Foto: Publicitātes foto

Kādu laiciņu atpakaļ, sadarbībā ar "Karbonādes cienītāju" bloga autoriem, ieteicām TOP5 vietas Latvijā, kur meklēt visgardāko karbonādi. Bet nu speram soli latviešiem tik tuvās karbonāžu kultūras virzienā, piedāvājot saviem uzticamajiem lasītājiem piecas leģendāras receptes no latvijas iecienītāko karbonāžu vietu pavāriem.

Jāatzīst, ka nācās pielikt ne mazums pūļu, lai pierunātu karbonāžu topa nominantus atklāt plašākam lasītāju lokam noslēpumus, kā tad tās gatavojamas, lai iznākums būtu Latvijas topa cienīgs. Tomēr galu galā mūsu neatlaidība vainagojās ar panākumiem – no pieciem topa nominantiem mūsu aicinājumam neturēt sveci zem pūra atsaucās Stendes "Lāsīte", Bauskas "Taverna" un Līgatnes "Vilhelmīnes dzirnavas". Savukārt, iepazīstoties ar zinātāju ieteikumiem komentāros pie karbonāžu topa raksta un konsultējoties ar "Karbonāžu cienītājiem", papildinājām kolekciju arī ar Inciema "Pansijas" un Laidzes "Ķīvīškroga" receptēm.

Iesakām ņemt vērā "Karbonāžu cienītāju" zelta vērto padomu: "Mīļie garšas pazinēji, atcerieties, ka visgardākā karbonādīte ir tikko izcepta, svaiga un silta – tad tā labi sapārosies mutītē ar dažādām piedevām, savukārt vakar ceptā karbonādīte būs perfekta baudīšanai uz maizes šķēles."

Nu gan ir pienācis laiks no vārdiem pāriet pie darbiem, beidzot uzzinot Latvijas labāko karbonāžu TOP5 vietu leģendārās receptes, lai pa vienai vien izmēģinātu tās visas savā virtuvē! Receptēs sastāvdaļas minētas vienas porcijas pagatavošanai.

Stendes 'Lāsīte': firmas karbonādes 'Lāsīte' recepte

Foto: Publicitātes foto

Karbonādes "Lāsīte" sastāvdaļas:
  • 150 g cūkgaļas fileja;
  • eļļa cepšanai;
  • 5 g bazilika pesto;
  • 30 g Krievijas siers;
  • 10 g parmezāns;
  • 1 ķiploka daiviņa;
  • 1/2 ola;
  • 20 g majonēze;
  • 3 ķirštomāti;
  • ananasa šķēlīte.


Cūkgaļas fileju izklapē un pārkaisa ar sāli un pipariem. Uz karstas pannas karstā eļļā apcep no vienas puses 30 sekundes.

Sarīvētu Krievijas sieru un parmezānu sajauc ar olu, majonēzi un caur ķiploka spiedi izspiestu ķiploku. Visu rūpīgi samaisa.

Karbonādes neapcepto pusi pārsmērē ar bazilika pesto un pagatavoto siera masu.

Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 200-220 grādos.

Kad siers ir gandrīz izkusis, tad karbonādei virsū liek uz pusēm pārgrieztas ķirštomātu pusītes un cep, līdz siers kļūst zeltaini brūns. Dekorē ar ananasa šķēli.

Labu apetīti!

Līgatnes 'Vilhelmīnes dzirnavas': iecienītās franču karbonādes recepte


Foto: Publicitātes foto

'"Vilhelmīnes dzirnavu" franču karbonādi mūsu klienti ir iecienījuši tamdēļ, ka tā ir sulīga un ar smeķi, kas baudītāju neatstāj vienaldzīgu," šādi sava meistarstiķa recepti piesaka līgatnieši.

Sastāvdaļas:

  • 1 cm (aptuveni) bieza cūkgaļas muguras karbonādes šķēle;
  • eļļa cepšanai;
  • sāls un pipari pēc garšas;
  • milti apviļāšanai;
  • 1/2 ola;
  • 1 ĒK skābais krējums;
  • 3 ĒK majonēze;
  • 1 ĒK saldā čili mērce;
  • 1 ķiploka daiviņa;
  • marinēti sīpoli;
  • marinēti gurķi;
  • tomāts;
  • rīvēts siers;
  • kapāti zaļumi.


Gaļas šķēlei kārtīgi sadod ar gaļas āmurīti, no abām pusēm apber ar sāli un pipariem.

Pirms cepšanas gaļu apviļā miltos un sagatavotā olu kultenī, kuram ir pievienots skābais krējums.

Kamēr gaļa tiek apcepināta no abām pusēm, tiek sagatavota mērce, kas tad arī ir elements, kas piešķir franču karbonādei to īpašo garšu. Mērci gatavo, samaisot majonēzi ar čili mērci un rīvētu ķiploka daiviņu.

Kad gaļa pannā sakarsētā eļļā no abām pusēm aptuveni minūti apcepta, to pārliek uz cepešplāts. Uz karbonādes kārtās liek pagatavoto mērcīti, plānas marinētu sīpolu ripiņas, marinētu gurķu šķēles, pāris tomātu šķēles un pašā virsū rīvētu sieru.

