Itālijā būs grūti atrast tādu pilsētu vai pat ciemu, kurā nebūtu savas īpašās minestrones receptes. Katrā ziņā vietējie, lai kur tie arī dzīvotu, savējo minestroni uzskata par vislabāko un ar to ļoti lepojas. Ja iepazīstas ar kādām divdesmit vai trīsdesmit šīs zupas receptēm, tad gribot negribot rodas viennozīmīgs secinājums – minestrone ir ideāls risinājums visai plaša produktu klāsta lietderīgai, turklāt garšīgai izmantošanai, jo, kas nu kuram tajā brīdī ir pie rokas, tam atrodas vieta arī zupas katlā. Paši elementārākie pamatprincipi, protams, jāievēro, citādi rezultātā sanāks nevis "minestrone" ("zupa ar piedevām" – tulkojumā no itāļu val.), bet "minestra" ("zupa" – tulkojumā no itāļu val.), tomēr šī zupa pieļauj gana plašas improvizācijas iespējas.
Kā skaidrots žurnālā "Kurš uzsauks?" 2006. gada septembra izdevumā, tad Dženovas apkaimē minestroni mēdz vārīt bez šķiņķa, toties neskopojas ar baklažāniem, sēnēm un pesto, Toskānā lielāku uzsvaru liek uz makaroniem, bet vēl tālāk uz dienvidiem zupā vāra arī cūkas galvu, rāceņus, parastos kāpostus un lēcas.
Šai sātīgajai un vienkārši pagatavojamajai zupītei ir raksturīga visai spēcīga garša un pikants aromāts. Par to jāpateicas vītinātam vai žāvētam šķiņķim vai bekonam, ko itālieši savāra kopā ar dārzeņiem. Savu kreftīguma tiesu minestronei piešķir arī sīpoli un ķiploki, kā arī rīvēts cietais siers, kas īsi pirms pasniegšanas devīgi tiek pievienots katra zupas šķīvja saturam.
Tradicionālajā minestrones variantā tīru buljonu kā tādu parasti neizmanto, bet citās versijās neizmanto pat gaļu, aizstājot to ar krietnu šļuku olīveļļas – arī bezgaļas versijā minestrone nezaudē ne nieka no savas bagātīgās garšu buķetes. Vēl viena ļoti svarīga lieta ir kāda sauja pastas (īpaši labi šim nolūkam noderēs mazāka izmēra makaroniņi, piemēram, rīsiem līdzīgie orzo pastas graudiņi), vai grauzdētas baltmaizes šķēlītes – bez šīm piedevām nu gan minestrone nebūs sava vārda cienīga.
Ēdienkartes dažādošanai piedāvājam ne vien dažādas versijas par minestroni, bet arī recepti sātīgai lazanjas zupai ar divu veidu sieriem, zupu Toskānas gaumē ar krēmīgu plaucētas olas piedevu un citas zupu receptes, kas piešķirs tavai maltītei saulainās Itālijas noskaņu.
Lai labi garšo!
Minestrone - dārzeņu zupa ar pastu itāliešu gaumē
Minestrone - dārzeņu zupa ar pastu, ir viena no retajām zupām, kas atrodama tradicionālo itāliešu restorānu ēdienkartēs.
Ātrā nūdeļu zupa ar konservētiem zirņiem un pupiņām
Dārzeņu zupa Toskānas gaumē ar plaucētu olu
Aukstā zupa itāļu gaumē
Sātīgā lazanjas zupa ar diviem sieriem
Divi ēdieni vienā: ātrā orzo pasta vai zupa ar vistu un baziliku
Minestrone mājas gaumē
Dārzeņu zupa ar makaroniem
Kartupeļu un kale kāposta zupa Toskānas gaumē
Zupa minestrone ar cukīni un konservētām pupiņām
Pavasara vēsmas zupas šķīvī – gardā makaronu zupa minestrone. Plaukstošo gadalaiku šķīvī izgaršot palīdzēs ne vien redīsi un cukīni, bet arī fenhelis un nedaudz svaigu pētersīļu.