Klimpu gatavošanai var izmantot ne vien visu iespējamo veidu miltus, bet arī rīvmaizi, mannu, maizi vai kartupeļus – vārdu sakot, teju visu, kas ir pa rokai. Klimpas būt gan lēts un sātīgs pamatēdiens, ja pasniegsi tās ar skābo krējumu vai kādu mērci, gan arī piedeva gaļas, dārzeņu, zivju vai piena zupai.
Zupām paredzētajām klimpām var pievienot sasmalcinātus sīpolus, ķiplokus vai zaļumus, sīki sagrieztu bekonu vai kūpinātu šķiņķi un dažādas garšvielas. Lai piešķirtu klimpām interesantāku krāsu, tām var pievienot arī biešu sulu, tomātu pastu, sablendētus spinātus, burkānu biezeni vai kurkumu.
Klimpas, kas tiek pievienotas zupām, var gan vārīt atsevišķi vai arī likt tieši zupā īsi pirms gatavošanas beigām. Ja ir svarīgi, lai buljons paliktu dzidrs, labāk vārīt klimpas atsevišķi. Pievienojot iepriekš nevārītas klimpas zupai, dari to neilgi pirms vārīšanas beigām, pēc brīža uzmanīgi apmaisot, lai tās nepieliptu pie katla dibena.
Ja nav pārliecības, vai mīklai izdevusies pareiza konsistence, sākumā liek zupā vienu klimpu. Ja tā šķīst, mīklai jāpieliek vairāk miltu, mannas vai kartupeļu cietes. Ja klimpa šķiet pārāk sīksta un gumijota, mīklu var nedaudz atšķaidīt ar ūdeni vai pienu.
Klimpas var veidot dažādos veidos: ar ūdenī samitrinātām rokām, likt katlā mīklas piciņas ar aukstā ūdenī pamērcētu karoti, zupā likt no virtuves dēlīša ar nazi atdalītas mīklas sloksnītes vai izberzt mīklu virs katla caur rupju sietu.
Vari vienā reizē pagatavot lielāku klimpu daudzumu, salikt uz paplātes, ievietot saldētavā un, kad tās sasalušas, pa porcijām sabērt vairākkārt aiztaisāmos plastmasas maisiņos un uzglabāt.
Lasi tālāk un izvēlies, kuru no četriem mūsu piedāvātajiem klimpu veidiem vēlies pagatavot jau šodien pat.
Vienkāršās mīklas klimpas
Vienkāršo klimpu mīklu gatavo gluži kā plāno pankūku mīklu, tikai piešaujot klāt vairāk miltu. Klimpu mīklai būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:
- 1 ola;
- glāze piena;
- 1-3 ĒK cukura (to pievieno pēc garšas);
- šķipsna sāls;
- aptuveni glāze miltu;
- 1 TK eļļas vai mīksta sviesta.
Sakuļ olu ar cukuru un sāli, tad pievieno pienu un iemaisa. Pakāpeniski ber klāt miltus un maisa, līdz mīkla kļūst vijīga. Jāpievieno tik daudz miltu, lai mīkla iegūtu valkanu konsistenci, pēc biezuma aptuveni līdzīgu rauga pankūku mīklai.
Verdošā zupā vai pienā, ja vēlies izvarīt klimpu piena zupu, ar aukstā ūdenī samitrinātu karoti pa vienai liek klimpas. Ieteicams vispirms ielikt vienu klimpu, lai pārbaudītu, vai netrūkst miltu, attiecīgi – ja klimpa izšķīst, mīklai jāpievieno vairāk miltu.
Kartupeļu klimpas
Vispirms nepieciešams pienācīgi sagatavot kartupeļu masu. Nelielai porcijai parasti pietiek ar apmēram trim palieliem kartupeļiem. Tos nomizo un tad ļoti, ļoti smalki sarīvē. Šo darbiņu vislabāk izdarīs virtuves kombains vai gaļas maļamā mašīna.
Sarīvētos kartupeļus ar visu šķidrumu pēc tam liek lielā bļodā. Tad kartupeļu masu pārliek marlē, aizvīsta un pamatīgi izspiež visu kartupeļu sulu bļodā. Tas nepieciešams, lai kartupeļi būtu pēc iespējas sausāki. Toties šķidrumam ļauj nostāvēties, lai virsū būtu kartupeļu sula, bet apakšā – to dabiskā ciete. Sulu pēc tam nolej, bet cieti samaisa ar kartupeļiem.
Nākamais solis kartupeļu klimpu gatavošanā, pēc tam, kad pamatmasa ir sagatavota, ir miltu, garšvielu un papildu cietes pievienošana. Ja kartupeļu masa nav vis tik vienmērīga, kā vēlētos, tai var pievienot pavisam nedaudz baltmaizes mīkstuma (bez garoziņas) vai pāris karotītes mannas. Taču šo funkciju itin labi pildīs arī izsijāti un kartupeļos vienmērīgi iemaisīti milti un kartupeļu ciete.
