Lielākam vēlēšanu rezultātu gaidītāju bariņam, protams, visērtāk karstmaizes ir gatavot cepeškrāsnī, piepildot cepšanai paredzēto restīti stāvgrūdām pilnu, jo visiem zināms, ka siermaizīšu kalns noplaks zibenīgi ātri. Uz restītes ceptas siermaizes būs īpaši kraukšķīgas, jo liekā sula un mērce notecēs uz apakšā paliktās plāts, šādi novēršot maizes izmirkšanu, kas ir viena no biežāk pieļautajām kļūdām, cepot siermaizes.
Īsti nemaz nav no svara tas, kādu maizi izvēlēsies savu karstmaizīšu gatavošanai. Visērtāk, protams, izvēlēties jau sašķēlētu maizes kukulīti, kas ļaus ieekonomēt laiku un pūles. Ja tīk, izvēlies baltmaizi, ja esi iecienījis saldskābmaizi vai graudu maizi – droši liec uz tās sieru.
Kas attiecas uz siera izvēli, tad, protams, neiekrīti ražotāju veikli izliktajās lamatās, izvēloties siera izstrādājumu, jo siermaizīšu veiksme lielā mērā ir atkarīga tieši no izvēlētā siera garšas īpašībām.
Cepšanai lieti noderēs labi kūstošie Krievijas vai Holandes sieri. Taču nevajadzētu smādēt arī Ementāles sieru, mocarellu vai Čedara sieru. Katrs garšo mazliet citādāk, bet visi kā viens kusīs labi. Labu garšu maizītēm piešķirs arī siera pamatmasai pievienots cietais siers, bet par vieglu kūpinājuma aromātu gādās siera desa. Un pats galvenais – sieru sarīvē, jo šķēlēs sagrieztais siers ne vienmēr labi izkusīs. Te paveras iespējas improvizācijai, jo sarīvēto sieru var papildināt, piemēram, ar kapātiem zaļumiem, pesto mērci, dažādām garšvielām, saulē kaltētiem tomātiem vai rīvētiem ķiplokiem, kas palīdzēs dot pretsparu vīrusiem.
Maizīšu pamatni, noklājot ar tomātu mērci un papildinot garšu buķeti ar oregano (šī garšviela teju vienmēr tiek pievienota picai), varēsi baudīt mini picas. Lai pašpikotu pildījumu idejas, ieej kādas picērijas mājaslapā!
Taču bez siera karstmaizēs vari likt vēl daudz ko citu, piemēram, šķiņķi, pesto, tomāta šķēles, ievārījumu, čatniju, sēnes, salami, tunci, lasi, marinētus gurķīšus un vēl daudz ko. "Tasty" iesaka pamēģināt ābolu un tomātu kombināciju vai bumbiera šķēlītes zem kūstoša siera kārtas – šīs garšas var patīkami pārsteigt.
Gatavās siermaizes kādu brīdi "atpūtini" uz restītes, paverot krāsns durtiņas, lai pa tām tvaika formā varētu izplūst liekais mitrums un maizītes nedaudz apkalstu. Ja tās uzreiz pēc cepšanas saliksi uz šķīvja, radīsies kondensāts un, kādu laiku pastāvot, maizītes zaudēs kraukšķīgumu.
Lai labi garšo!
Sātīgās pannā ceptās siermaizes
Karstas un sātīgas maizītes ar patīkami kūstošu sieru vidū. Pagatavošana ir ātra un gauži vienkārša, taču svarīga ir pareiza secība.
Ātrās siermaizes ar šampinjoniem un pesto
Kad laika gatavošanai nav daudz, bet uzkodās gribas pagatavot ko sātīgu un reizē neparastu, liec lietā šo recepti.
Siermaizīte ar ceptām sēnēm un spinātiem
Smeķīgas siermaizītes ar sēnēm, sīpoliem un aromātisko timiānu. Recepti piedāvā restorāna "3" šefpavārs Juris Dukaļskis.
Saulainās brokastu siermaizītes ar ceptiem tomātiem
Saulainās siermaizītes ir vienkāršs brokastu ēdiens, kas būs pa spēkam pat iesācējam virtuvē. Tās vari baudīt gan kā uzkodu, gan kā piedevu pie zupas vai sautējuma.
Pannā ceptas karstmaizītes
Pannā ceptās siermaizītes sanāk vidiņā mīkstas, bet no apakšpuses - viegli kraukšķīgas, sola receptes autore. Receptes pierakstā saglabāts autores rakstības stils un izteiksmes līdzekļi.
Karstās siera maizītes ar āboliem un tomātiem
Ļoti viegli pagatavojamas siera karstmaizes ar pārsteigumu – tomātu un ābolu šķēlītēm. Ātrām brokastīm vai uzkodām ballītei.
