Sviests, sīpols, karote miltu, buljons un kapāti pētersīļi – tas arī viss, kas tev vēl būs nepieciešams klasiska stroganova pagatavošanai. Garšas uzlabošanai noderēs arī kāda saujiņa sviestā apceptu sēņu. Starp citu, šis ir lielisks veids, kā izmantot saldētavas krājumos noglabātās, iepriekš apceptās sēnes, bet, ja tās tev nav pieejamas, stroganova gatavošanai noderēs arī cauru gadu veikalos nopērkamie šampinjoni.
Stroganova atvasinājumi, kas paredzēja arī tomātu vai tomātu pastas pievienošanu, radās krietni vēlāk, bet, ja tev tīk, stroganovu vari papildināt arī ar kādu no šīm sastāvdaļām.
Sinepes stroganovam piešķir tīkamu asumiņu. "Visņiprākās" būs krievu vai klassiskās sinepes, bet, ja tev tīk maigākas garšas, tad labāk izmanto angļu, franču, Dižonas vai pat graudu sinepes.
Ņem vērā, ka, tā kā gaļa ir iepriekš izklapēta, tad stroganovu nav nepieciešams ilgi sutināt – gaļas gabaliņiem jābūt stingriem, bet viegli sakošļājamiem. Kaut vislabāk, protams, šī ēdiena gatavošanai izmantot liellopa gaļu, ne sliktāk garšos arī aknu, vistas vai pat cūkgaļas stroganovs, skaidro portāls "Eda".
Par befstoganovu gan būs dēvējams tikai tāds, kura pamatā ir liellopu gaļa – vislabāk, tieši maigā fileja. Lai gaļas gabaliņi būtu viegli sakošļājami un mutē kūstoši, ļoti svarīgi ir gaļu pareizi sagatavot, divreiz griežot pret šķiedru: iesākumā pret šķiedru sagriez gaļu aptuveni centimetru biezās šķēlēs, tad viegli izklapē šķēlītes un tad – atkal pret šķiedru – sagriez tās plānās strēmelītēs.
Interesantus faktus par stroganova vēsturi un to, kas jāņem vērā, gatavojot šo ēdienu klasiskā manierē, uzzināsi šajā rakstā.
Tradicionāli stroganovu pasniedz ar dažādos veidos sagatavotiem kartupeļiem, bet arī ar makaroniem vai griķiem piedevās šī kreftīgā mērce garšos lieliski. Neaizmirsti papildināt šo kārdinošo salikumu ar sālītu gurķu šķēlītēm (dažās receptēs sālītu gurķu strēmelītes iesaka pievienot mērcei jau gatavošanas stadijā), kas palīdzēs vēl vairāk izcelt stroganova garšas īpašības.
Lai labi garšo!