Tiem, kas ieraduši ņemt līdzi pusdienas uz darbu no mājām, arī ļoti labi noderēs šis ierosinājums – pagatavot sacepumu. Tas nebūs tik daudz, kā tas ir ar zupām, kas katlā vēl palikusi, kaut arī jau to vairs nemaz negribas ēst. Sacepums sanāks tieši tik daudz, lai pēc laika atkal sailgotos to pagatavot. Turklāt tas garšos tikpat labi arī atkārtoti uzsildīts.
Arī maltītes sagatavošana nebūs tā laikietilpīgākā. Atliek vien sagriezt, sagatavot visas vajadzīgās sastāvdaļas, salikt cepamajā traukā, un par pārējo jau parūpēsies cepeškrāsns. Smeķīgāka maltīte sanāks, ja sacepsi gaļu, zivi, bet arī veģetārās versijas ar bagātīgu siera kārtu neliks vilties garšu kārpiņām. ''Tasty'' recepšu sējumā ir gana daudz piedāvājumu sacepumiem. Izvēlies tīkamāko un pagatavo pamatīgu trauku, lai pietiktu vismaz divām ēdienreizēm!
''Tasty'' iesaka
Ja gatavo kartupeļu sacepumu, atceries – tie izcepsies cieti kā krams, ja šķidruma (mērces, saldā krējuma) būs par maz. Liesākā variantā kartupeļus iepriekš var novārīt, bet ne pilnīgi mīkstus, citādi cepšanas laikā tie izjuks. Atceries, ka jebkura sacepuma pamatā ir sulīgums, un to var panākt gan ar saldo krējumu, gan pienu, sieru, tomātu mērci vai ko citu, kas savelk kopā dārzeņus vai citas sastāvdaļas.
Tāpat neatņemama sastāvdaļa ir bagātīga kārta siera, ko ieteicams pabirdināt arī starp kārtām.
Vēl obligāts noteikums ir trauka ietaukošana, arī tas var veicināt dārzeņu piedegšanu, ne kraukšķīgu izcepšanos.
Lai sacepums jau neapdegtu pirms izcepušās sastāvdaļas trauka apakšā, vispirms cepamtrauku noklāj ar foliju un noņem to īsi pirms gatavības beigām. Tad siers būs kārdinoši kraukšķīgs un zeltaini brūns, ne piededzis.
Kartupeļu - maltās gaļas un sviesta sacepums
Kartupeļu - maltās gaļas un sviesta sacepums, lai mājinieki brangi ēduši.
Rāceņu un siera sacepums
Rāceņu sacepums būs garda, krēmīga un aromātiska piedeva tiem, kas ēd gaļu, kā arī brīnišķīga sezonas dārzeņu maltīte tiem, kas gaļu neēd.
Kartupeļu sacepums ar malto gaļu un kausēto sieru
Maltās gaļas, kartupeļu un kausēta siera sacepums - un ģimene pilniem vēderiem.
'Slinkais' kartupeļu sacepums ar malto gaļu un biezpienu
Šo sacepumu pagatavot ir vieglāk par vieglu, turklāt nevajadzēs ķēpāt liekus traukus, jo visas sastāvdaļas tiek sarīvētas un samaisītas uz lielās cepamās plāts. Kad sagatavošanas darbi būs paveikti, atliks tikai noskalot rīvi, iešaut sacepumu krāsnī un tiksmināties par kārdinoši apetītlīgo smaržu, kas jau pēc brīža plūdīs no virtuves.
Dārzeņu sacepums ar lēcām
Sātīgs lēcu, dārzeņu un olu sacepums jeb "moussaka". Ja baklažāni vai ķirbji negaršo, tos droši vari aizstāt ar burkāniem vai kādu citu dārzeni, kas tīk labāk.
Kugelis – latgaliešu iecienītais kartupeļu sacepums
Latgales pusē no lietuviešiem aizgūti ne tikai cepelīni, bet arī kugelis – kartupeļu sacepums ar sačurkstinātu cauraudzīti un sīpoliem. Vislabāk tas garšos, ja būs cepts malkas krāsnī uz oglēm, bet var izlīdzēties arī ar cepeškrāsni.
Kartupeļu un heka sacepums
Heks ir universāla, salīdzinoši lēta zivs ar maigu garšu, kas lieliski sader arī ar izteiksmīgas garšas sastāvdaļām ēdienos. Tieši tāpēc šis nedaudz pikantais sacepums būs ideāla maltīte tiem, kuri novērtē jūras veltes un tik vienkāršos kartupeļus.
