Ziemassvētku gaidīšanas laiks sakrīt ar gada tumšākajām un drūmākajām nedēļām, kad nav lielas vēlmes bez īpaša iemesla doties ārpus siltas mājas aukstajās, nemīlīgajās ielās, tādēļ, īsinot garos vakarus un gatavojoties svētkiem, sarīko ēdamo eglīšu rotājumu meistarklasi. Gardās mantiņas varēsi izmantot gan eglītes dekoram, gan iesaiņot kā skaistu un oriģinālu dāvanu.
Cepumu dekori
Vieni no vienkāršākajiem un izplatītākajiem ēdamajiem eglīšu dekoriem, protams, ir cepumi un piparkūkas. Tos cepot konkrētajam nolūkam, nepiemirsti pirms likšanas krāsnī izveidot katrā cepumā caurumiņu, lai vēlāk savu darinājumu varētu ērti iekarināt eglītē, jo var gadīties, ka gatavais izstrādājums būs pārāk drupens, lai to caurdurtu bez skādes.
Atdzisušos cepumus un piparkūkas vari gan izdekorēt, izmantojot dažādu krāsu glazūras un savu fantāzijas lidojumu, gan vienkārši iesiet krāsainās satīna lentēs un iekarināt eglītē.
Atceries, ka eglītē karamajiem cepumiem nevajadzētu būt nesamērīgi lieliem un smagiem, lai kociņa zariem nenāktos ielīkt no pārmērīgas slodzes.
Bezē un zefīra dekori
Gatavojot dekorus no gaisīgā bezē, šī problēma izpaliks, jo bezē izstrādājumi ir ārkārtīgi viegli. Kad sakulta gaisīgā olbaltumu masa, pildi to maisā un caur konditorejas uzgali uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru, izspied, piemēram, sirsniņas vai zvaigznītes kontūras, atstājot tukšu vidiņu, ņemot vērā to, ka bezē cepoties palielināsies apjomā. Izlasot šo rakstu, uzzināsi noderīgus padomus, kas jāņem vērā, lai bezē rotājumi izdotos nevainojami.
Gaisīgos bezē cepumiņus vari gan iekārt eglītē kā atsevišķus dekorus, gan veidot garākas bezē rotājumu virtenes.
Arī čaganos un pufīgos zefīrus vari izmantot eglītes dekoram. Īpaši glīti tie izskatīsies, iekrāsoti dažādos maigos pasteļtoņos. Kā mājās pagatavot zefīrus soli pa solim, lasi te.
Konfekšu dekori
Arī pašgatavotas karameles vai trifeles var izmantot eglītes rotāšanai, ja pēc tam, kad konfektes gatavas, ietīsi tās zelta vai sudraba folijā vai daudzkrāsainos papīrīšos. Ja eglīte ir lielāka izmēra un lepojas ar pamatīgākiem zariem, tad konfektes vari savērt raibā virtenē.
Ja eglīti izrotāsi ar pašgatavotiem smilšu mīklas "riekstiņiem", eļļā vārītām "rozītēm", biskvīta "vāverītēm" vai "sēnītēm", atgriešanās bērnības sajūtās būs garantēta. Un kavēšanās saldās atmiņās Ziemassvētkiem taču tik ļoti piestāv!
Lai labi garšo!
Šokolādes trifeles ar kakao
Šokolādes trifeles - saldam kārumam.
Cepumi 'Sēnītes' gluži kā bērnībā
"Mana ģimenes "firmas" recepte ir "Sēnītes". Tā ir iegūta no mammas vecās pierakstu klades un bēniņos atrastās pannas. Tās tiek liktas galdā katros svētkos un nestas arī citiem kā cienasts," par savu ģimenes gardāko recepti stāsta Signe Griķe. Viņa to iesūtījusi Cālis.lv un Zoombook recepšu konkursam. Piedāvājam to izmēģināt arī ikvienam Tasty.lv lasītājam!
Cepumu zvaigznītes ar riekstu krēma pildījumu
Glītās cepumu zvaigznītes ar riekstu krēma pildījumu radīs īstu svētku noskaņu.
Šokolādes kūciņas uz kociņa jeb 'cake pops'
Pavisam jautrs veids, kā pasniegt individuālas šokolādes kūku porcijas – šokolādes kūkas bumbiņas liek uz kociņiem, un apviļā izkausētā šokolādē. Lielisks variants, kā atsvaidzināt svinību galdu, piedāvājot ko nedaudz atšķirīgu.
Mājās gatavotas krēmīgas piena karameles - īrisi
Pašu gatavotās krēmīgās karameles būs labs papildinājums Ziemassvētku dāvanām. Tāpat tās noderēs, gatavojoties bērnu tirdziņiem - gan skolā, gan bērnudārzā. Recepte noskatīta un izmēģināta portālā "Taste of Home", izmēģini arī tu!
Saldie bezē cepumi
Tik skaisti un gardi – bezē cepumi, kas izzīmēti sirdīs un lāsītēs. Būs lieliski īpašiem gadījumiem, mājās gatavotām dāvanām vai tematiskām ballītēm.
Foto: Kā pagatavot skaistus piparkūku dekorus?
Piparkūkas var cept ne tikai saldumu kāres remdēšanai, bet arī dekorāciju veidošanai. Ja uzmanīsi, lai gardie piprkūku dekori netiktu pārlieku ātri apēsti, tos varēsi izmantot iekarināšanai logos, egļu virteņu veidošanā, galda kartīšu papildināšanā un citos svētku sajūtu rosinošos dekoros.
Kārdinošais bērnības našķis – cepumi 'Vāverītes'
Bērnu ballīšu galvenais cienasts - čaganas un sulīgas biskvīta mīklas "Vāverītes". Recepti iesaka Skaidrīte.
Cepumi 'Riekstiņi' ar vārīto kondensēto pienu
Saldais našķis no bērnības – trauslas smilšu mīklas riekstiņi ar kondensēto pienu. "Šeit būs recepte saldajiem riekstiņiem, ko smuki pasniegt kā dāvanu mīļajiem!" konkursa pieteikumā raksta Kristīne, kura vēlas iegūt vērtīgo Džeimija Olivera veselīgo svētku recepšu konkursa balvu.
Kraukšķīgās eļļā vārītās mīklas 'Rozītes'
Visu iecienītais gardums – kraukšķīgās un trauslās fritētās mīklas "Rozītes'". Tiesa, pagatavot varēs tikai tie, kuriem pieliekamajā no mammām un vecmāmiņām saglabājusies speciālā cepumu forma.
Grezns un košs cepumu alfabēts
Izcakoti un ļoti skaisti burtu cepumi ar karalisko pūdercukura glazūru. Našķis, kas it īpaši patiks un garšos mazām princesēm.
Burvīgi sviesta mīklas 'kurpīšcepumi'
Pašu cepti un izdekorēti cepumi iepriecinās ne tikai pašus mazākos, bet kalpos kā jautrs un unikāls pildījums dāvanu maisiņam kāda dzimšanas dienā, vai dāvana mammai Mātes dienā.
Cukuroti mežģīņu cepumi
Grezni mežģīņu cepumi, kuri ne vien lieliski garšo, bet arī izskatās tik dekoratīvi, ka vari tos izmantot pat kā eglīšu rotājumus.
Kraukšķīgās svētku piparkūkas
Gardas piparkūkas ar pipariņu, kuras noderēs gan likšanai uz kārā zoba, gan svētku eglītes dekorēšanai.