Tradicionālo maizes zupu vai rupjmaizes kārtojumu var gatavot ne tikai ar putukrējuma, bet arī ar bezpiedevu jogurta un krēmsiera aizdaru un pasniegt ne tikai deserta trauciņos, bet arī glāzēs. Talkā var nākt arī pieliekamā plauktos noglabātās burciņas, kas vēl nav sagaidījušas konservu un ievārījumu pildījumu. Izmanto tās un pasniedz ēdienu radoši!
Burciņā gatavotam desertam ir vesela virkne priekšrocību. Pirmkārt – to var pagatavot jau iepriekš un līdz pasniegšanai uzglabāt ledusskapī, otrkārt – burciņas var aizvākot un desertu ērti iepakot līdzņemšanai pie ģimenes draugiem vai, lai našķētos ar to jau mašīnā, dodoties mājās no lāpu gājiena, treškārt – gatavojoties baudīšanai, ar acīm jau iepriekš vari "nogaršot" visas kārdinoši daudzsološās deserta kārtiņas.
Savukārt, ja vēlies piesiet dūšu ar ko pamatīgāku un sildošāku vienkāršo rupjmaizes drumstalu sacepumu ar āboliem.
Lai labi garšo!
Vienkāršais rupjmaizes kārtojums – kārums karoga krāsās
"Šo vienkāršo saldo ēdienu gatavoju ne biežāk kā reizi gadā, parasti – uz 11. vai 18. novembri. Valsts svētkos iederīgs šķiet gan ēdiena izskats (tumšsarkanais un baltais atgādina karogu), gan pamata izejvielu latviskā izcelsme: mūsu pašu rupjmaize, brūklenes no vietējiem mežiem, krējums, kas ražots Latvijas uzņēmumā," stāsta žurnāla 36,6° galvenā redaktore Zane Zālīte.
Maizes zupa ar dzērvenēm un putukrējumu
Vienkārša maizes zupa ar rozīnēm un dzērvenēm, kas pasniedzama ar putukrējumu.
Maizes zupa ar žāvētiem augļiem un putukrējumu
Maizes zupa ir viens no tiem ēdieniem, kurš raksturīgs tieši Latvijai. Citviet pasaulē tādu neatrast un nenobaudīt, jo, kā zināms, rupjmaize, deserta galvenā sastāvdaļa, ir mūsu zemes "īpatnība". Baudi to ar gaisīgu putukrējumu vai pienu!
Rupjmaizes kārtojums glāzītēs
Rupjmaizes kārtojums - gards, bet ne pārāk salds deserts.
Hanzas pavāru meistarstiķis – rudzu maizes deserts
Valmiera gardēžiem nereti saistās ar pilsētas vārdā nosauktajiem salātiem. Tomēr tur iespējams baudīt arī patiesi latvisku desertu, kura pamatā ir rudzu maize. Recepti piedāvā restorāna "Rātes vārti" īpašniece Iveta Boša.
Neparasti gardais rupjmaizes saldējums
Neparasti gards kārums – rupjmaizes saldējums, ko noteikti jānogaršo patriotu mēnesī novembrī.
Rupjmaizes drumstalu sacepums ar āboliem
Ikdienai un svētkiem gardais rupjmaizes drumstalu sacepums ar āboliem.
Rupjmaizes un biezpiena krēma kārtojums
Tradicionālais rupjmaizes un biezpiena krēma kārtojums.
Maizes zupa ar žāvētiem augļiem un garšvielām
Vienkāršs, lēts, bet gards saldēdiens - maizes zupa ar žāvētiem augļiem un garšvielām.
Rudzu maizes kārtojums ar grieķu jogurtu
Šis saldēdiens parasti tiek gatavots no rudzu maizes pārpalikumiem vai cietas maizes šķēlēm. Tradicionāli kārtojumu gatavo, maizi izžāvējot un samaļot. Lai drumstalas kļūtu saldākas, pievieno medu, kura daudzums atkarīgs no maizes salduma. Kārtās liek ievārījumu un uzputotu saldo krējumu. Šādā sastāvdaļu kombinācijā ēdiens ir ļoti salds. Lai līdzsvarotu saldo garšu, klāt parasti pievieno skābo krējumu, tomēr kārtojums tik un tā satur pārlieku daudz cukura.
Rupjmaizes kārtojums ar upeņu balzamu, ogām un mandarīna miziņu
Tuvojoties gada nogales svētku sezonai, restorāna "Piramīda" šefpavārs Artūrs Brucis piedāvā vienkāršu un ātri pagatavojamu saldo ēdienu ar latviešu tradicionālo rupjmaizi.
Ogu sorbets ar skābā krējuma krēmu
Šis ir viegls un gaisīgs deserts, kas ļaujas eksperimentiem atkarībā no ēdāju vēlmēm. Recepti iesaka krodziņa "Pils ķēķis" saimniece Ilze Briede.
Aveņu krēma deserts ar grauzdētām rupjmaizes drumstalām un kanēli
Aveņu krēmsiera deserts ar grauzdētu rupjmaizes rīvmaizi. Recepti piedāvā Signe Meirāne.