medus kūka torte
Foto: Shutterstock
Novembri jau krietnu laiku dzīvojam mūsu kopīgi izsapņotās un veidotās valsts simtgades noskaņās, tādēļ aiciinām šo mēnesi, kas zināms arī kā patriotiskām noskaņām un svinamdienām īpaši bagāts gada periods, aizvadīt "latvietītī": izgrebt savu pirmo koka karoti (obligāti ar jumi, ūsiņu, auseklīti vai kādu citu latviešu rakstu zīmi uz spala), uzadīt cimdus ar Lielvārdes jostas motīvu valnītī vai "iekalt" jaunmodīgo tehnoloģiju nogurdinātajā galvā vismaz 10 jaunas tautasdziesmas. Ja šīs nodarbes tev nešķiet īpaši saistošas, tad, ko saki par ideju šomēnes iekļaut ēdienkartē pēc iespējas vairāk garšīgu "pērļu" no Latvijas bagātīgā kulinārā mantojuma?

Mēs, letiņi, allaž esam bijuši tradīciju piekritēji – cik grūti vāciešiem bija mūsu senčus pievērst kristietībai, tik grūti arī mums pašiem vēl šobaltdien pieņemt pasaules vēsmas kaut vai tādā šaurā sfērā kā kulinārija: kinza, lūk, garšo pēc blaktīm, čili ir ass kā elle, ananasa gabaliņi gaļas sautējumā raisa neizpratni, bet jaunmodīgā māžošanās ar amaranta un čia sēklām vairumam no mums gluži vienkārši šķiet lieka laika tērēšana. Iespējams, tas tāpēc, ka mums pašiem ir gana bagāts kulinārais mantojums un arī par radošumu grēks būtu sūdzēties, jo kaut vai tos pašus tupeņus mākam pagatavot vismaz 444 dažādos veidos.

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!