Gavēņa receptes: 19 ātri pagatavojami pupiņu ēdieni – varen sātīgi arī bez gaļas (1)
Jolanta Roze
Nu jau tāds nieks vien atlicis līdz 1. aprīlim, kad varēsi lepni uzsist sev uz pleca, apsveicot ar veiksmīgo Lielā gavēņa noslēgumu un dzelžainā gribasspēka uzvaru pār miesas kārībām. Bet, pirms neesi pārlēcis, nesaki "hop", tādēļ šonedēļ gara mundrumam un apetītes remdēšanai piedāvājam sātīgu un daudzveidīgu pupiņu ēdienu izlasi.
Lai izmantotu pupiņas gatavošanai, iepriekš tās ir jāpārlej ar ūdeni un jānomērcē. Izlasi šo rakstu, kurā atklājām noderīgus knifus, kā izvārīt salātiem, zupai vai sautējumam paredzētās pupiņas bez ilgstošas mērcēšanas.
Lieliska kaltētu pupiņu "fiksā" alternatīva ir konservētas pupiņas, tādēļ pieredzējušas saimnieces allaž tur pa ķērienam pāris bundžiņas šī ģeniālā produkta, zinot, ka vajadzības gadījumā maltīte būs pagatavojama pārdesmit minūtēs.
Piemēram, ja vēlies baudīt ko sildošu, vienkāršam pupiņu sautējumam vai zupai nevajag daudz – pietiks ar kādu dārzeni, nedaudz šķidruma un aromātisku garšvielu. Ssātīgumam visu vari papildināt ar smalcinātiem konservētajiem tomātiem, kausētu sieru, krēmsieru, saldo vai skābo krējumu. Ja esi biezzupu fans, tad tevi noteikti iepriecinās ziņa, ka no konservētām pupiņām pavisam ātri var pagatavot arī sātīgu krēmzupu. Lai krēmzupas krāsa būtu pievilcīga, labāk izvēlies baltās pupiņas, piešķirot krēmzupai dažādas nokrāsas, piemēram, ar spinātu, kurkumas vai burkānu palīdzību.
Ja pievienosi mazāk šķidruma, vari no pupiņām pagatavot sacepumu, karstumizturīgā veidnē liekot pupiņas kārtām ar makaroniem, bulguru vai kuskusu, krēmīgu bezgaļas mērci (te atradīsi daudz un dažādas mērču receptes iedvesmai) un beigās pārkaistot visu ar dāsnu siera kārtu, kas veidos kārdinošu garoziņu.
Ja pupiņu sautējuma vai sacepuma gatavošanai izmantosi rīsus (šis ir lielisks veids, kā izmantot iepriekšējā dienā vārītos rīsus, kas palikuši pāri pēc maltītes), ēdiena aizdaram iesakām izmantot kokosriekstu pienu, kas piešķirs Karību jūras reģiona virtuvei raksturīgo garšu.
Viena no lietām, kas jāatceras, gatavojot ēdienu no konservētām pupiņām, – tās iemaisi zupā vien piecas minūtes pirms gatavošanas beigām. Tā kā pupiņas jau ir vienreiz pagatavotas, lai tās neizjuktu, pietiks vien apsildīt. Cita lieta, ja gatavo ar kaltētām, izmērcētām un pilnībā nenovārītām pupiņām – tās var sautēt ilgāku laiku. Atceries, ka pupiņām piestāv ļoti izteiksmīgas garšvielas, tāpēc nevairies no asajiem Kajēnas pipariem, oregano, bazilika, laima miziņas, karija vai kādas citas garšvielas.
Arī pupiņu salāti būs laba izvēle ātrai darbdienu maltītei. Kaut visbiežāk pupiņas salātos kombinējam ar kūpināti vistu, desu vai šķiņķi, mūsu piedāvātajā recepšu izlasē atradīsi vairākas sātīgu bezgaļas pupiņu salātu receptes. Eksperimentēt kārajiem piedāvājam no pupiņām pagatavot sātīgu pastēti ziešanai uz maizes, izmantot pupiņas tortiljas pildījumam vai pagatavot "kotletītes" veģetāro burgeru pildījumam.