Karbonāde būs pavisam skaista un garda, sieram pārkaisot svaigus zaļumus.

Sagatavoto kārtojumu liek uzkarsētā cepeškrāsnī un cep, līdz siers izkusis un ir mazliet sacepies brūns.

Šādi pagatavotas karbonādei papildus nav nepieciešamas nekādas mērces – tā garšos lieliski kā ar svaigiem salātiem, tā ar jebkurām tev īpaši tīkamām piedevām!

Lai labi garšo!

Bauskas 'Taverna': leģendārās karbonādes 'Lāča ķepa' recepte

Foto: Publicitātes foto

Lai mājās pagatavotu Bauskas "Tavernas" leģendāro "Lāča ķepu", jāsarūpē šādas sastāvdaļas:
  • 100g svaiga cūkgaļas karbonāde;
  • 1 ĒK tomātu mērce (neaizstāt ar kečupu!);
  • 1 ĒK Provansas majonēze;
  • 1 ola;
  • 30 g milti;
  • šķēle sarkanais sīpols
  • 50 g rīvēts siers (ieteicams "Gouda", "Edam" vai "Tilsiter");
  • melnie pipari;
  • sāls;
  • eļļa cepšanai.


Karbonādi izklapē, apkaisa ar sāli un pipariem, apviļā miltos, sakultā olā, liek uz sakarsētas pannas eļļā cepties.

Karbonādi apcep no vienas puses aptuveni minūti, līdz tā ir zeltaina, apgriež.

Liek virsū majonēzi, tomātu mērci, sīpola šķēli, visam pāri pārkaisa rīvēto sieru.

Uzliek pannai vāku un šauj līdz 180 grādiem sakarsētā krāsnī cepties, līdz siers izkūst.

Ja nav krāsns, tad nogriež plītij mazāku liesmu un cep zem vāka pannā, līdz izkūst siers.

Pasniedz ar frī kartupeļiem vai arī vārītiem-apceptiem kartupeļiem un salātiem.

Labu apetīti!

Inciema 'Pansija': 'Kungu' karbonādes recepte

Foto: Publicitātes foto

SIA "Pansijas" kafejnīca darbojas vienā no Anšlava Eglīša muižas ēkām. Tā kā te ir iespēja nobaudīt 29 dažāda veida karbonādes, tad klienti šo vietu mēdzot mīļi dēvēt par "karbonāžu paradīzi".

"Pansija" piedāvā laika pārbaudi izturējušās ''Kungu karbonādes'' recepti.

Sastāvdaļas:

  • 100 g cūkgaļas karbonāde;
  • sāls un pipari;
  • eļļa cepšanai;
  • ola;
  • milti apviļāšanai;
  • 50 g rīvēts siers ( Holandes vai Krievijas);
  • "Brokastu" majonēze no "Spilvas";
  • marinēti gurķi;
  • žāvēta cūkas krūtiņa.


Gaļu pārkaisa ar sāli, pipariem, izklapē. Panē miltos, sakultā olā.

Sakarsē krāsni līdz 190 grādiem.

Karstumizturīgā pannā apcep cūkgaļas krūtiņas šķēli, līdz tā ir zeltaina.

Karstajos taukos liek karbonādi un apcep no abām pusēm.

Uz karbonādes liek apcepto krūtiņas šķēli, rīvētus marinētos gurķus, visu pārklāj ar majonēzi, visbeidzot – ar devīgu rīvēta siera "cepurīti".

Liek cepeškrāsnī un cep, kamēr siers izkusis.

Pasniedz ar vārītiem, ceptiem vai frī kartupeļiem, divu veidu zaļajiem salātiem, kečupu un ķiploku mērcīti.

Lai labi garšo!


Laidzes 'Ķīvīškrogs': karbonādes 'Kraukšķīgais sivēns' recepte


Foto: Publicitātes foto

Karbonāde "Kraukšķīgais sivēns" jau gadiem ilgi ir Laidzes "Ķīvīškroga" firmas ēdiens.

Vajadzīgie produkti:

  • 150 g cūkas karbonāde;
  • sāls un pipari;
  • milti panēšanai;
  • 40 g nesaldinātas kukurūzas pārslas;
  • 30 g siers;
  • 30 g konservēta kukurūza;
  • 20 g majonēze;
  • 1/2 ola;
  • eļļa cepšanai;
  • 120 ml buljons.


Karbonādi izklapē ar āmurīti, apkaisa ar sāli un pipariem. Gabala vienā pusē kārto kukurūzas, siera un majonēzes maisījumu, gabala otru pusi pārloka pāri.

Karbonādi panē miltos, sakultā olā, tad nedaudz saspaidītās kukurūzas pārslās.

Pannā uzkarsētā eļļā apcep no abām pusēm, līdz tā ir zeltaini brūna, tad pannā lej nedaudz buljona, uzliek vāku un nogatavina karbonādi 1-2 minūtes.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!