medus kūka torte
Foto: Shutterstock
Novembri jau krietnu laiku dzīvojam mūsu kopīgi izsapņotās un veidotās valsts simtgades noskaņās, tādēļ aiciinām šo mēnesi, kas zināms arī kā patriotiskām noskaņām un svinamdienām īpaši bagāts gada periods, aizvadīt "latvietītī": izgrebt savu pirmo koka karoti (obligāti ar jumi, ūsiņu, auseklīti vai kādu citu latviešu rakstu zīmi uz spala), uzadīt cimdus ar Lielvārdes jostas motīvu valnītī vai "iekalt" jaunmodīgo tehnoloģiju nogurdinātajā galvā vismaz 10 jaunas tautasdziesmas. Ja šīs nodarbes tev nešķiet īpaši saistošas, tad, ko saki par ideju šomēnes iekļaut ēdienkartē pēc iespējas vairāk garšīgu "pērļu" no Latvijas bagātīgā kulinārā mantojuma?

Mēs, letiņi, allaž esam bijuši tradīciju piekritēji – cik grūti vāciešiem bija mūsu senčus pievērst kristietībai, tik grūti arī mums pašiem vēl šobaltdien pieņemt pasaules vēsmas kaut vai tādā šaurā sfērā kā kulinārija: kinza, lūk, garšo pēc blaktīm, čili ir ass kā elle, ananasa gabaliņi gaļas sautējumā raisa neizpratni, bet jaunmodīgā māžošanās ar amaranta un čia sēklām vairumam no mums gluži vienkārši šķiet lieka laika tērēšana. Iespējams, tas tāpēc, ka mums pašiem ir gana bagāts kulinārais mantojums un arī par radošumu grēks būtu sūdzēties, jo kaut vai tos pašus tupeņus mākam pagatavot vismaz 444 dažādos veidos.

Foto: Shutterstock

Novembrī vairāk pievērsties latviskām garšām iesaka arī "Māja&Dārzs" redaktore Vita Daukste: "Ja decembrī man patīk dažādi eksperimenti un ļaušanās dažādu valstu virtuvēm Ziemassvētku gaidās, tad novembris ir patriotisko recepšu mēnesis, kad paralēli svētkiem arī ikdienā vislabprātāk baudu latviskus ēdienus. No pelēkajiem zirņiem līdz rupjmaizes kārtojumam. Svētkos labprāt ceļu galdā kādu aizmirstu vērtību no latviešu virtuves vai nedaudz modernizēju klasiskas vērtības. Šajā mēnesī nevar nenovērtēt arī sulīgās rudens saknes burkānus, kāļus, kāpostus, ķirbjus, kāļus un citus labumus, kas dod mums to, kas rudens pēdējā mēnesī mums visvairāk vajadzīgs."

Foto: Shutterstock

Tāpat mēs par saviem novembra topa produktiem gribam pasludināt latviešu virtuves pērles – grūbas, zeltu – reņģes un biezpienu, pēc kura skumstot katrs kārtīgs letiņš lej sidrabotas asariņas, ilgāku laiku atrodoties svešumā. No biezpiena iesakām pagatavot gardus cepumiņus garo novembra vakaru īsināšanai, no reņģēm mājās uztapināt šprotes, bet grūbas, kas daudziem joprojām maldīgi saistās tikai ar senču tradicionālo grūdeni vai skolu ēdnīcu klasiku – zilganpelēko grūbu piena zupu, nav ne par matu sliktākas kā indiešu rīsi – droši pildiet tās piparos vai kāpostu tīteņos.

Foto: Shutterstock
Kaut ir dzirdēts, ka ārzemniekiem latviešu virtuve šķiet visai pliekana un garlaicīga, lai nu šie paliek pie sava karija, tofu un austerēm. Iespējams, tieši latviskā spītība un nevēlēšanās mainīt savus uzskatus ir mūsu tautas spēka un ilgmūžības pamats. Tādēļ novembrī atgriezīsimies pie savām saknēm, zvanīsim mammām un omītēm, jautājot pēc receptēm, un piesildīsim māju ar latgaliešu guļbišņīku, kurzemnieku sklandraušu, vidzemnieku bukstiņputras un zemgaliešu virteņu smeķīgo aromātu.
Foto: Shutterstock
Protams, neaizmirstot arī par auksto gaļu, kartupeļu desām, medus kūku un speķa pīrāgiem – bez tiem šomēnes neiztikt!

