Krēmīgās uzkodu mērces noderēs arī mājas ballītē – gan kā piedeva frī kartupeļiem (noderīgus padomus to gatavošanā meklē – te) vai krāsnī ceptu tupeņu daiviņām, gan arī vistas nagetu (recepte – te) vai krāsnī ceptu vistu spārniņu un stilbiņu (šeit atradīsi bagātīgu recepšu kolekciju) pamērcēšanai.
Ideju trūkuma dēļ nereti aprobežojamies ar ķiploka pierīvēšanu jogurtam, majonēzei vai skābajam krējumam – nav jau slikti, bet ar šādu garšu salikumu vairs nevienu nepārsteigsi. "Tasty" recepšu izlase pierāda, ka, gatavojot uzkodu mērces, ir iespējams improvizēt daudz krāsainākos un radošākos veidos.
Lai labi garšo!
Grieķu jogurta un zilā siera mērce
Zilais siers, Tobasko mērce un grieķu jogurts? Maigais jogurts un izteiktais siers būs patīkams pārsteigums tavām garšas kārpiņām. Ātri pagatavojama mērce ar asumiņu, kuru baudīt kopā ar uzkodām un dārzeņiem.
Tzatziki – ķiploku mērce ar dillēm, piparmētrām un citronu
Tzatziki - garda un aromātiska jogurta mērcīte ar svaigu gurķi, ķiplokiem, dillēm, piparmētrām un citronu sulu.
Diļļu mērce ar kaperiem
Diļļu mērce ar kaperiem - aizdars gardiem svaigu dārzeņu salātiem.
Cukīni un bazilika plācenīši ar mārrutku mērci
Sātīgas sāļās cukīni pankūkas jeb plācenīši ar svaigo baziliku. Cukīni vietā var izmantot arī jaunos kabačus. Pankūkas pikantākas padara tajās esošais čili, kā arī mārrutku mērce, ar ko tās pasniedz.
Diļļu mērce - piedeva čipšiem un dārzeņiem
Diļļu mērci - piedevu čipšiem un dārzeņiem vislabāk baudīt, kopā ar svaigiem burkāniem, papriku, tomātiem, skābiem/svaigiem gurķiem un protams čipsiem!
Kā pašam pagatavot izcilu Tūkstošsalu mērci salātiem un jūras veltēm
Tūkstošsalu mērce ir klasiska salātu un uzkodu mērču recepte, kuras izcelsme meklējama amerikāņu virtuvē. Tomēr šī mērce it nemaz nav sveša arī mūsu platuma grādu gardēdim, jo to jau kādu laiku ražo vietējie uzņēmumi un ir iespējams iegādāties veikalā. Tomēr labākai garšai iesakām to pagatavot pašiem – tas it nemaz nav sarežģīti, jāzina tikai, kādas sastāvdaļas izmantot!
Fiksā avokado aioli mērce
Krēmīgā un ātri pagatavojamā avokado mērce uz bezpiedevu jogurta bāzes svētkos būs lieliska majonēzes aizvietotāja – ar to vari gan aizdarīt dažādus salātus, gan pasniegt kā piedevu gaļas vai zivju ēdieniem, gan ziest uz grauzdētas maizes, izmantot lavaša rullīšu pildīšanai vai pildītu olu garšas uzlabošanai.
Jogurta mērce
Jogurta mērce ar ķiplokiem un gurķiem.
Amerikāņu universālā 'ranch' mērce
Amerikā "ranch" mērce ir ārkārtīgi iecienīta, tādēļ nopērkama daudz un dažādās variācijās. Šo gardo un vienkārši pagatavojamo mērci var baudīt gan ar svaigiem dārzeņiem, gan izmantot salātu aizdaram vai kā piedevu pie gaļas, zivju, kartupeļu vai makaronu ēdieniem.
Krējuma - zaļumu mērce dārzeņiem, grauzdiņiem un čipsiem
Krējuma - zaļumu mērce gardam aizdaram dārzeņiem, čipsiem un grauzdiņiem.