Kartupeļu masai no trīs lieliem kartupeļiem pietiks ar vienu olu, ēdamkaroti miltu, tikpat daudz cietes un kādu šķipsnu sāls. Klimpu mīklu kārtīgi samaisa un ar rokām veido tāda izmēra klimpas, kādas pašam ir vēlēšanās. "Tasty" padoms: pirms saveltas visas klimpas, pamēģini vismaz vienu izvārīt karstā ūdenī. Ja klimpa neizjūk, viss kārtībā. Taču, ja izjūk, tad klimpu masai pievieno vēl nedaudz miltus vai kartupeļu cieti.
Saveltās klimpas vāra karstā ūdenī – kamēr uzpeld un vēl nedaudz – apmēram 10 līdz 15 minūtes, atkarībā no klimpu lieluma. Ja klimpas pievieno zupai, tad gatavo tās mazākā izmērā. Dari to laicīgi, lai nebūtu tā, ka dārzeņi zupā pārvārījušies, bet klimpas vēl negatavas. Tās vari izmantot arī gardas piena zupas gatavošanai vai, pagatavojot lielākā izmērā, ēst arī tāpat, ar krējuma mērcīti, gaļas mērci vai ko citu. Lieliski garšos arī nākamajā dienā, ja klimpas nedaudz apcepsi uz pannas.
Plaucētās olu klimpas
Plaucēto klimpu pagatavošanai tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:
- 250 g miltu;
- 150 g sviesta;
- 250 ml piena;
- 3 olu baltumi;
- Kapāti zaļumi;
- Sāls pēc garšas.
Olu baltumus sakuļ stingrās putās. Pienu lej katliņā, pievieno sāli, sviestu un uzvāra, līdz sviests izkusis. Ber klāt izsijātus miltus un strauji maisa ar koka karoti, līdz mīkla sāk velties kamolā. Nogriež liesmu, pa daļām pievieno un iemaisa mīklā saputotos olu baltumus, līdz izveidojas viendabīga masa. Ar aukstā ūdenī samitrinātu karoti ņem mīklas piciņas un liek verdošajā zupā. Vāra uz lēnas uguns aptuveni 5 minūtes, ik pa laikam apmaisot.
Putotu olu klimpas
- 4 olas (dzeltenumi atdalīti no baltumiem);
- 50 ml vistas tauku vai sviesta;
- 50 ml vistas buljona;
- 50 ml gāzēta minerālūdens
- 200 g rīvmaizes.
Klimpas sanāk ļoti gaisīgas un vieglas. Mīklas pagatavošanai būs vajadzīgs neliels daudzums vistu tauku, jo tie piešķirs klimpām īpašo, neaizmirstamo garšu. Tos ir ļoti viegli iegūt, ja buljons vārīts iepriekšējā dienā. Buljonam atdziestot, tauki nostāsies tam pa virsu, bet tos ar karoti var nosmelt arī karstam buljonam. Bet, ja vistas tauki nav pieejami, gardas klimpas sanāks arī ar sviesta piedevu.
Atdala olām dzeltenumus no baltumiem. Sakuļ dzeltenumus un tiem pievieno vistu taukus, sakuļ. Tad pievieno buljonu, sakuļ. Pievieno minerālūdeni un atkal sakuļ. Beigās iemaisa rīvmaizi.
Sakuļ olu baltumus stingrās putās. Apmēram vienu trešo daļu iemaisa klimpu mīklā, lai tā kļūtu vijīgāka, pēc tam uzmanīgi iecilā pārējos olu baltumus. Mīklu apmēram uz pusstundu liek ledusskapī "atpūsties".
Tikmēr uzvāra katliņā apmēram 2 litrus sālsūdens, kurā tiks vārītas klimpas. Ja izmantosi klimpas buljonzupas papildināšanai un nevēlies, lai buljons zaudētu dzidrumu, klimpas jāvāra atsevišķi.
Kad mīkla ir atpūtusies, to izņem no ledusskapja un ar mitrām rokām veido nelielas, frikadeļu lieluma, apaļas klimpas. Liek verdošā sālsūdenī. Kad klimpas iegremdētas ūdenī, katliņu daļēji nosedz ar vāku un uz lēnas uguns vāra apmēram 20-25 minūtes. Jāņem vērā, ka klimpas vāroties kļūs lielākas.
Kad klimpas gatavas, tās uzmanīgi ar putu karoti kārto porciju šķīvjos, pārlej ar karsto zupu.
Tepat zemāk atradīsi gardu klimpu zupiņu receptes, kas ir kā radītas, lai sasildītos.
Lai labi garšo!
Dzidrais buljons ar klimpām vai pašgatavotu pastu
Vistas zupa ar sausmaizīšu klimpām
Piena zupa ar kartupeļu klimpām un sviestu
Dzidrā vistas zupa ar dārzeņiem un klimpām
Spinātu klimpas buljonā
Kartupeļu ķiļķenu piena zupa
Vistas zupa ar mazajiem burkāniņiem un klimpām
Aromātisks liellopa sautējums ar siera 'Džiugas' klimpām
Puķkāpostu un brokoļu zupa ar klimpiņām
Piena zupa ar klimpām
Klimpas – olīgas un mīkstas
Vistas buljons ar putotu olu klimpām
Lai zupa būtu savādāka kā citas reizes, vistas buljonu var pasniegt ar buljonā vārītiem burkāniem un putotu olu klimpām, beigās porciju pārkaisot ar kapātiem zaļumiem.