Gavēņa receptes: 15 sātīgi pupiņu salāti ātrām vakariņām bez gaļas
Jolanta Roze
Visus apņēmīgos gavētājus apsveicam ar pēdējās Lielā gavēņa nedēļas sākumu, bet, kā zināms, pēdējie metri pirms finiša mēdz būt visgrūtākie. Lai tev izdotos godam pieveikt šo gribasspēka "maratonu", šīs nedēļas maltītēm izvēlējāmies 15 sātīgu pupiņu salātu receptes. Kaut visbiežāk pupiņas kombinējam ar kūpinātu vistu, desu vai šķiņķi, mūsu piedāvātajā recepšu izlasē atradīsi idejas, ar kādiem produktiem kombinēt pupiņas bezgaļas salātos.
Pupiņu salāti būs lieliska izvēle darbdienu maltītei, kad nav vaļas stundām ilgi nīkt pie katliem. Lai izmantotu pupiņas gatavošanai, iepriekš tās ir jāpārlej ar ūdeni un jānomērcē. Izlasi šo rakstu, kurā atklājām noderīgus knifus, kā izvārīt salātiem, zupai vai sautējumam paredzētās pupiņas bez ilgstošas mērcēšanas.
Ģeniāla kaltētu pupiņu "fiksā" alternatīva ir konservētas pupiņas, kuras nav ne stundām ilgi jāmērcē, ne jāvāra. Tieši tādēļ pieredzējušas saimnieces allaž tur pa ķērienam pāris pupiņu bundžas, zinot, ka vajadzības gadījumā gardi salāti būs pagatavojama pārdesmit minūtēs.
Pupiņas pēc sirds patikas var kombinēt teju ar visiem dārzeņiem, jo pupiņu salātus sabojāt ir gandrīz neiespējami. Ja piekop veselīgu dzīvesveidu, tad salātu pamatam izmanto rukolu, Ķīnas kāpostu, ledussalātu, spinātu lapiņas vai jebkādus citus tīkamus gatavos salātu maisījumus. Papildini tos ar dažādiem dārzeņiem, piemēram, gurķiem, tomātiem, burkāniem, blanšētiem brokoļiem, selerijas kātu u.c. Tad vienkārši pievieno konservētas pupiņas, kam noliets liekais šķidrums (te uzzināsi, kā no pupiņu šķidruma pagatavot gardus bezē cepumiņus), un vieglu vinegreta mērci, kas gatavota, nelielu daudzumu eļļas sajaucot ar citrona vai laima sulu, sinepēm un kapātiem zaļumiem. Starp citu, salātu mērci visvienkāršāk būs sajaukt, liekot visas sastāvdaļas burciņā un sakratot tās.
Pārbaudīta garšu kombinācijas ir arī pupiņu salāti ar sulīgiem paprikas gabaliņiem, ko sātīgumam var papildināt ar fetas, brinzas vai kazas siera drumstalām. Bunte sīki sakapātu pētersīļu, diļļu vai lociņu salātiem piešķirs papildus vitamīnu devu, bet sasmalcināti riekstu kodoli būs gluži kā punktiņš uz "i".
Tie, kas iecienījuši kreftīgākus un treknākus produktus, var kā pupiņu salātu bāzi izmantot ķiploku grauzdiņus vai vārītus makaronus. Salātiem var pievienot arī novārītas olas, sauju kaperu, olīvas, kādu marinētu gurķīti un rīvētu sieru. Neaizmirsti arī par devīgu kārtu kvalitatīvas majonēzes vai, piemēram, tzatziki mērces, kas gatavota no bezpiedevu jogurta, sekojot šīs receptes norādījumiem. Ar pupiņām lieliski var aizvietot arī kartupeļus, gatavojot tradicionālo vinegretu – šādi tu sev ietaupīsi laiku, ko aizņem kartupeļu mizošana, vārīšana un kapāšana kubiņos.
Izlasi šo rakstu un uzzini noderīgus padomus, lai vinegrets izdotos izcili garšīgs.
Savukārt tie, kas gavēņa laikā atteikušies vien no gaļas, priecāsies uzzināt, ka pupiņas salātos ļoti labi "sapas" ar konservētu tunci, lasi un daudzu iecienīto sālīto siļķīti.
Lai labi garšo!
Balto pupiņu un paprikas salāti
Lēts, ātrs un sātīgs salātu variants - baltās pupiņas ar papriku.
Foto recepte: Kārtainie pupiņu salāti ar ķiploku grauzdiņiem
Mūsmājās šie salāti vienmēr no svētku galda "pazūd" pirmie, tāpēc nereti tiek gatavotas pat divas bļodas ar šiem salātiem. Viegli un ātri pagatavojami, kā arī draudzīgi veģetāriešiem, jo šeit nav ne miņas no gaļas.
Ļoti gardi, koši un zibenīgi pagatavojami salāti, kas būs īsts glābiņš reizēs, kad pie durvīm klauvē negaidīti viesi. Šie salāti ir pagatavojami vien nieka 10 minūšu laikā – visas sastāvdaļas atliek vien salikt bļodā, pārliet ar mērci un pārkaisīt ar spridzīgi košajām granātābolu sēkliņām.
Zaļie salāti ar sarkanajām pupiņām, tunci un sezama sēklām
Padariet krāsainu savu pusdienu šķīvi! Nav svarīgi, vai gatavojaties pusdienot mājās, vai steigšus uzkost darbā, krāsu bagātība šķīvī garantēs plašu noderīgo uzturvielu spektru, ko var uzņemt ar pārtiku. Receptē viskošāko krāsu pārstāvošās sarkanās pupiņas ne tikai apgādās jūs ar olbaltumvielām, bet tās ir arī antioksidantu un minerālvielu avots.
Salātiem ne vienmēr jāatrodas lielā bļodā – tie būs vēl garšīgāki, pasniegti, piemēram, stikla burciņā. Saliec kārtu kārtās visas sastāvdaļas, pārlej ar mērcīti un noslēdz vāciņu. Burciņu vari ņemt līdzi uz darbu vai kādā pavasarīgā piknikā parkā.
Šiem salātiem tiek izmantots viegli apcepts, gandrīz jēls lasis, kurš nevainojami papildinās kraukšķīgās pākšu pupiņas. Garšas buķetes akcents ir marinētie artišoki.
Vienkārši pagatavojami un sātīgi pupiņu salāti ar brinzas sieru. Kinza un citrona miziņa piešķir svaigumu, ķiploks gādā par veselīgumu, bet kūpināta paprika saliek pareizos akcentus.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit