Foto: Shutterstock/ Publicitātes foto kolāža
Kad Mārtiņdiena godam nosvinēta, klāt jau nākamie svētki – Lāčplēša diena, kad ar ģimeni dodamies vērot militāro spēku parādi, ejam lāpu gājienā vai aizdedzam sveces, atceroties un godinot tos, kuri izcīnījuši neatkarīgu Latvijas valsti. Šādas patriotiskām sajūtām pārpilnas dienas noslēgumā iederēsies vienkāršs, pamatīgs un īstu vīru cienīgs deserts, kura pamatā ir latviešu spēka avots – rupjmaize.

Tradicionālo maizes zupu vai rupjmaizes kārtojumu var gatavot ne tikai ar putukrējuma, bet arī ar bezpiedevu jogurta un krēmsiera aizdaru un pasniegt ne tikai deserta trauciņos, bet arī glāzēs. Talkā var nākt arī pieliekamā plauktos noglabātās burciņas, kas vēl nav sagaidījušas konservu un ievārījumu pildījumu. Izmanto tās un pasniedz ēdienu radoši!

Burciņā gatavotam desertam ir vesela virkne priekšrocību. Pirmkārt – to var pagatavot jau iepriekš un līdz pasniegšanai uzglabāt ledusskapī, otrkārt – burciņas var aizvākot un desertu ērti iepakot līdzņemšanai pie ģimenes draugiem vai, lai našķētos ar to jau mašīnā, dodoties mājās no lāpu gājiena, treškārt – gatavojoties baudīšanai, ar acīm jau iepriekš vari "nogaršot" visas kārdinoši daudzsološās deserta kārtiņas.

Savukārt, ja vēlies piesiet dūšu ar ko pamatīgāku un sildošāku vienkāršo rupjmaizes drumstalu sacepumu ar āboliem.

Lai labi garšo!

Vienkāršais rupjmaizes kārtojums – kārums karoga krāsās

"Šo vienkāršo saldo ēdienu gatavoju ne biežāk kā reizi gadā, parasti – uz 11. vai 18. novembri. Valsts svētkos iederīgs šķiet gan ēdiena izskats (tumšsarkanais un baltais atgādina karogu), gan pamata izejvielu latviskā izcelsme: mūsu pašu rupjmaize, brūklenes no vietējiem mežiem, krējums, kas ražots Latvijas uzņēmumā," stāsta žurnāla 36,6° galvenā redaktore Zane Zālīte.

Lasīt vairāk

Maizes zupa ar dzērvenēm un putukrējumu

Foto: Shutterstock

Vienkārša maizes zupa ar rozīnēm un dzērvenēm, kas pasniedzama ar putukrējumu.

Lasīt vairāk

Maizes zupa ar žāvētiem augļiem un putukrējumu

Foto: DELFI

Maizes zupa ir viens no tiem ēdieniem, kurš raksturīgs tieši Latvijai. Citviet pasaulē tādu neatrast un nenobaudīt, jo, kā zināms, rupjmaize, deserta galvenā sastāvdaļa, ir mūsu zemes "īpatnība". Baudi to ar gaisīgu putukrējumu vai pienu!

Lasīt vairāk

Rupjmaizes kārtojums glāzītēs

Foto: Shutterstock

Rupjmaizes kārtojums - gards, bet ne pārāk salds deserts.

Lasīt vairāk

Hanzas pavāru meistarstiķis – rudzu maizes deserts

Foto: Publicitātes attēli

Valmiera gardēžiem nereti saistās ar pilsētas vārdā nosauktajiem salātiem. Tomēr tur iespējams baudīt arī patiesi latvisku desertu, kura pamatā ir rudzu maize. Recepti piedāvā restorāna "Rātes vārti" īpašniece Iveta Boša.

Lasīt vairāk

Neparasti gardais rupjmaizes saldējums

Foto: Shutterstock

Neparasti gards kārums – rupjmaizes saldējums, ko noteikti jānogaršo patriotu mēnesī novembrī.

Lasīt vairāk

Rupjmaizes drumstalu sacepums ar āboliem

Foto: Shutterstock

Ikdienai un svētkiem gardais rupjmaizes drumstalu sacepums ar āboliem.

Lasīt vairāk

Rupjmaizes un biezpiena krēma kārtojums

Foto: Shutterstock

Tradicionālais rupjmaizes un biezpiena krēma kārtojums.

Lasīt vairāk

Maizes zupa ar žāvētiem augļiem un garšvielām

Vienkāršs, lēts, bet gards saldēdiens - maizes zupa ar žāvētiem augļiem un garšvielām.

Lasīt vairāk

Rudzu maizes kārtojums ar grieķu jogurtu

Šis saldēdiens parasti tiek gatavots no rudzu maizes pārpalikumiem vai cietas maizes šķēlēm. Tradicionāli kārtojumu gatavo, maizi izžāvējot un samaļot. Lai drumstalas kļūtu saldākas, pievieno medu, kura daudzums atkarīgs no maizes salduma. Kārtās liek ievārījumu un uzputotu saldo krējumu. Šādā sastāvdaļu kombinācijā ēdiens ir ļoti salds. Lai līdzsvarotu saldo garšu, klāt parasti pievieno skābo krējumu, tomēr kārtojums tik un tā satur pārlieku daudz cukura.

Lasīt vairāk

Rupjmaizes kārtojums ar upeņu balzamu, ogām un mandarīna miziņu

Foto: Publicitātes foto

Tuvojoties gada nogales svētku sezonai, restorāna "Piramīda" šefpavārs Artūrs Brucis piedāvā vienkāršu un ātri pagatavojamu saldo ēdienu ar latviešu tradicionālo rupjmaizi.

Lasīt vairāk

Ogu sorbets ar skābā krējuma krēmu

Foto: DELFI

Šis ir viegls un gaisīgs deserts, kas ļaujas eksperimentiem atkarībā no ēdāju vēlmēm. Recepti iesaka krodziņa "Pils ķēķis" saimniece Ilze Briede.

Lasīt vairāk

Aveņu krēma deserts ar grauzdētām rupjmaizes drumstalām un kanēli

Foto: DELFI

Aveņu krēmsiera deserts ar grauzdētu rupjmaizes rīvmaizi. Recepti piedāvā Signe Meirāne.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!