Vistas un šampinjonu sacepums ar sieru
Lielisks ēdiens pusdienām vai vakariņām. Siera mērce piedos vistai un šampinjoniem nelielu pikantumu un sātīgumu. Pasniedz ar ceptiem kartupeļiem vai rīsiem.
Pelmeņu sacepums ar sēnēm un saldo krējumu
Kad mājās patiešām nekā nav, jāieskatās saldētavā, varbūt tur kaut kas aizķēries. Atradās vistu stilbiņi un pelmeņu paka. Ķēpāties ar gaļas atsaldēšanu negribēju, tādēļ nācās eksperimentēt ar pelmeņiem. Koju laikā, protams, bija divi varianti – vārīti vai cepti uz pannas. Nupat atklāju, ka tie itin labi sader arī ar cepeškrāsni!
Vienkāršais kartupeļu sacepums ar kokosriekstu pienu un ķiplokiem
Kad visas ierastās kartupeļu sacepumu versijas jau apnikušas, ir laiks izmēģināt ko jaunu. Šī recepte ir vienkāršāka par vienkāršu – ir nepieciešamas vien pāris sastāvdaļas, bet kokosriekstu piens, ķiploki un rīvēta laima miziņa kartupeļiem piešķirs pavisam jaunu, nedaudz eksotisku un nenoliedzami lielisku garšu. Ja netici, izmēģini!
Maltās gaļas, kartupeļu un tomātu sacepums
Maltās gaļas, kartupeļu un tomātu sacepums garšos gan lielajiem, gan mazajiem.
Krēmīgais mencas un puravu sacepums
Mencas – puravu sacepumu pasniedz ar kartupeļu biezeni un svaigu drāzeņu salātiem.
Sacepums ar rozmarīnu, mocarellu un kūpinātu šķiņķi
Kartupeļu sacepums ar rozmarīnu, mocarellu un kūpinātu šķiņķi.
Kartupeļu, maltās gaļas un kausētā siera sacepums
Sātīgai maltītei ikdienā vai svētkos – kartupeļu, maltās gaļas un kausētā siera sacepums.
Ķirbju sacepums ar sieru Provansas gaumē
Izsmalcinātu garšu cienītājiem - ķirbju sacepums Provansas gaumē ar krēmīgu pildījumu un zeltainu siera garoziņu.
Vienkāršais ķirbju un siera sacepums
Ļoti vienkāršs ķirbju un siera sacepums, kas būs gatavs pusstundā. Pasniedz to tāpat vai kopā ar svaigajiem salātiem.
Ātrais cāļa, dārzeņu un kartupeļu sacepums
Ko darīt, ja nav laika ilgi stāvēt pie plīts, taču jāklāj galds ģimenes pusdienām vai draugu sanākšanai? Atraktīvais britu pavārs Džeimijs Olivers iesaka pagatavot brīnišķīgu cāļa, dārzeņu un kartupeļu sacepumu. Tā ir veselīga, garda maltīte, kuru var pagatavot vien nieka 15 minūtēs. Sulīgais cālis, šķiņķis, svaigi dārzeņi un krēmīgi kartupeļi sniegs neaizmirstamu garšu baudījumu.
Brokoļu un šķiņķa sacepums ar sieru
Vienkāršs, sierīgs un sātīgs sacepums pusdienām vai vakariņām. Cepamtrauka pamatnē izliktā maize būs patīkami kraukšķīga, bet šķiņķa un siera sāļums mīsies ar brokoļu svaigumu.
Kartupeļu un siļķes sacepums
Ziemas pusdienās vai vakariņās iederēsies mūsu tradicionālā siļķe, kura kopā ar kartupeļiem un piena-olu mērci uzburs gardu sacepumu. Ja izmanto sālītu siļķi, to pirms cepšanas pa nakti iemērc aukstā ūdenī. Ja izmanto siļķi eļļā vai marinādē, nosusini sausu papīra dvieļos.
Krāsainais dārzeņu sacepums ar fetas sieru
Dārzeņu sacepums ar fetas sieru un balzamiko.
Makaronu un vistas gaļas sacepums ar mocarellu
Gards un sātīgs makaronu un vistas maltās gaļas sacepums. To sulīgāku padarīs tomātu mērce, bet īpaši sildošu sajūtu radīs izkusušais mocarellas siers.