Foto: Shutterstock
Ja esi starp tiem, kas iedvesmu vakariņām mēdz meklēt, ieskatoties kalendārā, tad šodien ir Teņa diena, kad tradicionāli gatavot un baudīt tieši cūkgaļas ēdienus, tāpēc ''Tasty'' ierosina izmēģināt kādu no receptēm, kas jau pēc apraksta vien liks sariesties siekalām mutē.

Ja vēlies ko vairāk izzināt par šīs dienas nozīmi, simbolisko nozīmi un to, kāpēc savulaik tieši cūkgaļu bija ierasts likt galdā šajā datumā, lasi šeit.

Iedvesmotajiem noderīgi pirms gaļas gabala iegādes izlasīt šos padomus, kur izteiktas konkrētas norādes, kam jāpievērš uzmanība, lai pagatavotais ne mirkli neliktu vilties. Jo, kā zināms, tieši gaļas kvalitāte ir izšķiroša labai garšai. Tiem, kam receptes nav vajadzīgas, un pietika vien ar nelielu mājienu, lai izšķirtos par labu karbonādēm vakariņām, izlasi pamatnoteikumus šajā rakstā. Iespējams, uzzināsi ko jaunu un izdosies pagatavot ko nebijušu labu! Vai zināji, ka cūkgaļa, ja tā netiek pietiekami apstrādāta ar sāli un garšvielām, garšo samērā pliekani un neizteiksmīgi? Ne to vien var atklāt rakstā, kur apkopotas izplatītākās kļūdas cūkgaļas cepšanā.

Arī recepšu krājumā netrūkst ierosmju un daudz kā jauna, ko apgūt. Kas to būtu domājis, ka cūkgaļa var būt tik daudzveidīgi pagatavojama! Kotletes, karbonādes, sautējumi, ruletes, veltnīši, gulašs, un vēl, un vēl...

Cūkgaļas gardums ar tomātiem un sīpoliem

Foto: Shutterstock

Cūkgaļas gardums ar tomātiem un sīpoliem brangām pusdienām vai vakariņām.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas gulašs

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojams gulašs ikdienas maltītei.

Lasīt vairāk

Griķi ar cūkgaļas gabaliņiem cepti vienā podiņā

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojams ikdienas sautējums ar gardajiem griķiem un cūkgaļas gabaliņiem.

Lasīt vairāk

Rozmarīnā un balzamiko etiķī marinētas cūkas filejas cepetis

Foto: Shutterstock

Pikants un aromātisks cūkgaļas filejas cepetis. Gaļa izcepsies salīdzinoši ļoti ātri, bet marinēšanai būtu nepieciešamas vismaz divas stundas.

Lasīt vairāk

Karbonāde ar ābolu mērci

Foto: Shutterstock

Burvīgi mīkstas un sulīgas cūkgaļas karbonādes, kuras vēl īpašākas padarīs rudenīgā ābolu mērce, kuru gatavo no medus, ābolu sulas un ābolu etiķa.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas šķēles ruma mērcē

Sagribējās gaļu! Tādu kārtīgu gaļu, ar kuru piesiet dūšu uz vairākām dienām. Manā gadījumā tā ir cūkgaļa. Trekna, sātīga un piesien dūšu, tas ir fakts!

Lasīt vairāk

Cūkgaļas karbonāde ar sinepēm

Foto: Shutterstock

Iecienītās klasiskās karbonādes garšu var mainīt, piemēram, kā šajā receptē - pirms panēšanas gaļu pārziežot ar sinepēm. Rezultāts būs viegli pikanta un ļoti laba garša!

Lasīt vairāk

Bada laika kotletes

Foto: Shutterstock

Kuram gan nav gadījies tā, ka līdz algai vēl dažas dienas jāgaida, bet maciņā jau svilpo vējš? Lai pabarotu sevi un ģimeni, nākas kļūt īpaši radošai. Savu ideju "krīzes" laika ēdienreizei piedāvā lasītājs, kurš maskējas zem segvārda "Radoši".

