Pārsteidzoši, ka paprika ir ne tikai plaši izmantota ēdienu gatavošanā, bet ir arī gana vērtīga mūsu veselībai. Paprikā ir gan neliels daudzums olbaltumvielu, gan cukura, organiskās skābes, taukvielas un minerālvielas. Īpatnējo aromātu augļiem dod ēteriskā eļļa. Bez tās paprikā ir arī augu eļļa – 10-15 procenti. Vitamīnu satura ziņā paprika pārspēj visus dārzeņus un pat augļus, apgalvo Evalds Indriksons grāmatā "Garšaugi" (izd. "Avots", 1992).
C vitamīna paprikas augļos ir 4-8 reizes vairāk nekā citronos. Turklāt augļos nav fermenta, kas noārda C vitamīnu. Tā, piemēram, konservējot saldo papriku, C vitamīns saglabājas līdz pat 70 procentiem no sākotnējā daudzuma. Karotīns paprikā ir ap 14 mg procentiem. Nelielos daudzumos paprikā ir arī B1, B2, P1, PP un K vitamīni.
Tautas medicīnā papriku lieto ēstgribas un gremošanas veicināšanai, ja ir avitaminoze. Ar paprikas iekļaušanu uzturā jāuzmanās cilvēkiem, kuriem ir gremošanas trakta, aknu vai nieru slimības.
Kādos ēdienos izmantot papriku
Svaigā veidā baudot papriku, organisms jutīs vislielāko pienesumu, tādēļ recepšu izlasē iekļāvām vairākas salātu receptes. Garlaicīgi nebūs, jo paprika sader ar daudz un dažādiem produktiem, ļaujot improvizēt uz nebēdu. Pat klasiskais vinegrets iegūs pavisam jaunu garšu un kraukšķi, ja tam pievienosi sasmalcinātus paprikas stienīšus.
Arī vieglas un ātri pagatavojamas dārzeņu krēmzupas ir pavasarim gluži kā radītas. Papriku vari pievienot gan zupas pamatsastāvam, gan arī ar košiem dažādu krāsu paprikas kubiņiem pārkaisīt zupu īsi pirms pasniegšanas.
Paparika ar maltās gaļas pildījumu ir biežāk izmantotais veids, kā gatavojam šo dārzeni, tomēr, ja vasaru vēlies sagaidīt labā formā, tradicionālo cūkgaļu šajā ēdienā aizstāj ar maltu vistas vai tītara gaļu un izvairies no sutināšanas treknā krējuma mērcē. Katlā, "pīlē" vai citā sautēšanai piemērotā traukā salikto pildīto papriku, pārlejot ar sablendētiem konservētajiem tomātiem un pirms celšanas galdā pārkaisot ar sakapātiem zaļumiem, rezultāts izdosies ne mazāk sulīgs un gards. Padomus par gaļas izvēli un mērci ņem vērā, arī gatavojot sautējumus un sacepumus ar paprikas klātbūtni.
Savukārt uz grila vai cepeškrāsnī līdz melnai miziņai apceptas, notīrītas un viegli iemarinētas paprikas būs labs papildinājums gan grilētiem ēdieniem, gan siera platei, salātiem vai sulīgai picai.
Mūsu recepšu izlasē atradīsi 20 lieliskas idejas, kā vitamīniem pārbagāto papriku iekļaut savā pavasara ēdienkartē.
Lai labi garšo!
Sulīgi vistas gabaliņi ar papriku aromātiskā tomātu mērcē
Ātri pagatavojams vakariņu ēdiens – sulīgi vistas gabaliņi ar papriku un sīpoliem, sautēti sulīgā, viegli pikantā tomātu mērcē. Šķipsna kumina (vari izmantot arī ķimenes) piešķirs šim vienkāršajam ēdienam vēl bagātīgāku garšu un aromātu.
Ratatujs jeb dārzeņu sautējums franču gaumē
Ratatujs (ratatouille) - tradicionālais un visā pasaulē slavenais dārzeņu sautējums, satiekoties baklažānam, paprikai, tomātiem un cukini.
Pavasarīgie kartupeļu-olu salāti ar krāsainiem dārzeņiem
Dzīvespriecīgā krāsu spēle šajos pavasarīgajos kartupeļu salātos nevienu nespēs atstāt vienaldzīgu. Tos var baudīt gan kā pamatēdienu, jo krēmīgā mērce ir gana sātīga, gan arī pasniegta kā košu un interesantu piedevu dažādiem gaļas un zivju ēdieniem. Un šis ir arī garšīgs vaids, kā nākamajā dienā izmantot pēc Lieldienu svinībām pāri palikušās olas.
