Ja vēlies ko vairāk izzināt par šīs dienas nozīmi, simbolisko nozīmi un to, kāpēc savulaik tieši cūkgaļu bija ierasts likt galdā šajā datumā, lasi šeit.
Iedvesmotajiem noderīgi pirms gaļas gabala iegādes izlasīt šos padomus, kur izteiktas konkrētas norādes, kam jāpievērš uzmanība, lai pagatavotais ne mirkli neliktu vilties. Jo, kā zināms, tieši gaļas kvalitāte ir izšķiroša labai garšai. Tiem, kam receptes nav vajadzīgas, un pietika vien ar nelielu mājienu, lai izšķirtos par labu karbonādēm vakariņām, izlasi pamatnoteikumus šajā rakstā. Iespējams, uzzināsi ko jaunu un izdosies pagatavot ko nebijušu labu! Vai zināji, ka cūkgaļa, ja tā netiek pietiekami apstrādāta ar sāli un garšvielām, garšo samērā pliekani un neizteiksmīgi? Ne to vien var atklāt rakstā, kur apkopotas izplatītākās kļūdas cūkgaļas cepšanā.
Arī recepšu krājumā netrūkst ierosmju un daudz kā jauna, ko apgūt. Kas to būtu domājis, ka cūkgaļa var būt tik daudzveidīgi pagatavojama! Kotletes, karbonādes, sautējumi, ruletes, veltnīši, gulašs, un vēl, un vēl...
Cūkgaļas gardums ar tomātiem un sīpoliem
Cūkgaļas gardums ar tomātiem un sīpoliem brangām pusdienām vai vakariņām.
Cūkgaļas gulašs
Vienkārši pagatavojams gulašs ikdienas maltītei.
Griķi ar cūkgaļas gabaliņiem cepti vienā podiņā
Vienkārši pagatavojams ikdienas sautējums ar gardajiem griķiem un cūkgaļas gabaliņiem.
Rozmarīnā un balzamiko etiķī marinētas cūkas filejas cepetis
Pikants un aromātisks cūkgaļas filejas cepetis. Gaļa izcepsies salīdzinoši ļoti ātri, bet marinēšanai būtu nepieciešamas vismaz divas stundas.
Karbonāde ar ābolu mērci
Burvīgi mīkstas un sulīgas cūkgaļas karbonādes, kuras vēl īpašākas padarīs rudenīgā ābolu mērce, kuru gatavo no medus, ābolu sulas un ābolu etiķa.
Cūkgaļas šķēles ruma mērcē
Sagribējās gaļu! Tādu kārtīgu gaļu, ar kuru piesiet dūšu uz vairākām dienām. Manā gadījumā tā ir cūkgaļa. Trekna, sātīga un piesien dūšu, tas ir fakts!
Cūkgaļas karbonāde ar sinepēm
Iecienītās klasiskās karbonādes garšu var mainīt, piemēram, kā šajā receptē - pirms panēšanas gaļu pārziežot ar sinepēm. Rezultāts būs viegli pikanta un ļoti laba garša!
Bada laika kotletes
Kuram gan nav gadījies tā, ka līdz algai vēl dažas dienas jāgaida, bet maciņā jau svilpo vējš? Lai pabarotu sevi un ģimeni, nākas kļūt īpaši radošai. Savu ideju "krīzes" laika ēdienreizei piedāvā lasītājs, kurš maskējas zem segvārda "Radoši".
Cūkgaļas cauraudzīša gabaliņi ar zaļo pupiņu tapenādi
Kaut kas latviskāks – cūkgaļas cauraudža gabaliņi, ar interesanto tapenādi, kas pagatavota no zaļajām pupiņām, olīvām, ķiplokiem un citām sastāvdaļām. Atstāj cauraudzim ādu, lai cepeškrāsnī sanāktu kraukšķīga garoziņa.
Cūkgaļas karbonāde ar dārzeņu rīsiem, cepti vienā pannā
Ērts veids kā cūkgaļu sagatavot kopā ar rīsiem vienā pannā. Vispirms gaļu un dārzeņus pannā apbrūnina, bet pēc tam pannu liek cepeškrāsnī un visu cep gatavu, līdz cūkgaļa caurkarsusi un rīsi mīksti.
Cūkgaļas sloksnītes saldskābā mērcē
Cūkgaļas sloksnītes saldskābā mērcē būs lieliskas pusdienas vai vakariņas gardēdim.
Novadu garšas: Tukuma veltnītis
Atsaucoties "Tasty" aicinājumam novadiem dalīties ar savas puses tradicionālo ēdienu receptēm, Tukuma Tūrisma informācijas centrs piedāvā Tukuma veltnīti, ko, viesojoties Tukumā, oriģinalā iespējams nobaudīt tādās vietās kā Tukuma Ledus halle, "Aplis", "Smukausis", "Twists", kā arī Tukuma apkārtnē – "Apsītē", "Apšukrogā", Jaunmoku pilī, "Sumbrā" un "Valguma pasaulē".
Cūkgaļas filejas medaljoni kamas panējumā ar pētersīļu grūbām
Daudzi gardēži uzskata, ka Latvijā labākā gaļa ir tieši cūkgaļa. Tā lieliski der ikdienas maltītēm un, pareizi sagatavota, arī svētkiem. Receptes pamatā izmantotas mūsu zemē augušas izejvielas - nekā lieka vai pārlieku sarežģīta. Taču pasniegt iespējams glīti un piemēroti svētku galdam. Recepti piedāvā kulinārā bloga "Lindasvirtuve.lv" autore Linda Tellgrena.
Pikantais cūkgaļas sautējums ar ķirbi un pupiņām
Sātīgs sautējums, kura košās krāsas un pikantā garša priecēs acis un sasildīs vēsajās rudens dienās. Vari eksperimentēt, timiānu aizstājot ar rozmarīnu, oregano vai karija pulveri, jo tas tikai padarīs šo jau tā gardo gaļas ēdienu vēl izteiksmīgāku.
Cepta cūkgaļa 'čigānu gaumē'
Lai gan gatavošanas veids ir, varētu teikt, elementārs, ēdiens ir izcili garšīgs un aromātisks. Izmēģini! Neticami vienkārši un ātri!
Lēni gatavots cūkas pavēderes cepetis
Kas gan būtu bagātīgas vakariņas bez gaļas? Lūk, ideja nesteidzīgai, bet ļoti gardai maltītei ar cūkgaļas cepeti, kas lēni cepts, lai gaļa būtu patiesi maiga, bet ādiņa – kraukšķīga. Cepeti pasniedz kopā ar sīpoliem, kartupeļu biezeni un, ja ir luste, zaļajām pupiņām.
Cūkgaļas plovs
Vienkārši pagatavojams cūkgaļas plovs.
Cūkgaļa ābolu mērcē
Svinību reizei - cūkgaļa ābolu mērcē. Pasniedz ar maigu kartupeļu vai ziedkāpostu biezeni.
Cūkgaļas sautējums ar burkāniem un zirnīšiem sinepju mērcē
Vienkārši pagatavojams, sātīgs un gards cūkgaļas sautējums ar burkāniem un zirnīšiem pikantā krējuma – sinepju mērcē. Garšos lieliski gan ar kartupeļiem, gan rīsiem, griķiem vai makaroniem.
Cepta cūkgaļas krūtiņa ar karamelizētu garoziņu
Smaržīgs, skaists cūkgaļas krūtiņas cepetis. To var pasniegt gan kā silto pamatēdienu, gan atdzisušu kā uzkodu. Tā kā cūkgaļas krūtiņa tiek marinēta medus marinādē, tai cepoties veidojas skaista, kraukšķīga karameļu garoziņa. Marinādē gaļa jāiztur vienu diennakti.
Cūkgaļas veltnīši ar sieru
Vienkārši, bet tajā pašā laikā izsmalcināti - cūkgaļas veltnīši ar pikantu siera un garšaugu pildījumu, ko papildina viegla tomātu mērce.