Ja ledusskapī aizķērusies bundžiņa konservētu pupiņu, konservētu tomātu, kukurūza un kāds sīpols vai puravs, tad sātīga un sildoša pusdienu vai vakariņu maltīte ir garantēta.
Pupiņas ar dārzeņiem un šampinjoniem ir lieliska piedeva kādam gaļas ēdienam vai to var pasniegt kā pamatēdienu. Pikantā adžika patīkami atdzīvinās kopējo garšas buķeti. Vari izmantot jebkādus zaļumus, bet kinza būs vispiemērotākā. Ja pupas būs mirkušas visu iepriekšējo nakti, tad ēdienu varēs pagatavot samērā ātri. Vari izmantot arī gatavos pupu konservus, tad pupas iejauc dārzeņos pašās beigās.
Šai receptei var izmantot gan mums ierastos kartupeļus, gan saldos kartupeļus. Iesakām pamēģināt tieši saldos kartupeļus, kuri plācenīšiem iedos eksotiskāku garšas buķeti un saulaini dzeltenu izskatu.
Kad sakārojas pupiņas mērcē, bet pupiņu mērcēšanai nav laika, tad nākas īstenot patiesi ģeniālu un vienkāršu veidu – izmantot konservētas pupiņas, lai jau pēc 10 minūtēm varētu baudīt gardu maltīti.
Tortilju kabatiņas ar spinātiem, dārzeņiem un pupiņām
Mēdz gadīties, ka pārtikas veikalā "iekrītam" uz akcijām un nopērkam kādu ēdienu, vēl nezinot, ko no tā pagatavot. Vismaz mūsu virtuvē tā mēdz iemaldīties tortiljas - meksikāņu "pankūkas", kuras pēc tam vēl labu brīdi gaida savu apēšanas reizi. Lūk, ideja, ko pildīt tortiljās, ja vēlies ko sātīgu, bet bez gaļas.
Ātrā nūdeļu zupa ar konservētiem zirņiem un pupiņām
Ātrā versija par klasisko itāliešu "minestrone" – garda un sātīgā dārzeņu zupa ar nūdelēm, kas būs īsts glābiņš reizēs, kad maltītes gatavošanai ir pavisam maz laika, jo šo zupu iespējams pagatavot vien 20 minūšu laikā.
Ātrais dārzeņu sautējums ar fenheli, tomātiem un pupiņām Toskānas gaumē
Gards dārzeņu sautējums itāliešu labākajās tradīcijās – fenhelis tā vien sauc pēc Toskānas un saules. Papildinājumā ar burkāniem, seleriju un tomātiem recepte liks siekalām saskriet mutē un pusdienās vai vakariņās pagatavot šo vienkāršo ēdienu.
Ļoti gardi, koši un zibenīgi pagatavojami salāti, kas būs īsts glābiņš reizēs, kad pie durvīm klauvē negaidīti viesi. Šie salāti ir pagatavojami vien nieka 10 minūšu laikā – visas sastāvdaļas atliek vien salikt bļodā, pārliet ar mērci un pārkaisīt ar spridzīgi košajām granātābolu sēkliņām.
Vienkārši pagatavojami un sātīgi pupiņu salāti ar brinzas sieru. Kinza un citrona miziņa piešķir svaigumu, ķiploks gādā par veselīgumu, bet kūpināta paprika saliek pareizos akcentus.
Šai biezzupai ir ne tikai koša krāsa, bet arī izteiksmīga garša. Sātīga, aromātiska ar kraukšķīgiem ķiploku grauzdiņiem un nedaudz asu pēcgašu - tomātu zupa atgādina saulaino Provansu un gaidāmo vasaru...
Ziemas periodā jo īpaši cilvēkiem, kas neēd gaļu jeb veģetāriešiem, nereti ir krietni sarežģītāk izdomāt jaunas ierosmes gardām maltītēm. Veselīgas ēšanas kustības "Aikāgaršo!" šefpavārs Normunds Baranovskis piedāvā ideju maltītei bez gaļas - veģetāro čili ar pupiņām.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit