Ir neskaitāmas rasola un vinegreta versijas, kurās daudzas sastāvdaļas tiek aizstātas ar citām, tomēr skābēti gurķi šajos salātos ir nemainīga vērtība.
Arī stroganova garša būs pavisam neizteiksmīga bez gurķiem raksturīgā skābuma, un šī sastāvdaļa iederas arī dažādos gaļas sautējumos, piemēram, azū, kura recepte ir "Tasty" krājumos.
Atpazīstamākā zupa ar skābētu gurķu piedevu, protams, ir rasoļņiks, kam pievieno gan gurķu gabaliņus, gan sālījumu. Mēs iesakām pa saujiņai skābētu gurķu vai šļuciņu sālījuma pievienot arī, piemēram, pupiņu zupai vai biešu zupai, lai to garša kļūtu izteiksmīgāka. Arī bezgaļas zupas iemantos daudz bagātīgāku garšu buķeti, ja izmantosi iepriekšminēto paņēmienu.
Ja cep kartupeļu pankūkas vai dārzeņu plācenīšus, ko parasto pasniedz ar skābu krējumu, tad nākamreiz aizdaru papildini ar sīki sakapātu vai sarīvētu skābo gurķi. Būs garšīgi!
Gardā gavēņa laika zupa ar grūbām un šķeltajiem zirņiem
Ļoti garšīga un vienkārši pagatavojama gavēņa laika zupa. Izvāri lielo katlu un mielojies trīs dienas no vietas! Noderēs arī pirmsalgas dienām, jo tās sastāvdaļas ir ļoti lētas un visiem pieejamas.
Brokoļu plācenīši ar sālītu gurķu–krējuma mērci
Ātrām un sātīgām pusdienām vai launagam - brokoļu plācenīši.
Grūbu - sālītu gurķu zupa
Vienkārši pagatavojama grūbu - gurķu zupa.
Rasols ar siļķi un bietēm pēc 1935. gada receptes
Iespējams, lielākajai daļai šī rasola recepte šķitīs savāda, bet tieši tāda tika piedāvāta 1935.gada izdevumā "Jaunā pavāru grāmata saimniecēm un zeltenēm".
Gardais vistas stroganovs ar sinepēm un sālītiem gurķiem
Saldais krējums mūsu ledusskapī ir reta parādība, un parasti to izmantojam pievienošanai pie kafijas. Bet nevar noliegt, ka tieši trekns saldais krējums jebkuru mērci padara samtaini krēmīgu un īpaši kārdinošu, tādēļ šoreiz pusiesāktu saldā krējuma paciņu izmantoju, lai pagatavotu vistas strogonovu savā interpretācijā.
Vieglā siermaizīte ar sālītu gurķi un selerijas mērci
Gardas maizītes ar paša gatavotu selerijas mērci, sālītiem gurķiem un sieru. Recepti piedāvā restorāna "3" šefpavārs Juris Dukaļskis.
Ātrais rasoļņiks ar rīsiem un kūpinātu vistu
Ātrās vakariņas, improvizējot ar visu, kas mājās. Rasoļņiks ar rīsiem, pašu kūpinātu vistiņu un mammas skābētajiem gurķiem. Kartupeļi, burkāni, sīpoli, ķiploki - no Sēlijas laukiem, pētersīļi - no pagaidām vēl salnu nenokostajiem pašu dārza krājumiem. Laiks - 30 minūtes vai 40, ja mizošanas un kapāšanas prasmes nav tava stiprā puse.
Jaunā gada soļanka ar piecām gaļas zortēm un divu veidu gurķīšiem
Man jau gadus desmit ir tradīcija 31.decembrī izvārīt lielu katlu ar soļanku. Tādu riktīgu - ar dienu iepriekš sagatavotu buljonu, divu veidu gurķīšiem un piecām gaļas zortēm. Tad 1.janvārī nav jāzīlē veikalu darba laiki un atliek tikai izpētīt TV programmu, lai uzzinātu, kurā kanālā rāda "Ar vieglu garu!".
Vistas rasols
Ātri pagatavojams vistas rasols.
Mēles salāti ar sālītiem gurķiem, olām un zirnīšiem
Sātīgi un garšīgi mēles salāti ar sālītiem gurķiem, olām un zirnīšiem.
Gardais aknu stroganovs ar kausēto sieru
Gardai maltītei aknu stroganovs ar sīpoliem, sēnēm un sālītiem gurķiem.
Gavēņa biešu zupa ar sālītiem gurķiem un putraimiem
Sātīga biešu zupa bez gaļas, bet ar sāļu gurķi un miežu putraimiem.
Biešu, siera un gurķu salāti
Biešu - siera un gurķu salāti pagatavojami 10 minūtēs.
Azū – gaļas sautējums ar kartupeļiem, sālītiem gurķiem un tomātu mērci
Gards azū – gaļas sautējums ar ceptiem kartupeļiem tomātu mērci, sālītiem gurķiem un papriku sātīgai maltītei.
Skābētu gurķu zupa ar nierēm
Nieru mērcēšana vairākos ūdeņos, protams, ir gana ķēpīga padarīšana, bet vienreiz gadā šādam pasākumam var saņemties. Janvāra tumšie vakari ir kā radīti, lai dotos uz pieliekamo pēc skābētu gurķu burkas un tirgu pēc nierēm. Vien pirms gatavošanas ņem vērā šos padomus par nieru izmērcēšanu un zupa izdosies godam!
Pikantie biešu salāti ar āboliem un ķiplokiem
Pikantie biešu salāti ar āboliem un ķiploku aizdaru labi garšos gan ar rupjmaizes šķēli, gan kā spirdzinoša piedeva pie svētku cepeša.