Saskaņā ar Amerikas Nacionālo uzturvielu datubāzi 100 grami šīs milzu ogas satur vien 26 kalorijas, vienu gramu olbaltumvielu, 0,1 gramu tauku un 6.5 grami ogļhidrātu, no kuriem 0,5 grami ir šķiedrvielas, bet 2,5 grami ir cukuri.
"Ķirbis ir viena brīnišķīga oga, ko mēs varam ēst gan svaigu, gan ceptu, gan sāļu, gan saldu, izspiest no ķirbja sulu un pat iegūt vērtīgas sēklas! Ķirbis ir diezgan universāls produkts un to var iekļaut ļoti daudzu ēdienu sastāvā, padarot tos ar uzturvielām bagātākus. Kad gatavojat ēdienus vai spiežat sulas, ķirbjus, kuriem ir mīksta miza, droši varat nemizot. Tādā veidā uzņemsiet gan vairāk šķiedrvielu, gan arī vitamīnu un minerālvielu. Jo oranžāks būs ķirbis (tā mīkstums), jo vairāk antioksidantu tas saturēs – tātad, vērtīgāks," "Delfi" skaidro uztura speciāliste Eva Kataja.
Ja ķirbis tavā ēdienkartē ir nesens ciemiņš un tu vēl tikai sāc to iepazīt, tad gatavojot sautējumu, tirgū vai veikalā lūko pēc riekstu ķirbja, sviesta ķirbja, muskata ķirbja vai šķirnes "Turk's Turbans", kas pēc formas tiešām atgādina turku turbānu.
Pateicoties neitrālajai garšai, ķirbis sautējumos labi "sapasēs" ar dažādu veidu gaļām, dārzeņiem, pākšaugiem un garšaugiem. No garšvielām oranžajai ogai īpaši piestāv muskatrieksts, rozmarīns un timiāns.
Ja skaiti kalorijas, sautējuma aizdaram tradicionālo skābo un saldo krējumu vari aizstāt ar bezpiedevu jogurtu vai kokosriekstu pienu, kas īpaši labi papildinās ķirbju sautējuma garšu.
Ja starp mājiniekiem ir kāds ķirbju nīdējs, tad, lai mainītu viņa uzskatus par šo lielo, veselībai tik noderīgo ogu, vari rīkoties viltīgi: sagriez nomizotu ķirbi gabaliņos, pārlej ar nelielu daudzumu ūdens un pasautē katlā minūtes 15-20. Tad ķirbjus sablendē, iegūstot biezeni, ko vari izmantot teju jebkura gaļas vai dārzeņu sautējuma iebiezināšanai, pievienojot un iemaisot 5 minūtes pirms sautējuma gatavošanas beigām.
Ja ķirbi vienā reizē neizmanto, nogriez nepieciešamo daudzumu, neaiztiekot ķirbja sēklotni. Ķirbi atstāj uz dažām minūtēm, līdz griezuma vieta noraso. Tad ar nazi "rasu" pārzied pār griezuma vietu – šķidrums kā līme pārklās ķirbja poras, pasargājot no bojāšanās.
Lai labi garšo!
Rudenīgais ķirbju sautējums ar kokosriekstu pienu un turku zirņiem
Aromātisks un sildošs ķirbju sautējums rudenīgām pusdienām vai vakariņām. Sautējumu maigāku padarīs pievienotais kokosriekstu piens, bet mazliet svaiga aromāta piešķirs piparmētras.
Kartupeļu un ķirbju sautējums ar vistas gaļu
Gards dārzeņu sautējums ar vistas gaļas gabaliņiem. Lai dārzeņi saglabātu garšu un formu, tos nepārsautē.
Pikantais cūkgaļas sautējums ar ķirbi un pupiņām
Sātīgs sautējums, kura košās krāsas un pikantā garša priecēs acis un sasildīs vēsajās rudens dienās. Vari eksperimentēt, timiānu aizstājot ar rozmarīnu, oregano vai karija pulveri, jo tas tikai padarīs šo jau tā gardo gaļas ēdienu vēl izteiksmīgāku.
Vienkāršais kartupeļu un ķirbju sautējums
Sātīgs un vienkārši pagatavojams kartupeļu un ķirbju sautējums. Tas lieliski garšos lieliem un maziem ēdājiem gan kā piedeva, gan kā pamatēdiens.
Lēcu sautējums ar ķirbi un desiņām
Sātīgām vakariņām – sautējums ar ķirbi, lēcām un gardo desiņu kupātu ripiņām. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā Olga Elste, kura piedalās vakariņu recepšu konkursā.
Ātrais ķirbju karijs
Ķirbis kokosriekstu pienā ar pistācijām, papildināts ar aromātiskām indiešu garšvielām, patīkami pārsteigs pat tos, kuri ar šo lielo, oranžo ogu ir uz "jūs".
Ķirbis ar vistas fileju, pupiņām un sieru
Lai pagatavotu šo ēdienu, būs nepieciešama vokpanna. Protams, var izlīdzēties arī ar parastu, samērā dziļu pannu.
Liellopa gaļas un ķirbja sautējums ar kariju
Ķirbju laiks klāt! Ja domā, kā pārstrādāt pašu vai lauku radu dārzā nobriedušo milzu ogu, un garšo karijs, šī ir recepte, kas jāizmēģina! Vēl gardāks būs, ja izmantosi sviesta ķirbi.
Ātrais ķirbja sautējums ar sulīgām gaļas frikadelēm
Ātrais ķirbja sautējums ar sulīgām gaļas frikadelēm četriem dūšīgiem ēdājiem.
Ķirbju - dārzeņu sautējums
Ķirbju - dārzeņu sautējums pusdienu un vakariņu maltītei.
Ķirbju un gaļas sautējums
Ķirbju sautējums ar gaļu - sātīgai pusdienu vai vakariņu maltītei.
Ķirbju un burkānu sautējums ar vistas fileju
Bagātīgs dārzeņu sautējums ar vistas fileju pasniegts ar gardu mērci.