Šajos dārzeņos esošais C vitamīns stiprina organisma aizsargspējas pret saaukstēšanās slimībām, nodrošina smaganu un zobu veselību un veicina brūču sadzīšanu, skaidro portāls "Healthline". Turklāt ziedkāposti satur nelielu kaloriju daudzumu (17 Kcal uz 100 gramiem) un ir laba diētas uztura izvēle, vienlaikus rūpējoties par nepieciešamajām barības vielām, ar kurām apgādāt organismu, – kalciju, dzelzi, fosforu, kāliju un vitamīniem A, K un C.
- Te atradīsi 14 receptes kraukšķīgiem ziedkāpostu un brokoļu salātiem.
Visveselīgāk, bez šaubām, ir ziedkāpostu nograuzt svaigā veidā vai izmantot salātos, bet, kamēr pieturas drēgni un nemīlīgi laikapstākļi, mēs iesakām 15 receptes, kā ziedkāpostus pagatavot krāsnī bez kripatiņas gaļas un bez liekām pūlēm.
Lai labi garšo!
Makaronu un ziedkāpostu sacepums
Ātrais makaronu un ziedkāpostu sacepums ar kūstošu sieru un pētersīļiem. Garšos lieliski kā pusdienās, tā vakariņās.
Puķkāpostu un siera pica ar sīpolu gredzeniem
Izmantojot tikai puķkāpostu, sieru un olu var izcept picas pamatni, kurai gluži kā jebkurai picai pa virsu var kārtot jebkādas piedevas. Sēņu laikā piedāvājam picu ar sēnēm.
Ziedkāpostu un siera sacepums
Vienkāršs ziedkāpostu sacepums, kas papildināts ar siera mērci un sarīvētu sieru virskārtā. Vari izmantot kā Parmezāna sieru, tā rīvētu Krievijas, Holandes vai kādu citu labi kūstošu sieru.
Cepti puķkāposti ar cieto sieru un jogurta mērci
"Puķkāposts ir ļoti pateicīgs dārzenis to var cept, vārīt, sautēt, ēst svaigu. Atkarībā no tā, kādu rezultātu vēlamies sasniegt. Ja mūsu plāns ir pagavot sātīgu, bet pavasarīgi vieglu maltīti, iesaku puķkāpostu cept krāsnī kopā ar olīveļļu un garšvielām. Šī ēdiena īpašā sastāvdaļa ir cietais siers.
Margaritas pica ar puķkāpostu pamatni
Picu var izcept ne tikai ar ierasto rauga mīklu. Tās vietā var pagatavot ne mazāk gardo puķkāpostu un mandeļu miltu mīklu. Šo pamatni, protams, var izmantot jebkura veida picai, bet šoreiz piedāvājam klasisko Margaritas picas salikumu - tomāti, mocarella un baziliks.
Ziedkāpostu sacepums ar tomātiem un sieru
Maigas ziedkāpostu rozetes krēmīgā siera mērcē, kuru papildina rīvmaizes drumstalas un ķirštomātu spirdzinošais skābumiņš - lieliska maltīte visai ģimenei.
Cepti ziedkāposti ar brokoļu mērci
Garda, visnotaļ vienkārši pagatavojama recepte no ēdienu mākslinieka, britu virtuves virtuoza Džeimija Olivera repertuāra. Iespējams, liela daļa no nepieciešamajiem produktiem jau atrodama mājās, kāpēc gan nepamēģināt ko jaunu? Šai receptei labi var izmantot gan saldētus, gan arī svaigus dārzeņus. Ēdiena garša mainīsies, ja tiks izmantotas dažādas siera šķirnes.
Puķkāpostu un siera sacepums
Vienkārši pagatavojams ēdiens, kas būs piemērots arī veģetāriešiem.
Krāsnī cepts ziedkāposts
Lieliska recepte, kā ziedkāpostu pagatavot garšām bagātīgu. Vispirms to nedaudz apvāra buljonā, bet pēc tam veselu cep cepeškrāsnī.
Krāsnī cepti puķkāposti ar sieru
Gards veids, kā sagatavot puķkāpostu. Šo ēdienu gandrīz varētu saukt par puķkāposta čipsiem ar sieru.
Cepeškrāsnī gatavots puķkāposts ar gardu sviesta mērci
Maltīte, kurā spīd divas tik ļoti zināmas sastāvdaļas - puķkāposts un sviests. Vārīti ceptais ziedkāposts paspilgtināts ar izteiktu garšvielu buķeti - kariju un krustnagliņām. Garšos lieliski un patiks ne tikai veģetāriešiem!
Cepeškrāsnī gatavoti ziedkāposti un brokoļi ar sieru
Šis viegli pagatavojamais veģetārais ēdiens ir gan garšīgs, gan veselīgs. Maltīte, ko iesaka talantīgais britu šefpavārs Džeimijs Olivers, lieliski iederēsies arī Ziemassvētku vai Jaunā gada galdā, un to novērtēs pat izsmalcinātākie gardēži. Apēstā porcija sniegs sāta sajūtu un vienlaikus neradīs smaguma sajūtu vēderā.
Cepti ziedkāposti ar siera 'cepurīti'
Gardi ziedkāposti ar kūstošu siera "cepurīti" ātrām vakariņām. Ja nebaida kaloriju daudzums, droši izvēlies vismaz divu veidu sierus.
Sviestā apcepti puķkāposti ar rīvmaizi
Puķkāposti rīvmaizē apcepti sviestā - piemēroti visai ģimenei.
Puķkāposti ar biezpienu cepeškrāsnī
Sātīgai maltītei - puķkāposti ar biezpienu cepeškrāsnī.