Lasīt vairāk

Cūkgaļas cauraudzīša gabaliņi ar zaļo pupiņu tapenādi

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kaut kas latviskāks – cūkgaļas cauraudža gabaliņi, ar interesanto tapenādi, kas pagatavota no zaļajām pupiņām, olīvām, ķiplokiem un citām sastāvdaļām. Atstāj cauraudzim ādu, lai cepeškrāsnī sanāktu kraukšķīga garoziņa.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas karbonāde ar dārzeņu rīsiem, cepti vienā pannā

Foto: Shutterstock

Ērts veids kā cūkgaļu sagatavot kopā ar rīsiem vienā pannā. Vispirms gaļu un dārzeņus pannā apbrūnina, bet pēc tam pannu liek cepeškrāsnī un visu cep gatavu, līdz cūkgaļa caurkarsusi un rīsi mīksti.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas sloksnītes saldskābā mērcē

Foto: Shutterstock

Cūkgaļas sloksnītes saldskābā mērcē būs lieliskas pusdienas vai vakariņas gardēdim.

Lasīt vairāk

Novadu garšas: Tukuma veltnītis

Foto: Kristīne Bērziņa

Atsaucoties "Tasty" aicinājumam novadiem dalīties ar savas puses tradicionālo ēdienu receptēm, Tukuma Tūrisma informācijas centrs piedāvā Tukuma veltnīti, ko, viesojoties Tukumā, oriģinalā iespējams nobaudīt tādās vietās kā Tukuma Ledus halle, "Aplis", "Smukausis", "Twists", kā arī Tukuma apkārtnē – "Apsītē", "Apšukrogā", Jaunmoku pilī, "Sumbrā" un "Valguma pasaulē".

Lasīt vairāk

Cūkgaļas filejas medaljoni kamas panējumā ar pētersīļu grūbām

Daudzi gardēži uzskata, ka Latvijā labākā gaļa ir tieši cūkgaļa. Tā lieliski der ikdienas maltītēm un, pareizi sagatavota, arī svētkiem. Receptes pamatā izmantotas mūsu zemē augušas izejvielas - nekā lieka vai pārlieku sarežģīta. Taču pasniegt iespējams glīti un piemēroti svētku galdam. Recepti piedāvā kulinārā bloga "Lindasvirtuve.lv" autore Linda Tellgrena.

Lasīt vairāk

Pikantais cūkgaļas sautējums ar ķirbi un pupiņām

Foto: Shutterstock

Sātīgs sautējums, kura košās krāsas un pikantā garša priecēs acis un sasildīs vēsajās rudens dienās. Vari eksperimentēt, timiānu aizstājot ar rozmarīnu, oregano vai karija pulveri, jo tas tikai padarīs šo jau tā gardo gaļas ēdienu vēl izteiksmīgāku.

Lasīt vairāk

Cepta cūkgaļa 'čigānu gaumē'

Foto: mosfood

Lai gan gatavošanas veids ir, varētu teikt, elementārs, ēdiens ir izcili garšīgs un aromātisks. Izmēģini! Neticami vienkārši un ātri!

Lasīt vairāk

Lēni gatavots cūkas pavēderes cepetis

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kas gan būtu bagātīgas vakariņas bez gaļas? Lūk, ideja nesteidzīgai, bet ļoti gardai maltītei ar cūkgaļas cepeti, kas lēni cepts, lai gaļa būtu patiesi maiga, bet ādiņa – kraukšķīga. Cepeti pasniedz kopā ar sīpoliem, kartupeļu biezeni un, ja ir luste, zaļajām pupiņām.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas plovs

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojams cūkgaļas plovs.

Lasīt vairāk

Cūkgaļa ābolu mērcē

Foto: Shutterstock

Svinību reizei - cūkgaļa ābolu mērcē. Pasniedz ar maigu kartupeļu vai ziedkāpostu biezeni.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas sautējums ar burkāniem un zirnīšiem sinepju mērcē

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojams, sātīgs un gards cūkgaļas sautējums ar burkāniem un zirnīšiem pikantā krējuma – sinepju mērcē. Garšos lieliski gan ar kartupeļiem, gan rīsiem, griķiem vai makaroniem.

Lasīt vairāk

Cepta cūkgaļas krūtiņa ar karamelizētu garoziņu

Foto: Shutterstock

Smaržīgs, skaists cūkgaļas krūtiņas cepetis. To var pasniegt gan kā silto pamatēdienu, gan atdzisušu kā uzkodu. Tā kā cūkgaļas krūtiņa tiek marinēta medus marinādē, tai cepoties veidojas skaista, kraukšķīga karameļu garoziņa. Marinādē gaļa jāiztur vienu diennakti.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas veltnīši ar sieru

Vienkārši, bet tajā pašā laikā izsmalcināti - cūkgaļas veltnīši ar pikantu siera un garšaugu pildījumu, ko papildina viegla tomātu mērce.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!