Lai gan mūsdienās neviens vairs neapšauba, ka auzas ir viens no veselīgākajiem pārtikas produktiem, vēl 18. gadsimtā tās tika uzskatītas par nezāli un Semjuela Džonsona sastādītajā angļu valodas skaidrojošajā vārdnīcā graudags tika raksturots kā "produkts, kuru Anglijā dod zirgiem, bet kurš Skotijā pabaro cilvēkus," skaidro portāls "Britishfoodandtravel".
Auzās ir daudz šķiedrvielu, kas pazemina holesterīna līmeni asinīs un sirdsslimību risku, to speciālisti nebeidz skaidrot atkal un atkal. Tās stabilizē cukura līmeni asinīs, kā arī tauku daudzumu ķermenī zema glikēmiskā indeksa dēļ, kas ir labi diabētiķiem un palīdz veselīgi samazināt svaru, kā arī ilgāk saglabāt sāta sajūtu.
Auzas ir arī koncentrēts uzturvielu avots, jo satur magniju, cinku, dzelzi, kāliju, B1 vitamīnu, kalciju, E vitamīnu un augstas kvalitātes olbaltumvielas.
Zeltaini cepumi ir viens no garšīgākajiem veidiem, kā izmantot auzu pārslu labās īpašības organisma "pavasara tīrīšanai". Lai veselīgo našķi nepārvērstu kaloriju bumbā, samazini pievienojamā cukura daudzumu. Un atceries, ka ar 2-3 cepumiem būs gana, lai remdētu izsalkumu – pārējos aizvākojamā trauciņā labāk atstāj galda atvilktnē pārējām nedēļas dienām.
Lai labi garšo!
Cepumi ar sēkliņām un šokolādes glazūru
Fiksie auzu pārslu cepumi ar šokolādes gabaliņiem
Auzu pārslu un valriekstu cepumi
Auzu pārslu – dateļu cepumi
Auzu pārslu, rozīņu un riekstu cepumi
Rudenīgie ķirbju un auzu pārslu cepumi
Krāsainie kokosriekstu cepumiņi ar auzu un rīsu pārslām
Gardie auzu pārslu cepumi ar banāniem un grauzdētiem zemesriekstiem
Veselīgie auzu pārslu cepumi ar dzērvenēm un riekstiem
Auzu pārslu cepumi ar rozīnēm
Biezpiena un auzu pārslu cepumi
Vienkārši biezpiena cepumiņi, kuriem miltu vietā izmanto auzu pārslas. Piemērotākas būs ātrvārāmās auzu pārslas, kas straujāk uzsūks biezpiena mitrumu.