Gards kartupeļu sacepums izdosies no dažādu veidu tupeņiem: vari izmantot gan nevārītus, tos sagriežot plānās šķēlēs vai daiviņās, turklāt arī mizošana nebūt nav obligāta – pietiks ar to, ja bumbuļus pirms griešanas kārtīgi noberzīsi; ja tev ir pa ķērienam vakardienas kartupeļu biezputra vai vārītie kartupeļi – vēl jo labāk – šādā gadījumā sacepuma gatavošanas laiks patīkami saruks.
Kartupeļu sacepums, kā nekas cits, pierāda, ka viss ģeniālais ir vienkāršs. Piemēram, izsmalcinātās franču virtuves klasika ir "gratin" – ar sviestu ieziestā traukā saliktas superplānas kartupeļu šķēlītes (te lieti noderēs virtuves kombains), ko pārkaisa ar sāli, pipariem, kapātiem ķiplokiem, pārlej ar saldo krējumu, šauj krasnī, lai jau pēc nepilnas pusstundas varētu baudīt izcili gardo rezultātu. Saldo krējumu aizstājot ar kokosriekstu pienu un papildinot sacepumu ar rīvētu laima miziņu un čili pipariem, iegūsi eksotisku un garšām bagātu "gratin" versiju. Atceries, ka pārbaudītas garšvielas, ar ko papildināt kartupeļus, ir timiāns un rozmarīns.
No krāsns izcelto sacepumu nedaudz atdzesē, lai tas būtu vieglāk sagriežams, tad ar lāpstiņu sadali, liec uz šķīvjiem, papildini ar karoti skāba krējuma, kapātiem zaļumiem, pāris sālīta gurķa šķēlēm vai tomātiem želejā, un izbaudi nesteidzoties.
Lai labi garšo!
Kartupeļu sacepums ar sieru
'Slinkais' kartupeļu sacepums ar malto gaļu un biezpienu
Kartupeļu-maltās gaļas sacepums ar sieru
Kartupeļu un maltās gaļas sacepums
Kartupeļu sacepums ar ķiplokiem un ciedru riekstiem
Apgāztais kartupeļu sacepums jeb kūka
Vienkāršais šampinjonu un kartupeļu sacepums
Kraukšķīgais kartupeļu sacepums
Plānās cepto kartupeļu šķēlītes būs lieliska piedeva dažādiem gaļas vai zivju ēdieniem - tiem, kuriem patīk kreptīgākas maltītes. Tajā pašā laikā sacepums ir tik sātīgs, ka to var ēst arī kā pamatēdienu - ar skābo krējumu un svaigiem dārzeņiem.