundas gaidīt, līdz saldējums sasals. Recepti iesaka Ineta Prancāne.

Lasīt vairāk

Neceptā 'Nutella' un 'Oreo' siera kūka

Dievīga siera kūka no teju vai ikoniskām sastāvdaļām - "Nutella" riekstu krēma un "Oreo" cepumiem. Vienkārši pagatavo to un galvojam, ka tava pusaugu meita vai dēls kaut uz brīdi zaudēs savu dumpinieciskumu un atkal raudzīsies tevī sajūsmas pilnām acīm - gluži kā bērnībā.

Lasīt vairāk

Oreo sierakūkas trifeles

Kārdinošas Filadelfijas siera konfektītes ar tumšās šokolādes glazūru. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā Madara Safronova, kura piedalījās Philadelphia recepšu konkursā.

Lasīt vairāk

Kā pagatavot atvēsinošu 'Oreo'–saldējuma kokteili: recepte un videopamācība

Foto: Shutterstock

Atvēsinošs saldējuma kokteilis ir labākais veids, kā atvēsināties karstā dienā. Mūsu piedāvāto versiju īpaši novērtēs īsteni šokoholiķi, jo kokteiļa sastāvā ir arī šokolādes mērce un – pilnai laimei – arī leģendārie "Oreo" cepumi.

Lasīt vairāk

Foto recepte: Lielā 'Oreo' cepuma kūka

"Šis XXL izmēra "cepumiņš" būs lielisks našķis, ar ko pārsteigt "Oreo" cepumu cienītājus," teic garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Baltās šokolādes un aveņu siera kūciņas

Foto: Shutterstock

Gards, maigs un gaisīgs našķis, kas greznos jebkuru svētku galdu. No dotā produktu daudzuma iznāk apmēram 16 mazas kūciņas, taču diezin vai kāda paliks neapēsta, jo saldā un skābā balanss ir tik kārdinošs, ka grūti atturēties no papildporcijas.

Lasīt vairāk

Vienkāršā 'Oreo' siera kūka bez cepšanas

Vienkāršu neceptās "Oreo" cepumu siera kūkas recepti, kura neaizņem daudz laika, iesaka Zandis Kadakovskis.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!