Šo visnotaļ kolorīto iestāžu apmeklējumu daudzi atceras ar visai dalītām jūtām, jo katra ēdienreize līdzinājās laimes spēlei – nekad nevarēji būt drošs, vai zivju kotletes nebūs piedegušas, vai kartupeļu biezputrā neatradīsi pāris "actiņas", vai biešu zupa nebūs pārlieku pliekana un gulaša gaļas gabaliņi – netīkami trekni.
Tomēr viss nemaz nebija tik slikti – ja palaimējās, ēdnīcā varēja "noēsties līks", šķiroties no pavisam simboliskas naudas summas. Nostaļģijas pārņemtajiem un tiem, kas vēlas atcerēties bērnību, kad pastu vēl dēvēja par makaroniem, bet biezpiena plācenīšus par sirņikiem, piedāvājam ēdienkarti nedēļai padomju ēdnīcu labākajās tradīcijās. Visas receptes būs atrodamas zemāk.
Ēdienkarte pirmdienai
Vienkāršais stroganovs ar tomātu pastu
Mammas kraukšķīgie kāpostu salāti ķiploku marinādē
Biešu zupa ar ķiplokiem
Dzērveņu uzputenis ar mannu
Ēdienkarte otrdienai
Ātrie 'flotes' makaroni ar malto gaļu
Vienkāršie biešu salāti ar ķiploku
Klasiskā skābu kāpostu zupa
Kakao želeja
Ēdienkarte trešdienai
Azū – gaļas sautējums ar kartupeļiem, sālītiem gurķiem un tomātu mērci
Vienkāršie svaigu kāpostu - burkānu salāti
Sātīgais rasoļņiks
Biezpiena krēms ar cukurā apgrauzdētām auzu pārslām
Ēdienkarte ceturtdienai
Vienkāršās zivju kotletes
Vinegrets ar āboliem un zirnīšiem
Maskavas borščs
Izcili gardais biezpiena sacepums ar rozīnēm
Ēdienkarte piektdienai
Aknu šnicele ar kartupeļu biezputru
Valmieras salāti
Ātrā tomātu zupa - harčo
Rīsu krēms ar ogu ķīseli
Ēdienkarte sestdienai
Gulašs ar tomātu mērci
Klasiskais rasols
Ātrā soļanka ar kāpostiem un desiņām
Supervienkāršais piena ķīselis
Ēdienkarte svētdienai
Vārītas vistas ragū
Fiksie Rūjienas salāti
Klasiskā frikadeļu zupa
Ātrie biezpiena plācenīši jeb 'sirņiki'
Nenopietns padoms: lai piedzīvotu īpaši autentisku ceļojumu pagātnē, piedevās "otrajam" pēc izvēles pagatavo vārītus griķus (ieteicams – bezgaršīgus), kartupeļu biezputru (vislabāk – klīsterveida konsistencē) vai radziņu formas makaronus (pārvārītus un saķepušus viendabīgā masā).
Lai labi garšo!
Vienkāršais stroganovs ar tomātu pastu
Vienkārši pagatavojams un gards stroganovs ar tomātu mērces piedevu ikdienas pusdienām vai vakariņām.
Mammas kraukšķīgie kāpostu salāti ķiploku marinādē
Manas mammas gatavoto, ārkārtīgi vienkāršo kāpostu salātu lielākie plusi ir nepārspējamais kraukšķīgums un pikanti saldskābā garša. Šie gardie salātiņi vienlīdz labi garšos gan ar kartupeļu biezputru un kotletēm, gan ar griķiem un aknu mērcīti, gan citiem klasiskiem, daudzu iecienītiem ēdieniem.
Biešu zupa ar ķiplokiem
Vienkārši pagatavojama biešu zupa ar ķiplokiem.
Dzērveņu uzputenis ar mannu
Dzērveņu uzputenis ar mannu, kuru vislabāk baudīt ar aukstu pienu.
Ātrie 'flotes' makaroni ar malto gaļu
Kaut gan tradicionāli makaronus "po flotski" - daudzu kopš bērnības iemīļotu ēdienu gatavo, izmantojot gaļas konservus, mūsdienās, diemžēl kvalitatīvi konservi ir retums, tādēļ mēdzu tos aizstāt ar malto gaļu. Un arī šādi ir ļoti garšīgi!
Vienkāršie biešu salāti ar ķiploku
Pavisam vienkārši pagatavojami biešu salāti ar ķiploku – sena, garda un veselīga piedeva.
Klasiskā skābu kāpostu zupa
Klasiskā skābu kāpostu zupa - krietnām pusdienām vai vakariņām.
Kakao želeja
Kakao želeja vienkārši gardam desertam.
