Viltotais jeb falšais zaķis ir lieliska kotlešu alternatīva ar veselu virkni priekšrocību. Šī ēdiena gatavošana aizņems daudz mazāk laika, jo nenāksies tērēt laiku kotlešu lipināšanai, nebūs arī jānopūlas, stāvot pie plīts un uzpasējot pannu, varēsi izmantot daudz mazāk eļļas un ļaut vaļu fantāzijai, papildinot maltās gaļas masu ar dažādiem gardiem pildījumiem.
Šī ēdiena gatavošanai vari izmantot jebkāda veida malto gaļu, ko sagatavo gluži tāpat, kā to dari, gatavojot kotletes. Sulīgumu gaļai piešķirs uz smalkās rīves pierīvēts burkāns, ķirbis, neliels kabacis vai selerijas sakne. Vari pievienot arī uz rupjās rīves sarīvētu sīpolu vai norīvētu tomāta mīkstumu. Ja iecerēts gaļas klaipiņu papildināt vai pildīt ar sāli saturošiem produktiem (kaperi, olīvas, siers, kūpinājumi), tad pievieno mazāk sāls maltās gaļas masai.
Viltotā zaķa pildīšanai vari izmantot iepriekš izmērcētas žāvētās plūmes, vārītu burkānu stienīšus, paprikas šķēles, cieti vārītas olas, apceptas sēnes, dažādu sieru vai šķiņķa kubiņus. Vari arī sagatavoto klaipiņu pirms cepšanas ietīt plānās bekona šķēlēs, kas apcepoties veidos zeltainu un kraukšķīgu garoziņu.
Sagatavoto gaļas masu parasti liek ietaukotā metāla, stikla, keramikas vai silikona veidnē, pārklāj ar foliju un cep aptuveni 40-60 minūtes. Skaisti brūnu garoziņu gaļas kukulītis iegūs, ja minūtes 20-30 pirms cepšanas beigām pārziedīsi to ar glazūru.
Glazūru var gatavot dažādos veidos, bet vienkāršs un pārbaudīts variants ir sojas mērce, kas samaisīta ar kečupu, sinepēm un mazliet medus.
Vari rīkoties arī pēc cita "scenārija", iepriekš izveidoto iegarenas formas gaļas klaipiņu ātri no visām pusēmapcepot pannā sakarsētā eļļā vai kādā citā taukvielā, lai tas iegūtu garoziņu, kas tālākas gatavošanas procesā neļaus zaudēt sulīgumu. Tad liec to uz plāts un "šauj" cepeškrāsnī. Uz plāts vari uzliet nedaudz buljona – arī tas palīdzēs gaļu saglabāt sulīgu.
Kad viltotais zaķis gatavs, ņem to ārā no krāsns, atdzesē, griez šķēlēs un cel galdā. Savukārt pāri palikušās šķēles varēsi izmantot sātīgām sviestmaizēm, ko sagatavot līdzņemšanai uz darbu.
Mēs piedāvājam 14 dažādas viltotā zaķa versijas. Izvēlies sev tīkamāko recepti un iepriecini mīļos ar gardu maltīti.
Lai labi garšo!
Viltotais zaķis ar gardo glazūru
Viltotais zaķis ar piedevām būs ērti pagatavojamas un sātīgas pusdienas vai vakariņas ģimenei, bet atlikušo gaļu nākamajā dienā varēs izmantot, lai uzsmērētu sviestmaizes. Gaļas kukulīša glazūrai izmanto kečupu vai tomātu mērci grilētai gaļai (barbekjū mērci).
Ātri pagatavojams viltotais zaķis - nepieciešamas 15 minūtes visu sastāvdaļu sajaukšanai un mīcīšanai un cepeškrāsnī iekšā! Labi garšos arī atdzisis - uz brokastu maizītes.
Viltotais zaķis ir latviešu kulinārijas klasika. Mani vienmēr saista klasisko ēdienu 'uzlabošana' – šoreiz zaķi noglazēju ar pasaldu lipīgu mērci. Laika gaitā esmu izmēģinājusi vairākas glazūras un to sastāvdaļas. Domāju, ka eksperimentējot un garšojot arī jūs atradīsiet savu ideālo garšu un sastāvdaļu kombināciju.
Viltotais zaķis kēksiņu formās ar kartupeļu biezeņa 'cepurēm'
Ja meklē ideju, kā pagatavot viltoto zaķi vien pāris personām, tev lieti noderēs amerikāņu blogeres, "Framedcooks.com" autores Katrīnas Džeksones ideja šo vienkāršo ēdienu pagatavot kā glazūrkēksiņus, proti, cepot mafinu formās un pārsedzot ar gaisīga kartupeļu biezeņa "cepuri".
Vidusjūras viltotais zaķis - pateicoties siera klātbūtnei, viltoto zaķi (jebšu "mānīgo trusi", kā šo variāciju nokristīja mana meita) ir viegli sagriezt aukstu plānās šķēlēs un likt uz maizes.
Maltās gaļas ruleti, kas daudzās mājās tiek dēvēta par falšo zaķi, var ēst gan siltu ar piedevām, gan aukstu uz maizītes. Ja pērk nezināma sastāva iepriekš samaltu gaļu, tad nekā laba tur patiesi nevar būt. Taču, nopērkot labu gaļu un pašam samaļot, sanāk ļoti gards un veselīgs ēdiens. Recepti iesaka bloga Gards, ka nenoēsties! autore.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit