Lai pagatavotu gardu kartupeļu biezputru, seko mūsu vienkāršajām norādēm, nobeigumā izvēloties kādu no 13 piedevām, kas šo vienkāršo ēdienu padarīs īpaši apetītlīgu.
Ja vēlies uzzināt, kuras no Latvijā pieejamo kartupeļu šķirnēm ir miltainas un piemērotas biezputras gatavošanai, izlasi šo padomrakstu, bet šajā rakstā uzzināsi, kā kartupeļu biezputru gatavo un izmanto dažādās pasaules valstīs.
Soli pa solim: kā pagatavot nevainojamu kartupeļu biezputru
Uz astoņām porcijām biezputras jāparedz 1,5 kg kartupeļu (aptuveni 14 vidēji lieli bumbuļi). Nomizo tos, sagriež vienādās daļās.
Noskalo kartupeļus, liek lielā katlā, pievieno 1 ĒK sāls un pārlej ar aukstu ūdeni, lai ūdens līmenis virs kartupeļiem būtu vismaz 4-5 cm. Kad ūdens sāk burbuļot, samazina liesmu, uzliek katlam vāku un vāra tupeņus 10-15 minūtes, līdz tie ir pavisam mīksti. Ūdeni nokāš (ja paredzēts gatavot mērci, daļu ūdens atstāj mērces iebiezināšanai).
Kartupeļus katlā sastampā ar stampiņu vai kartupeļu presi. Nekādā gadījumā šim mērķim nevajadzētu izmantot blenderi, jo tad kartupeļu masa kļūs klīsterveidīga un nebaudāma.
Pievieno kartupeļiem sāli, piparus un 250 ml uzsildīta piena, kurā izkausētas pāris ēdamkarotes sviesta, un uzputo masu ar rokas vai elektrisko mikseri, lai biezputra būtu īpaši čagana.
Kartupeļu biezputra ir gatava pasniegšanai! Nu atliek tikai izvēlēties, ar kuru no 13 aizdariem šo ēdienu papildināt.
Piedevas, kas kartupeļu biezputru padarīs vēl garšīgāku
Krējuma mērce ar mārrutkiem
Glāzei krējuma pievieno 3-4 ĒK rīvētu mārrutku, šķipsnu sāls un kapātus pētersīļu zaļumus. Visu samaisa, iegūstot gardu mērci, ar ko pārliet kartupeļu biezputru.
Kūpināta krūtiņa un sīpoli
150 g kūpinātas krūtiņas sagriez šķēlēs vai sīkos kubiņos un apcep pannā, pēc brīža pievienojot arī 2 plānās ripiņās sagrieztus sīpolus. Cep, līdz sīpoli ir zeltaini un krūtiņa – kraukšķīga. Krūtiņu un sīpolus pievieno kartupeļu biezputrai, kad tā jau salikta uz šķīvjiem.
Spināti un granātābola sēkliņas
Ja pāris saujas spinātu sablendēsi un iemaisīsi karstajā biezputrā, tā iekrāsosies skaisti zaļā tonī, ko vēl vairāk izcelt palīdzēs sauja rubīnsarkanu granātābola sēkliņu.
Siera drumstalas
Pārkaisi gatavo kartupeļu biezputru ar zilā siera drumstalām, pārber ar rīvētu parmezānu vai papildini ar fetas siera kubiņiem.
Sviestā sautēti puravi
Arī glītās ripiņās sagriezti un sviestā sautēti puravi būs lielisks kartupeļu biezputras papildinājums.
Kapāti lociņi
Sīki sakapā bunti zaļo lociņu un iemaisi tos gatavajā biezputrā, kad tā noņemta no plīts.
Buljons un garšaugi
Kad kartupeļi sastampāti, tiem uzsildīta piena vietā var pievienot 250 ml buljona, kurā iemaisītas 2-3 ĒK olīveļļas un pa pāris zariņiem bazilika, kinzas un pētersīļu (zaļumus un eļļu vari aizstāt arī ar 2-3 ĒK bazilika vai citu zaļumu pesto).
Skābens ābolu biezenis
Trīs skābus ābolus nomizo, sagriez gabaliņos, liec katliņā, kur izkausēta 1 ĒK sviesta. Pievieno 1/2 TK timiāna, 2 ķiploka daiviņas, šķipsnu sāls, sīki sakapātu čili piparu pēc garšas un sautē, līdz āboli mīksti, tad sablendē aromātiskā biezenī, kas lieliski papildinās kartupeļu biezputras maigo garšu.
Kraukšķīgi brokoļu gabaliņi
Brokoļus sagriez nelielās rozetītēs, liec verdošā sālsūdenī un pavāri 3-4 minūtes, tad strauji atdzesē aukstā ūdenī un iemaisi kraukšķīgos un koši zaļos gabaliņus kartupeļu biezputrā.
Graudu sinepes
Pāris ēdamkarotes maigo graudu sinepju, iemaisītas kartupeļu biezputrā, piešķirs tai jaunas garšas notis un interesantāku tekstūru.
Ar sīpoliem saceptas sēnes
Pannā izkausē 2 ĒK sviesta, apcep tajā 1 sīki sagrieztu sīpolu un 250 g šķēlēs sagrieztu šampinjonu. Cepšanas beigās garšas uzlabošanai sēnēm var pievienot 2 ĒK sausa baltvīna un pasutināt vēl 5 minūtes.
Karsēts sviests
Ja katliņā vai pannā izkarsēsi 3 ĒK kvalitatīva saldkrējuma sviesta, līdz tas iegūst zeltaini brūnu toni, varēsi to izmantot kartupeļu biezputras pārliešanai, lai tā iegūtu riekstainu garšu.
Krāsnī cepti ķiploki
Divām ķiploka galviņām nogriez daiviņu galus, liec tās karstumizturīgā traukā, pārslaki ar olīveļļu un cep 20-30 minūtes līdz 200 grādiem iepriekš sakarsētā krāsnī, kamēr ķiploki kļuvuši mīksti, aromātiski un zaudējuši izteikto asumu. Izņem tos no krāsns, izspied daiviņas no miziņām, sasmalcini ķiplokus ar dakšu vai blenderi un iemaisi kartupeļu biezputrā.
Zemāk vakariņu iedvesmai atradīsi vēl septiņas variācijas par kartupeļu biezputras tēmu no "Tasty" recepšu krājumiem.
Lai labi garšo!