padomju ēdnīcas ēdiens
Foto: Shutterstock
Mūsdienās, kad Latvijas lielākajās pilsētās teju uz katra stūra atvērti smalki gastropabi, bistro un bulanžērijas, kur iespējams nodoties dažāda veida gastronomiskajām izvirtībām, taisni vai neticas, ka vēl pārdesmit gadus atpakaļ par ko tādu varējām vien sapņot, un teju vienīgā iespēja paēst ārpus mājas bija kāda no padomju laiku ēdnīcām.

Šo visnotaļ kolorīto iestāžu apmeklējumu daudzi atceras ar visai dalītām jūtām, jo katra ēdienreize līdzinājās laimes spēlei – nekad nevarēji būt drošs, vai zivju kotletes nebūs piedegušas, vai kartupeļu biezputrā neatradīsi pāris "actiņas", vai biešu zupa nebūs pārlieku pliekana un gulaša gaļas gabaliņi – netīkami trekni.

Tomēr viss nemaz nebija tik slikti – ja palaimējās, ēdnīcā varēja "noēsties līks", šķiroties no pavisam simboliskas naudas summas. Nostaļģijas pārņemtajiem un tiem, kas vēlas atcerēties bērnību, kad pastu vēl dēvēja par makaroniem, bet biezpiena plācenīšus par sirņikiem, piedāvājam ēdienkarti nedēļai padomju ēdnīcu labākajās tradīcijās. Visas receptes būs atrodamas zemāk.

Ēdienkarte pirmdienai

Vienkāršais stroganovs ar tomātu pastu
Mammas kraukšķīgie kāpostu salāti ķiploku marinādē
Biešu zupa ar ķiplokiem
Dzērveņu uzputenis ar mannu

Ēdienkarte otrdienai

Ātrie 'flotes' makaroni ar malto gaļu
Vienkāršie biešu salāti ar ķiploku
Klasiskā skābu kāpostu zupa
Kakao želeja


Ēdienkarte trešdienai

Azū – gaļas sautējums ar kartupeļiem, sālītiem gurķiem un tomātu mērci
Vienkāršie svaigu kāpostu - burkānu salāti
Sātīgais rasoļņiks
Biezpiena krēms ar cukurā apgrauzdētām auzu pārslām

Ēdienkarte ceturtdienai

Vienkāršās zivju kotletes
Vinegrets ar āboliem un zirnīšiem
Maskavas borščs
Izcili gardais biezpiena sacepums ar rozīnēm


Ēdienkarte piektdienai

Aknu šnicele ar kartupeļu biezputru
Valmieras salāti
Ātrā tomātu zupa - harčo
Rīsu krēms ar ogu ķīseli

Ēdienkarte sestdienai

Gulašs ar tomātu mērci
Klasiskais rasols
Ātrā soļanka ar kāpostiem un desiņām
Supervienkāršais piena ķīselis


Ēdienkarte svētdienai

Vārītas vistas ragū
Fiksie Rūjienas salāti
Klasiskā frikadeļu zupa
Ātrie biezpiena plācenīši jeb 'sirņiki'

Nenopietns padoms: lai piedzīvotu īpaši autentisku ceļojumu pagātnē, piedevās "otrajam" pēc izvēles pagatavo vārītus griķus (ieteicams – bezgaršīgus), kartupeļu biezputru (vislabāk – klīsterveida konsistencē) vai radziņu formas makaronus (pārvārītus un saķepušus viendabīgā masā).

Lai labi garšo!

Vienkāršais stroganovs ar tomātu pastu

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojams un gards stroganovs ar tomātu mērces piedevu ikdienas pusdienām vai vakariņām.

Lasīt vairāk

Mammas kraukšķīgie kāpostu salāti ķiploku marinādē

Foto: Shutterstock

Manas mammas gatavoto, ārkārtīgi vienkāršo kāpostu salātu lielākie plusi ir nepārspējamais kraukšķīgums un pikanti saldskābā garša. Šie gardie salātiņi vienlīdz labi garšos gan ar kartupeļu biezputru un kotletēm, gan ar griķiem un aknu mērcīti, gan citiem klasiskiem, daudzu iecienītiem ēdieniem.

Lasīt vairāk

Biešu zupa ar ķiplokiem

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojama biešu zupa ar ķiplokiem.

Lasīt vairāk

Dzērveņu uzputenis ar mannu

Foto: Shutterstock

Dzērveņu uzputenis ar mannu, kuru vislabāk baudīt ar aukstu pienu.

Lasīt vairāk

Ātrie 'flotes' makaroni ar malto gaļu

Foto: Shutterstock

Kaut gan tradicionāli makaronus "po flotski" - daudzu kopš bērnības iemīļotu ēdienu gatavo, izmantojot gaļas konservus, mūsdienās, diemžēl kvalitatīvi konservi ir retums, tādēļ mēdzu tos aizstāt ar malto gaļu. Un arī šādi ir ļoti garšīgi!

Lasīt vairāk

Vienkāršie biešu salāti ar ķiploku

Foto: Shutterstock

Pavisam vienkārši pagatavojami biešu salāti ar ķiploku – sena, garda un veselīga piedeva.

Lasīt vairāk

Klasiskā skābu kāpostu zupa

Foto: Shutterstock

Klasiskā skābu kāpostu zupa - krietnām pusdienām vai vakariņām.

Lasīt vairāk

Kakao želeja

Foto: Shutterstock

Kakao želeja vienkārši gardam desertam.

Lasīt vairāk

Azū – gaļas sautējums ar kartupeļiem, sālītiem gurķiem un tomātu mērci

Foto: Shutterstock

Gards azū – gaļas sautējums ar ceptiem kartupeļiem tomātu mērci, sālītiem gurķiem un papriku sātīgai maltītei.