Gardā ķiplokmaize ar bagātīgu siera pildījumu
Jau iedomājoties vien ar sieru bagātīgi pildītas, zeltainas un kraukšķīgas ķiplokmaizes bagātīgo garšu, sariešas pilna mute siekalām. Neliedz sev šo baudījumu un pagatavo jau šodien!
Sātīgās brokastu karstmaizes ar šķiņķi un sieru
Sātīgas brokastu maizītes ar sieru un šķiņķi franču gaumē jeb "croque monsieur". Īpaši labi garšos, pasniegtas ar svaigiem zaļajiem lapu salātiem, kas aizdarīti ar atsvaidzinošu Dižonas sinepju–citronu mērci.
Brokastu karstmaizītes ar žāvētu gaļu un pesto
"Katrās mājās sava īstā un pareizā karstmaizīšu metode. Mūsmājās vienmēr uz urrā aiziet šāda versija, kurā pamatsastāvdaļas ir nemainīgas – graudu maize, žāvēta gaļa, siers, sīpoli un tomāti, bet variējam ar pievienotajām mērcēm," par savām "firmas" karstmaizītēm stāsta Evita, piedāvājot šo kārumu izmēģināt arī citiem.
Brokastu karstmaizes ar sieru, šķiņķi un olu
Gardas, sātīgas un ātri pagatavojamas brokastu karstmaizes franču gaumē jeb "croque madame" – ar sieru, šķiņķi un ceptu olu.
Karstā siermaizīte 'Brieža labums'
Pikantas uzkodu maizītes ar graudu sinepēm, brieža gaļas desu un sieru. Recepti piedāvā restorāna "3" šefpavārs Juris Dukaļskis.
Karstmaize ar šampinjoniem, spinātiem un Krievijas sieru
Karstmaize ir ideāli piemērota brokastīm, bet tikpat labi launagā vai vieglās pusdienās tā itin labi remdēs apetīti, it sevišķi, ja ar sieru nebūsi skopojies. Izmēģini šo Lindas Vilmansones piedāvāto recepti, lai pats par to pārliecinātos!
Sātīgās maizītes ar ceptu olu un sieru
"Piecas minūtes, un esi sevi nodrošinājis ar vakaram vajadzīgo enerģijas devu! Kuram gan ir vēlēšanās tērēt savu laiku, lai pēc darba ilgi gatavotu un bārstītos ar garšvielām. Rupjmaize piepildīs izsalkušo vēderu ar sāta sajūtu, savukārt pikantais siers piešķirs īsto noskaņu bez problēmām, jo satur visas nepieciešamās garšvielas," par savu veikumu raksta Kārlis. Šī ir viena no receptēm, kas piedalās Tasty.lv "Ātro vakariņu" konkursā.
Siera un grilētu dārzeņu maizīte
Sātīga pusdienu uzkoda vai neliela launaga maltīte – maizīte ar siera bumbām un cepeškrāsnī grilētiem dārzeņiem. Recepti piedāvā bloga "Divi10.com" autores Monika un Justīne.
Grauzdiņi ar Stiltona sieru un dzērveņu ievārījumu
Mazliet sātīgi un ļoti gardi grauzdiņi uzkodām. Ja nav pieejams Stiltona siers, droši var izvēlēties kādu citu, kas vairāk iet pie sirds.
Tostermaizes ar kūpinātu gaļu un sieru
Maltīte reizēm "kad vakariņās negribas ēst neko daudz, bet gribas panašķoties," raksta Evija. Šī recepte piedalās Tasty.lv "Ātro vakariņu" recepšu konkursā.
Pitas karstmaize ar sieru
Jauka un kārdinoša karstmaize, kuras cepšanai izmanto pitas maizi, tās kabatu piepildot ar sieru.
Ņiprās puravu karstmaizes
Šo grauzdiņu brokastīs nebaudīsi – tas ir nedaudz ņiprāks garšas ziņā. Tas tāpēc, ka grauzdiņa garnējums – siera mērce – pagatavota kopā ar alu. Līdz ar to grauzdiņš būs lieliska uzkoda reizēm, kad tiek malkots gardais miestiņš.
Kārdinošā karstmaize ar sieru un tomātu čatniju
Kārdinoši aromātiska un nedaudz grēcīga (jūs taču arī apņēmāties dzīvot veselīgāk, vai ne?) ideja brokastmaizītei - karstā siermaize, kuru papildina tomātu čatnijs un angļu sinepes. Starp citu, tomātu čatnija vietā var izmantot arī mango - saldskābā garšā lieliski sader ar sieru!
Rudzu karstmaize ar lāceņu ievārījumu un amoliņa sieru
Saldenas un kreftīgas uzkodu maizītes ar lāceņu ievārījumu un amoliņa sieru. Recepti piedāvā restorāna "3" šefpavārs Juris Dukaļskis.