Maizes zupa ar dzērvenēm un putukrējumu

Foto: Shutterstock

Vienkārša maizes zupa ar rozīnēm un dzērvenēm, kas pasniedzama ar putukrējumu.

Lasīt vairāk

Pelēkie zirņi ar speķi un ceptiem sīpoliem

Foto: Shutterstock

Pelēkie zirņi ar speķi un ceptiem sīpoliem ir latviešu nacionālās virtuves klasika. Tie ir piemēroti ne tikai, lai tos celtu galdā ikdienā, bet arī latviskos godos.

Lasīt vairāk

Druvienas pagasta Buņģa zupa

Foto: Publicitātes foto

"Gulbenes novadā esošajā Druvienas Vecajā skolā – muzejā savulaik mācījies rakstnieks Jānis Poruks, kurš savā darbā "Kauja pie Knipskas" (1897. gads) ir aprakstījis, kā Buņģis skolā ēdis zīdeni un ar nevienu neesot dalījies. No šīs epizodes radies nosaukums zupai, kura nu jau kļuvusi par teju neatņemamu sastāvdaļu dažādos saviesīgos pasākumos un svinībās, kas norisinās Gulbenes novada Druvienas pagastā," tā novadam raksturīgu recepti piesaka Gulbenes novada pašvaldības speciāliste Džeina Apsīte

Lasīt vairāk

Supersulīgas kotletes, kas neliks vilties

Foto: DELFI

Liekot roku uz sirds, varu apgalvot, ka pēc šīs receptes gatavotās kotletes ir garšīgākās, ko man līdz šim nācies baudīt – tīkami "pufīgas", skaisti zeltainas, neticami sulīgas un teju vai mutē kūstošas. Ar odziņu vārda tiešā nozīmē, jo, kā zināms, tomāti ir nekas cits kā lielas ogas.

Lasīt vairāk

Bukstiņputra jeb miežu putraimu biezputra ar kartupeļiem

Foto: Publicitātes attēli

Garda tradicionālā miežu biezputra, kuru šoreiz papildina arī burkānu gabaliņi. Recepti piedāvā Rimi gardēdis un šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Krāsnī ceptas bietes ar Fetas sieru un pesto

Foto: Shutterstock

Interesantu garšu meklētājiem jāizmēģina šī cepto biešu recepte no "Lido" šefpavāru krājumiem.

Lasīt vairāk

Kreptīgā skābu kāpostu zupa

Foto: iStock

Janvāris ir īstais laiks, kad gatavot spēcinošas un sildošas zupas, piemēram, šo skābu kāpostu zupu, kurai neierastu garšu piešķirs pievienotā selerijas sakne.

Lasīt vairāk

Virteņi jeb vārītie pīrāgi ar biezpiena un gaļas pildījumu

Foto: Privātais ahīvs

Virteņi – sālsūdenī vārīti pīrāgi ar biezpiena, zaļumu un kūpinātas gaļas pildījumu – ir ļoti garšīga un vienkārša, bet nepelnīti piemirsta recepte, ko "Facebook" domubiedru grupā "Mēs gatavojam!" atgādina Gita Kučinska.

Lasīt vairāk

Mājās gatavoti ķiploku grauzdiņi

Foto: Shutterstock

Grauzdiņi ar ķiplokiem - ātri "pazūd" jebkādā tusiņā.

Lasīt vairāk

Ribiņu podiņš

Foto: Shutterstock

Spēcinošām vakariņām - cūkas ribiņas ar dārzeņiem podiņā.

