Uztura speciālista Maika Adamsa vadītās "Naturalnews" laboratorijas pētījums atklāj, ka 50 grami skābētu kāpostu satur vairāk probiotisko baktēriju nekā burciņa ar 100 probiotisko baktēriju kapsulām. Turklāt skābēti kāposti satur ļoti daudzveidīgu labvēlīgo baktēriju spektru – pat vairākus simtus dažādu baktēriju sugu, kamēr uztura bagātinātāji piedāvā vien 2-9 dažādas sugas vienā preparātā.
Protams, ne vienmēr kvantitāte ir atslēga, taču, kas attiecas uz skābētiem kāpostiem, tie nudien ir veselībai vērtīgs produkts. Vēl jo vairāk tādēļ, ka tie ir visiem pieejami un smieklīgi lēti, it īpaši, salīdzinot ar probiotiku preparātiem. Regulāri iekļaujot skābētus kāpostus savā ēdienkartē, tu parūpēsies par labvēlīgo baktēriju līdzsvaru savā zarnu traktā. Tā kā skābēti kāposti satur salīdzinoši daudz C vitamīna, tad tie ne sliktāk kā citrusaugļi noderēs arī profilaksei pret saaukstēšanās slimībām, iesaka "Latvijas Infektoloģijas centra" galvenā ārste profesore Baiba Rozentāle
Visvērtīgākie, protams, skābētie kāposti ir tieši svaigā veidā. Bet, kā nu ēdīsi tos tāpat, karotēm vien? Viens variants ir krietnas skābētu kāpostu saujas pievienošana dārzeņu vinegretam, šādi salātos ar tiem aizstājot sālītos gurķus. Lai garās kāpostu strēmeles nestaipītos pa bļodu un salāti būtu parocīgāki ēšanai, pirms pievienošanas vinegretam, sagriez tos ar asu nazi vai šķērēm.
Kopš bērnības atceros, ka ziemas un rudens mēnešos pie dažāda veida kartupeļu maltītēm mamma galdā cēla arī skābētu kāpostu salātus. Kāpostiņiem nedaudz nospieda sulu, pievienoja šķipsnu maltu melno piparu, karotīti cukura un sīki sakapātu sīpolu, aizdaram izmantojot skābo krējumu vai eļļu – visbiežāk tieši saulespuķu. Sāli salātiem papildus pievienot nevajag, jo skābētie kāposti jau tā ir gana kreftīgi. Un sīpolus vai lociņus var pievienot tā pavairāk, nebaidoties, ka salāti būs pārāk asi, jo kāpostu skābums neitralizēs sīpolu sīvumu. Vienkārši, ātri, bet tik garšīgi!
Vācieši, kuri arī ir izslavēti kāpostmīļi, skābētos kāpostus izmanto pat hotdogu un burgeru pildījumam – ideja nudien ir aizlienēšanas vērta, jo kraukšķīgie kāpostiņi pildīs "divi vienā funkciju", aizstājot gan salātus, gan tradicionālās marinēto gurķu šķēlītes, Citus veidus, kā garšīgi izmantot veselīgos skābos kāpostus mazāk ierastos veidos, atklāsi, izpētot "Tasty" piedāvātās receptes, starp kurām ir gan pīrādziņi ar sulīgu skābu kāpostu pildījumu, gan sildoša kāpostu zupa, pelmeņi ar skābētiem kāpostiem un bigošs jeb štovēti kāpostiņi poļu gaumē.
Lai labi garšo!
Bigošs jeb sautēti kāposti poļu gaumē
Bigošs jeb sautēti kāposti ar bagātīgu gaļas piedevu, kas papildināti ar āboliem un sālītiem gurķiem, ir ziemas sezonai īsti atbilstošs, sātīgs poļu tradicionālās virtuves ēdiens, kas būs tīkams arī latvisku garšu cienītājiem.
Pierogi jeb poļu pelmeņi ar skābētiem kāpostiem un sēnēm
Pelmeņus gatavot mājās ir diezgan piņķerīgs un laikietilpīgs process, īpaši, ja nav speciālās pelmeņu formas, tomēr garša atsver visu! Šai reizei – poļu tradicionālie pierogi – pelmeņi ar kāpostiem un sēnēm! Pierogu pildījumam var izmantot arī vārītus kartupeļu masu, kas sajaukta ar biezpienu un ceptiem sīpoliem.
Štovētu kāpostu un cepeša sendvičs
Ja no svētkiem ledusskapī palikuši štovētie kāposti un kāds gabaliņš cepeša no brangajām vakariņām, tad šīs sastāvdaļas var apvienot burvīgā pusdienu sendvičā. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā restorāna Terra šefpavārs Fabians de Frīss (Fabian de Vries).
Skābu kāpostu un putraimu zupa
Vienkāršā skābu kāpostu un putraimu zupa ikdienas maltītei.
Bezgrēka štovētie kāpostiņi – saldskābi un īpaši gardi
Galvenais, kas nepieciešams, lai štovēti kāposti izdotos patiešām garšīgi, ir ne jau liels gaļas gabals, ko tiem pievienot, bet kvalitatīvi skābie kāposti. Štovēšanai labāk izmanto mammas vai lauku radu ieburkotos kāpostiņus, bet, ja šādas iespējas nav, tad pērc tos tirgū pie zināma pārdevēja, kur tos iespējams iepriekš nogaršot. Šī recepte ir ģeniāli vienkārša – bez nogurdinošiem priekšdarbiem un liekām kalorijām, bet rezultāts būs tik gards, ka par gaļas trūkumu kāpostos noteikti nebūs jāsūdzas.
Lielais pīrāgs ar štovētiem kāpostiem un mednieku desiņām
Vienkārši gatavojams, sātīgs un ekonomisks. Ir tikai nepieciešami jau gatavi štovētie kāposti, mednieku desiņas, un kārtainā vai rauga mīkla. Ja vēlies, trauslo pīrāga mīklu var pagatavot mājās, lūk, recepte.
Saldskābmaizes burgers ar ievārījumu un skābētiem kāpostiem
Neskatoties uz to, ka latvieši ļoti iecienījuši burgerus, šo ēdienu esam pieraduši asociēt ar amerikāņu virtuvi. Lai piešķirtu burgeram latviskās tradīcijas, "Latvijas Pārtikas ražotājs" piedāvā patriotisku burgeru recepti no neierastām sastāvdaļām.
Cūkgaļas cepetis ar štovētiem kāpostiem
Neviens svētku galds nav iedomājams bez garšīga, sulīga cepeša. Tāpēc "Double Coffee" piedāvā pārbaudītu cūkgaļas cepeša recepti, kas noderēs svētku maltītei. Šefpavārs ir pārliecināts, ka garšīgākais cepetis ir no cūkgaļas kakla karbonādes, bet sulīgāku to padara plānā ādiņa, kas cepšanas laikā pārtop par kraukšķīgu garoziņu.
Maizes mašīnā cepta skābu kāpostu maize
Garšas eksperimentētājiem - skābu kāpostu maize.
Vinegrets ar olu un siļķi
Plānojot valsts dzimšanas dienas svētku galdu, veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis rosina gatavot tradicionālus ēdienus Latvijas karoga krāsās, piemēram, biešu vinegretu ar olu un siļķi!
Fritēti kāpostu pīrādziņi
Pannā cepti vai eļļā vārīti kāpostu pīrādziņi.
Kreptīga biešu-skābētu kāpostu zupa ar malto gaļu
Garda biešu zupa ar maltu gaļu un skābētiem kāpostiem – kreptīga un īsteni sātīga.