Apgāzto kūku ideja ir pavisam elementāra: iesākumā cepamajā veidnē liec ābolu šķēles, plūmes, konservētus ananasus, apelsīnu ripiņas, saldētas upenes, ķiršus vai citus izvēlētos augļus un ogas, tad devīgi pārkaisi ar cukuru vai pārlej ar karameļu mērci. Nu vien atliks nosegt visu ar gaisīgu olu biskvīta mīklu (ar mikseri to var sakult pāris minūšu laikā) vai pat veikalā nopērkamo kārtaino mīklu. Tad šauj kūku krāsnī un jau pēc neilga laika virtuvi piepildīs bezgala kārdinošs aromāts, liecinot, ka kūka ir gatava. Cepšanās laikā cukurs izkusīs, karamelizēsies un sajauksies ar sulīgajiem augļiem, veidojot gardu mērci, bet biskvīts izdosies īpaši čagans, gaisīgs un pufīgs.
Kad kūkas veidne nedaudz atdzisusi, liec uz tās atbilstoša lieluma šķīvi un apgriez kūku ačgārni, lai tā izslīd uz šķīvja, gar biskvīta malām pārlīstot kārdinoši saldskābjai mērcei.
Lai labi garšo!
Apgāztā citrusu kūka
Garda apgāztā kūka, lai izgaršotu pēdējos sezonas mandarīnus vai sulīgos apelsīnus. Pasniedz ar kādu karoti putukrējuma vai saldējuma bumbu.
Ātrā ābolkūka ar īrisa karameļu mērci jeb 'tarte tatin'
Ātrā, apgāztā ābolkūka jeb "tarte tatin" ar gardu karameļu mērci, kuru būs pa spēkam pagatavot pat iesācējam virtuvē.
Apgāztā kārtainās mīklas plātsmaize grieķu gaumē ar vīģēm
Medaina un ļoti salda vīģu plātsmaize ar kraukšķīgu kārtainās mīklas pamatni. Svaigajām vīģēm ļauj sasūkties ar medus karameli – tad tās būs mīkstas un sīrupainas.
Apgāztā citronu un dzērveņu siera kūka bez cepšanas
Neceptā siera kūka mazliet citādākā izpildījumā – to gatavo, kā ierasts, tikai pēc pagatavošanas pasniedz apgāztu. Kūkas pamatā ir maskarpones un citronu masa, kas papildināta ar dzērveņu un aveņu mērci.
Vienkāršs apgāztais ābolu kēkss
Āpgāztais ābolu kēkss – sulīgs, pūdercukurots kārums, kas kusīs mutē, baudot ar tasi aromātiskas tējas vai kafijas.
Apgāztā plūmju kūka
Vienkārša apgāztās kūkas recepte ar sulīgajām plūmēm. Tās būs īpaši saldenas, pateicoties brūnajam cukuram. Pasniedz kūku vēl siltu – ar putukrējumu vai saldējumu.
Apgāztā ananāsu kūka ar kokteiļķiršiem un karamelizētiem valriekstiem
Sulīga, ar karameli piesūcināta mīkla, karamelizēti ananāsi un rieksti - mmmm, bauda! Un, kas īpaši svarīgi, lai radītu šādu brīnumu, nav nepieciešamas virtuozas pavāra iemaņas!
Vienkāršā ābolu šarlote
Ātri un vienkārši pagatavojama apgrieztā šarlote, kas īpaši lieliski garšos ar saldējuma bumbu. Recepti iesaka Antuanete.
Vienkāršā kūka ar mandarīniem cukura karamelē
Vienkārši pagatavojama apgāztā kūka, kas ir gluži kā radīta Ziemassvētku gaidīšanas laikam – sulīga, garda un pārklāta ar cukura karameles ieskautām mandarīnu šķēlītēm. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.