Lasīt vairāk

Guļbešņīki – Latgales vecmāmiņas ēdienu klasika

Foto: Privātais arhīvs

Gardi vārīto kartupeļu plācenīši ar burkānu un sīpolu pildījumu, ko Latgalē sauc par guļbešņīkiem. Proporcijas nav zināmas, jo laukos viss tiek noteikts uz aci, tāda arī recepte.

Lasīt vairāk

Prosa ar bietēm, parmezānu un citronu

Foto: (c) Gards, ka nenoēsties

Tādi vienkārši produkti kā šķeltie zirnīši, grūbas un prosa, ja tos bagātina ar dažādām mūsdienīgam garšām, ir pat ļoti baudāmi un bagātina ģimenes ēdienkarti, īpaši kad pierastie rīsi, makaroni un kartupeļi sevi uz kādu laiku ir izsmēluši. Pavasarīgi krāsaino recepti iesaka kulinārijas bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore Diāna.

Lasīt vairāk

Grūbu putra jeb 'Pancaks ar cymusu'

Foto: Publicitātes attēli

"Sātīgo putru vāra, ja ēdāju būs vismaz desmit, jo, kaut rezultāts ir varen garšīgs, gatavošanas process ir visai laikietilpīgs," Dagdas novada muzeja "Andrupenes lauku sēta" kulināra mantojuma recepti piedāvā Dagdas Tūrisma informācijas centrs.

Lasīt vairāk

Latviskās siļķmaizītes ar bietēm un biezpienu

Foto: Shutterstock

Par latviskām šīs maizītes ir dēvējamas ne vien tādēļ, ka to pagatavošanai izmantojami produkti, ko ierasts uzskatīt par latviešu tradicionālās virtuves stūrakmeņiem, bet arī tāpēc, ka uzkodā dominējošais sarkani baltais krāsu salikums būs īsti piemērots patriotiskās noskaņās klātam svētku galdam.

Lasīt vairāk

Pupiņu zupa ar žāvētām ribiņām

Foto: Shutterstock

Tradicionālā pupiņu zupa ar žāvētām ribiņām ikdienas ēdienreizei.

Lasīt vairāk

Fiksie Rūjienas salāti

Foto: Shutterstock

Rūjienas salāti ir ātri pagatavojama un garšīga tradicionālā vinegreta alternatīva. Izmantojot vekalos nopērkamās vārītas bietes, šos salātus varēsi pagatavot 10 minūšu laikā.

Lasīt vairāk

Koča jeb ķūķis

Koča jeb ķūķis - grūbu putra ar žāvētu speķi un sīpoliem.

Lasīt vairāk

Mitrā un īpaši sulīgā medus kūka

Foto: Privātais arhīvs

"Šī medus kūka sanāk ļoti mitra un sulīga, jo biskvīta kārtiņas ir ļoti plānas. Recepti kādu laiku atpakaļ noskatīju internetā, un, kopš to izmēģināju, medus kūku cepu tikai šādā veidā," recepti iesaka Evita Sitnika.

Lasīt vairāk

Mājās gatavotas šprotes

Foto: Shutterstock

Mājās gatavotas šprotes - lētāk un veselīgāk.

Lasīt vairāk

Gardās kartupeļu desas ar ķimenēm

Foto: Shutterstock

Kartupeļu desas ir gan Lietuvā, gan Latgales pusē iecienīts ēdiens. Agrāk kartupeļu desu gatavošana bija visai laikietilpīgs pasākums, bet mūsdienās, kad kartupeļus ar virtuves kombaina palīdzību var sarīvēt pāris minūtēs, šī gardā ēdiena pagatavošana būs pa spēkam katram.

Lasīt vairāk

Soli pa solim: nevainojami mīksti speķa pīrādziņi no lēni raudzētas mīklas

Foto: Privātā arhīva foto

Lēnais un ilgais raudzēšanas process nodrošina, ka pīrādziņi būs mīksti un čagani arī nākamās pāris dienas. Mīklas gatavošanas process nemaz nav sarežģīts, tikai laikietilpīgs: ja vakarā pagatavosi mīklu un no rīta izņemsi to no ledusskapja, ap pusdienas laiku jau varēsi mieloties ar gardiem un pufīgiem speķa pīrādziņiem. Pārbaudītu recepti iesaka Vineta Vīksna.

Lasīt vairāk

Latgaliešu kļockas

Foto: Shutterstock

Treknas, saldas, sulīgas un ļoti garšīgas – tieši tādas ir saldajā krējumā sutinātas rauga mīklas kļockas ar maigu biezpiena pildījumu, bez kurām senāk Latgalē nebija iedomājami nevieni lielāki godi.

Lasīt vairāk

Kandavas novada svilpene jeb tauku putra

Foto: Antra Gaisa

“Kandavas novads dzīvo ar garšu!" – tā skan Kandavas novada devīze, tāpēc novadā ir izveidojušies kandavniekiem raksturīgi ēdieni un dzērieni, piemēram, svilpene jeb tauku putra, kuru, iepriekš pasūtot, iespējams nobaudīt Kandavas novada muzejā vai Amatniecības centrā.

Lasīt vairāk

Kugelis – latgaliešu iecienītais kartupeļu sacepums

Foto: DELFI

Latgales pusē no lietuviešiem aizgūti ne tikai cepelīni, bet arī kugelis – kartupeļu sacepums ar sačurkstinātu cauraudzīti un sīpoliem. Vislabāk tas garšos, ja būs cepts malkas krāsnī uz oglēm, bet var izlīdzēties arī ar cepeškrāsni.

Lasīt vairāk

Dzērveņu uzputenis ar mannu

Foto: Shutterstock

Dzērveņu uzputenis ar mannu, kuru vislabāk baudīt ar aukstu pienu.

Lasīt vairāk

Soli pa solim: kā mājās pagatavot auksto gaļu

Foto: DELFI

Mēdz teikt, ka mīļam bērnam ir daudz vārdu. Šo teicienu var attiecināt arī uz auksto gaļu, ko dažādās Latvijas malās godā arī par galertu, muzikantu gaļu, studiņi un kvašaļinu. Šoreiz stāstīsim, kā auksto gaļu pagatavot mājās, jo patiesībā tas ir pavisam vienkārši.

Lasīt vairāk

Klasiskā frikadeļu zupa

Foto: Shutterstock

Frikadeļu zupa - kā no labākajām bērnības atmiņām.

Lasīt vairāk

Asinsdesas jeb putraimdesas

Foto: Privātā arhīva foto

"Neesmu fotogrāfe un tāpēc bilde ir ne visai veiksmīga, bet tā garša! Reiz par manis taisītajām asinsdesām viens puisietis izteica komplimentu, ka tādas desas pat mirdams varot ēst!" stāsta receptes autore Sanita Dambiniece.

Lasīt vairāk

Soli pa solim: viltotās 'irbītes' ar brūno mērci

Foto: Līga Āpša

"Mazs pastāsts manā, lizumniešu, mēlē: Mamma bija godu saimniece un ķēķa sievas "irbītes" gatavoja iepriekšējā dienā, jo darbu un laika ziņā šis ēdiens ir gana prasīgs! Kad mērce bija gatava pasniegšanai, tad to "pīlē" pielēja klāt un uzsildīja mērcē "irbītes". Lēja bļodiņās – māla vai citās – un pasniedza. Maza būdama, es visos godos gaidīju tieši "irbītes" ar tupeņiem, tādēļ tas ir mans mīļākais bērnības ēdiens no "nopietnā" gala," tā tradicionālu latviešu virtuves godu recepti piedāvā uzņēmuma "Tirzas bullis" saimniece Līga Āpša.

Lasīt vairāk

Mājas torte 'Cielaviņa' ar lazdu riekstiem un granātābola sēkliņām

Foto: Privātais arhīvs

Ja tiktu veidots pašmāju iecienītāko kūku tops, "Cielaviņa" tajā noteikti ieņemtu godalgotu vietu, jo leģendāro torti ar kraukšķīgu riekstu bezē pamatni un bagātīgu šokolādes krēmu ir iecienījuši ļoti daudzi gardēži. Savu "Cielaviņas" versiju piedāvā mūsu lasītāja Maija Minskere.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!