Azū – gaļas sautējums ar kartupeļiem, sālītiem gurķiem un tomātu mērci
Gards azū – gaļas sautējums ar ceptiem kartupeļiem tomātu mērci, sālītiem gurķiem un papriku sātīgai maltītei.
Vienkāršie svaigu kāpostu - burkānu salāti
Gardai piedevai svaigu kāpostu - burkānu salāti.
Sātīgais rasoļņiks
Sātīgais rasoļņiks - kārtīgas pusdienas visai ģimenei.
Biezpiena krēms ar cukurā apgrauzdētām auzu pārslām
Vai jums arī kādreiz ir gadījies tā, ka ļoti, ļoti gribas ko garšīgu, bet nav vēlmes dirnēt stundu virtuvē? Šādās reizēs atceros bērnību un pavisam vienkāršo balto gardumu – biezpiena putukrējumu ar cukurotām auzu pārslām. Ja jau kārojies – jāpagatavo! Nostalģiskā saldā ēdiena pagatavošana aizņems vien padsmit minūtes, jo maz darba – sakult saldo krējumu un apcept uz pannas auzu pārslas.
Vienkāršās zivju kotletes
Prasmīgi pagatavotu zivju kotlešu garša ir maiga, tādēļ tām nav nepieciešams pievienot liekas garšvielas. Zivju kotletes var pasniegt gan tradicionālā veidā – ar kartupeļu biezputru un salātiem, gan izmantot tās radošāk, piemēram, gardu zivju burgeru pagatavošanai. Mencas gaļu vari aizstāt arī ar mintaja vai pikšas fileju.
Vinegrets ar āboliem un zirnīšiem
Vinegrets ar āboliem un zirnīšiem - recepte, kas noderēs gan gavētājiem, gan tievētājiem, gan klasisku garšu salikumu cienītājiem.
Maskavas borščs
Maskavas borščs pusdienu maltītei.
Izcili gardais biezpiena sacepums ar rozīnēm
Biezpiena sacepums gluži kā skolas laikos – salds, garšīgs un ar rozīnēm. Atdzesētu sacepumu var kāri noēst tāpat vai ar ogu ķīseli, skābo krējumu vai kādu saldu mērci.
Aknu šnicele ar kartupeļu biezputru
Vienkāršā aknu šnicele ikdienas pusdienu un vakariņu maltītei, kas īpaši labi garšos ar gaisīgu kartupeļu biezputru un sālīta gurķa šķēli vai skābētiem kāpostiem.
Valmieras salāti
Zibenīgi pagatavojamos, vienkāršos un ļoti sātīgos Valmieras salātus, kas ir nedaudz piemirsta pašmāju salātu klasika, iesaka Kitija Giptere no "Facebook" domubiedru grupas "Mēs gatavojam!".
Ātrā tomātu zupa - harčo
Garda gruzīnu tomātu zupa - harčo, kas ir arī ātri pagatavojama.
Rīsu krēms ar ogu ķīseli
Klasiskas vērtības ir neapgāžamas. Ogu ķīselis ar rīsu krēmu uzjundīs atmiņas par bērnības garšām.
Gulašs ar tomātu mērci
Gards gulašs ar tomātu mērci un dārzeņiem.
Klasiskais rasols
Diezgan klasiska Olivjē salātu jeb rasola recepte - ar vārītiem kartupeļiem un burkāniem, labu desu, zaļajiem zirnīšiem un pārējām, labi zināmajām, sastāvdaļām.
Ātrā soļanka ar kāpostiem un desiņām
Kad ģimene pieprasa soļanku, bet nav laika vārīt buljonu un "ķēpāties", sagatavojot nieres, vāru vienkāršotu soļankas variantu. Lielais katls ar gardu, dūšu piesienošu zupu ir gatavs jau nepilnas stundas laikā, turklāt nākamajā dienā soļanka garšo vēl labāk.
Supervienkāršais piena ķīselis
Gards un viekārši pagatavojams piena ķīselis, ko pasniedz ar ogu mērci, skābenu dzērveņu ķīseli, aukstu pienu vai vaniļas mērci.
Vārītas vistas ragū
Gardais vārītas vistas ragū ar apceptiem rīsiem.
Fiksie Rūjienas salāti
Rūjienas salāti ir ātri pagatavojama un garšīga tradicionālā vinegreta alternatīva. Izmantojot vekalos nopērkamās vārītas bietes, šos salātus varēsi pagatavot 10 minūšu laikā.
Klasiskā frikadeļu zupa
Frikadeļu zupa - kā no labākajām bērnības atmiņām.
Ātrie biezpiena plācenīši jeb 'sirņiki'
Ātri pagatavojami biezpiena plācenīši jeb "sirņiki", ko vislabāk baudīt ar karoti skāba krējuma. Izmantojot tikai pāris katrā virtuvē atrodamas sastāvdaļas, drīz vien varēsi baudīt gardum gardas vakariņas.