Sarkanās paprikas un apelsīnu krēmzupa
Vienkārša un ātra paprikas un apelsīnu zupa žiglām pusdienām. Ziemā zupu ēd siltu, bet vasarā to var baudīt arī aukstu, vēsumam pievienojot kādu ledus gabaliņu.
Pildīta paprika ar vistas fileju
Pildīta paprika ar vistas fileju, sautēta tomātu sulā.
Vinegrets ar turku zirņiem un papriku
Tradicionālais vinegrets ar nedaudz eksotisku piesitienu, jo šoreiz iesakām kartupeļus aizstāt ar turku zirņiem un papildināt salātus ar kraukšķīgu papriku. Savukārt mērcei asumiņu piešķirs citronu sula un sinepes.
Marinētas grilētas paprikas
Klasiska uzkoda pie grilētas gaļas un dārzeņiem. Tās var kombinēt ar dažādiem salātiem un pasniegt arī kā atsevišķu uzkodu ar garuzdiņiem un vīnu.
Vistas fileja ar mango, papriku un šampinjoniem
Vistas fileja ķīniešu gaumē – ar mango, papriku un šampinjoniem īpašam pusdienu vai vakariņu baudījumam.
Vieglie makaronu salāti meksikāņu gaumē
Ja vēlies nobaudīt ko sātīgu, bet bez gaļas un treknām mērcēm, pagatavo makaronu salātus ar kraukšķīgiem dārzeņiem un vieglu vinegreta mērci.
Ceptas vistas krūtiņas ar paprikas mērci
Garda krāsnī cepta vistas krūtiņa ar kraukšķīgu ādiņu, zaļajiem sīpollokiem un pikantu paprikas mērcīti. Vieglām pusdienām vai vakariņām tieši laikā!
Ar sēnēm un papriku pildīti teļa gaļas rullīši
Pildīta teļa krūtiņa ar šampinjonu šķēlītēm un baltvīna mērci.
'Tagliatelle' pasta ar puraviem un papriku
Garda un itāliska maltīte pusdienām vai vieglām vakariņām. Tagliatelle nūdeles šķīvī mīsies ar puraviem un košām paprikas šķēlītēm, bet garšu atsvaidzinās timiāns. Asumiņu maltītei piedos ne vien ķiploks, bet druska čili.
Krāsainie gaļas rullīši ar papriku un sieru
Rudenīgi koši gaļas rullīši, ko vari pasniegt kā skaistu uzkodu ar dažādām mērcēm vai ar piedevām – kā pamatēdienu. Atdzesētus tos vari slīpi sagriezt uz pusēm un pasniegt kā auksto uzkodu.
Selerijas saknes salāti ar papriku, tomātiem un jogurta mērci
Sulīgi seleriju saknes salāti ar papriku un tomātiem, aizdarīti ar vieglu mērci uz jogurta bāzes.
Gardais vistas paprikašs
Ļoti vienkāršs un garšīgs veids, kā, iedvesmojoties no Ungārijas kulinārajām tradīcijām, pagatavot sulīgu vistiņu paprikas mērcē. Īpaši lieliski šis ēdiens garšos ar olu nūdelēm vai kartupeļu biezputru.
Tvaicēti dārzeņi ar sātīgu siera mērci
Šis viennozīmīgi ir viens no maniem iecienītākajiem ēdieniem. Tas nekad nepieviļ un nekad neapnīk, jo vienmēr var variēt ar dārzeņiem.
Paprikas un tomātu zupa ar pesto grauzdiņiem
Nedaudz pikanta paprikas un tomātu krēmzupa, kas sasildīs aukstajās dienās. Tai klāt pagatavo siltus un kraukšķīgus maizes grauzdiņus, kas apziesti ar paša gatavotu pesto un Čedaras sieru.
Liesais tītara gaļas čili sautējums
"Chili con carne" gatavošanai ierasts izmantot liellopa gaļu, bet pamēģini to aizstāt ar diētisko, malto tītara gaļu un lielāku dārzeņu daudzumu – šādi gatavots gardais čili sautējums būs liesāks un figūrai draudzīgāks.
Soli pa solim: Kraukšķīgas 'portugāļu' siermaizītes ar marinētiem šampinjoniem
"Ciemojoties pie draugiem Portugālē, nevarēju vien sagaidīt brokastu laiku, jo katru rītu nesteidzīgi sākām kafejnīcas terasē ar kafiju un siermaizīti. Sildoties saulē, garšīgi gatavojāmies Koimbras pilsētas iepazīšanai," stāsta Oskars, kurš pārsteidzis arī savus viesus, dzimšanas dienas svinībās uzcepot vairākas maizīšu pannas.
Krāsainais dārzeņu sacepums ar fetas sieru
Dārzeņu sacepums ar fetas sieru un balzamiko.