Lasīt vairāk

Vienkāršie svaigu kāpostu - burkānu salāti

Foto: Shutterstock

Gardai piedevai svaigu kāpostu - burkānu salāti.

Lasīt vairāk

Sātīgais rasoļņiks

Foto: Shutterstock

Sātīgais rasoļņiks - kārtīgas pusdienas visai ģimenei.

Lasīt vairāk

Biezpiena krēms ar cukurā apgrauzdētām auzu pārslām

Foto: DELFI

Vai jums arī kādreiz ir gadījies tā, ka ļoti, ļoti gribas ko garšīgu, bet nav vēlmes dirnēt stundu virtuvē? Šādās reizēs atceros bērnību un pavisam vienkāršo balto gardumu – biezpiena putukrējumu ar cukurotām auzu pārslām. Ja jau kārojies – jāpagatavo! Nostalģiskā saldā ēdiena pagatavošana aizņems vien padsmit minūtes, jo maz darba – sakult saldo krējumu un apcept uz pannas auzu pārslas.

Lasīt vairāk

Vienkāršās zivju kotletes

Foto: Shutterstock

Prasmīgi pagatavotu zivju kotlešu garša ir maiga, tādēļ tām nav nepieciešams pievienot liekas garšvielas. Zivju kotletes var pasniegt gan tradicionālā veidā – ar kartupeļu biezputru un salātiem, gan izmantot tās radošāk, piemēram, gardu zivju burgeru pagatavošanai. Mencas gaļu vari aizstāt arī ar mintaja vai pikšas fileju.

Lasīt vairāk

Vinegrets ar āboliem un zirnīšiem

Foto: Shutterstock

Vinegrets ar āboliem un zirnīšiem - recepte, kas noderēs gan gavētājiem, gan tievētājiem, gan klasisku garšu salikumu cienītājiem.

Lasīt vairāk

Maskavas borščs

Foto: Shutterstock

Maskavas borščs pusdienu maltītei.

Lasīt vairāk

Izcili gardais biezpiena sacepums ar rozīnēm

Foto: Shutterstock

Biezpiena sacepums gluži kā skolas laikos – salds, garšīgs un ar rozīnēm. Atdzesētu sacepumu var kāri noēst tāpat vai ar ogu ķīseli, skābo krējumu vai kādu saldu mērci.

Lasīt vairāk

Aknu šnicele ar kartupeļu biezputru

Foto: Shutterstock

Vienkāršā aknu šnicele ikdienas pusdienu un vakariņu maltītei, kas īpaši labi garšos ar gaisīgu kartupeļu biezputru un sālīta gurķa šķēli vai skābētiem kāpostiem.

Lasīt vairāk

Valmieras salāti

Foto: Kitija Giptere

Zibenīgi pagatavojamos, vienkāršos un ļoti sātīgos Valmieras salātus, kas ir nedaudz piemirsta pašmāju salātu klasika, iesaka Kitija Giptere no "Facebook" domubiedru grupas "Mēs gatavojam!".

Lasīt vairāk

Ātrā tomātu zupa - harčo

Foto: Shutterstock

Garda gruzīnu tomātu zupa - harčo, kas ir arī ātri pagatavojama.

Lasīt vairāk

Rīsu krēms ar ogu ķīseli

Foto: DELFI

Klasiskas vērtības ir neapgāžamas. Ogu ķīselis ar rīsu krēmu uzjundīs atmiņas par bērnības garšām.

Lasīt vairāk

Gulašs ar tomātu mērci

Foto: Shutterstock

Gards gulašs ar tomātu mērci un dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Klasiskais rasols

Foto: Shutterstock

Diezgan klasiska Olivjē salātu jeb rasola recepte - ar vārītiem kartupeļiem un burkāniem, labu desu, zaļajiem zirnīšiem un pārējām, labi zināmajām, sastāvdaļām.

Lasīt vairāk

Ātrā soļanka ar kāpostiem un desiņām

Foto: DELFI

Kad ģimene pieprasa soļanku, bet nav laika vārīt buljonu un "ķēpāties", sagatavojot nieres, vāru vienkāršotu soļankas variantu. Lielais katls ar gardu, dūšu piesienošu zupu ir gatavs jau nepilnas stundas laikā, turklāt nākamajā dienā soļanka garšo vēl labāk.

Lasīt vairāk

Supervienkāršais piena ķīselis

Foto: Shutterstock

Gards un viekārši pagatavojams piena ķīselis, ko pasniedz ar ogu mērci, skābenu dzērveņu ķīseli, aukstu pienu vai vaniļas mērci.

Lasīt vairāk

Vārītas vistas ragū

Foto: Shutterstock

Gardais vārītas vistas ragū ar apceptiem rīsiem.

Lasīt vairāk

Fiksie Rūjienas salāti

Foto: Shutterstock

Rūjienas salāti ir ātri pagatavojama un garšīga tradicionālā vinegreta alternatīva. Izmantojot vekalos nopērkamās vārītas bietes, šos salātus varēsi pagatavot 10 minūšu laikā.

Lasīt vairāk

Klasiskā frikadeļu zupa

Foto: Shutterstock

Frikadeļu zupa - kā no labākajām bērnības atmiņām.

Lasīt vairāk

Ātrie biezpiena plācenīši jeb 'sirņiki'

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojami biezpiena plācenīši jeb "sirņiki", ko vislabāk baudīt ar karoti skāba krējuma. Izmantojot tikai pāris katrā virtuvē atrodamas sastāvdaļas, drīz vien varēsi baudīt gardum gardas vakariņas.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!