grieķu salāti olīvas tomāti dakša dvielis galds pusdienas ēdiens vakariņas
Foto: Shutterstock
Saulainās Grieķijas kulinārais mantojums ir tieši tik bagātīgs, lai katrs atrastu ko savām garšu kārpiņām īpaši tīkamu. Šīs valsts virtuves paradumus ir ietekmējušas tuvējās valstis, tādēļ nebrīnies, ja, baudot grieķu virtuvei raksturīgus ēdienus, sagaršosi arī kaut ko no, piemēram, Bulgārijas vai Turcijas. Pēc vasaras izslāpušajiem piedāvājam doties garšu ceļojumā uz Grieķiju, pagatavojot kādu no 10 "Tasty" recepšu krājumā uzietajiem ēdieniem.

Musaka (moussaka) ir viens no populārākajiem un tradicionālākajiem grieķu virtuves ēdieniem. Tas ir sacepums, kas tiek gatavots no apceptām baklažānu šķēlēm, tomātiem un maltās gaļas.

Grieķu virtuve nav iedomājama arī bez girosa. Gaļas gatavošanas metode stipri vien atgādina to, kā tiek gatavoti kebabi. Gaļu var pasniegt atsevišķā šķīvī, pievienojot jogurta mērci un kraukšķīgus kartupelīšus. Grieķi girosu parasti bauda ievīstītu pitas maizē.

Foto: Shutterstock

Tradicionālie grieķu salāti, kurus paši grieķi dēvē par lauku salātiem (horjatiki – χωριάτικη σαλάτα), tiek gatavoti no tomātiem, gurķu šķēlītēm, sīpoliem, Kalamata olīvām un fetas siera, kas pārējām sastāvdaļām salātu šķīvī tiek uzlikts virsū, vienā lielā šķēlē. Tāpat nav tādas īpašas mērces – salāti tiek vien apslacīti ar olīveļļu. Atkarībā no Grieķijas reģiona, salātus gatavo arī ar papriku, kaperiem u.c. Diemžēl daudzi pašmāju censoņi krīt kārdinājumā pievienot šiem vienkāršajiem salātiem dažādas nevajadzīgas sastāvdaļas, kas ne vien neuzlabo to garšu, bet pat neatgriezeniski sabojā tos.

  • Izlasot šo rakstu, uzzināsi, kā pareizi pagatavot grieķu salātus, nepieļaujot muļķīgas kļūdas.


Arī grieķu kulinārijā atrodama klasiska, kreftīga pupiņu zupa jeb "fasolada". Zupu gatavo, ūdenī novārot kaltētas baltās pupiņas, kam pievienoti arī dārzeņi – tomāti, burkāni, sīpoli, selerija, pētersīļa sakne. Zupa tiek padarīta vēl sātīgāka ar olīveļļas palīdzību – tā katlā tiek pielieta bagātīgi.

Mūsu recepšu izlasē atradīsi raceptes visiem jau pieminētajiem, un arī citiem izmēģināšanas vērtiem grieķu virtuves ēdieniem.

Lai labi garšo!

Grieķu salāti ar tomātiem, mocarellu un baziliku

Foto: Shutterstock

Kad ārā spoži spīd saule, tad nepavisam negribas svīst virtuvē pie katliem un pannām. Salāti ir lielisks risinājums vieglai maltītei. Šoreiz iesakām izmēģināt ātri pagatavojamu versiju par grieķu salātiem, kur ierastais fetas siers ir aizstāts ar maigām mocarellas bumbiņām.

Lasīt vairāk

Sulīgas gaļas un cukīni bumbiņas grieķu gaumē – keftedes

Foto: Shutterstock

Aromātiskas gaļas bumbiņas grieķu gaumē, kas, pateicoties pievienotajiem kabačiem, cepeškrāsnī kļūs īpaši sulīgas un "pufīgas". Tradicionāli tās tiek gatavotas no jēra vai liellopa gaļas, bet garšīgas bumbiņas izdosies arī no cūkas, teļa, vistas vai tītara gaļas.

Lasīt vairāk

Pitas karstmaize ar sieru

Foto: Shutterstock

Jauka un kārdinoša karstmaize, kuras cepšanai izmanto pitas maizi, tās kabatu piepildot ar sieru.

Lasīt vairāk

Fasolada – pupiņu zupa grieķu gaumē

Foto: Shutterstock

Baltās pupiņas ar dārzeņiem var reižu reizēm aizstāt kartupeļus un rīsus kā piedeva pie gaļas ēdieniem. Ja pupiņām beigās pievienos dārzeņu buljonu, iznāks vienkārša veģetārā pupiņu zupa grieķu gaumē.

Lasīt vairāk

Apgāztā kārtainās mīklas plātsmaize grieķu gaumē ar vīģēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Medaina un ļoti salda vīģu plātsmaize ar kraukšķīgu kārtainās mīklas pamatni. Svaigajām vīģēm ļauj sasūkties ar medus karameli – tad tās būs mīkstas un sīrupainas.

Lasīt vairāk

Tzatziki – ķiploku mērce ar dillēm, piparmētrām un citronu

Foto: Shutterstock

Tzatziki - garda un aromātiska jogurta mērcīte ar svaigu gurķi, ķiplokiem, dillēm, piparmētrām un citronu sulu.

Lasīt vairāk

Vistas zupa ar citroniem grieķu gaumē

Foto: Shutterstock

Grieķu versija par visiem tik mīļo vistas zupiņu ir vienkāršā, spēcinoša un ļoti aromātiska. Viņi iesaka zupu papildināt ar krēmīgiem olu dzeltenumiem, spirdzinošu citronu skābumiņu un šķipsnu sildoša kanēļa. Garšīgi!

Lasīt vairāk

Grieķu omlete ar olīvām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Olīvas, fetas siers, olas, piens, nedaudz spinātu un sīpols. 10 minūtes, lai sagatavotu produktus, 20 minūtes cepšanai. Un aromātiska grieķu omlete gatava - labu apetīti!

Lasīt vairāk

Musaka - baklažānu un kartupeļu sacepums ar gaļu

Foto: Shutterstock

Musaka ir tradicionāls Balkānu un Vidusjūras valstu ēdiens, kuru gatavo cepeškrāsnī - no baklažāniem, kartupeļiem un gaļas, bagātīgi pārlejot ar mērci.

Lasīt vairāk

Ātrie grieķu salāti Vidusjūras gaumē

Foto: PantherMedia/Scanpix

Lieliski piemēroti maltītei, kad gribas ko svaigu un gardu, tomēr laika un iedvesmas varoņdarbiem virtuvē trūkst.

Lasīt vairāk

Gardais vistas giross ar gurķu-ķiploku mērci

Foto: Vida Press

Lieliska vistas girosa recepte, kas noderēs gan pusdienām gan vakariņām, gan, iesaiņota folijā, līdzņemšanai uz darbu vai izbraukumā pie dabas. Īpaši ātri varēsi to pagatavot, ja no vakariņām būs palicis pāri kāds cepeša gabaliņš vai vistas fileja.

Lasīt vairāk

Grieķu salāti ar valriekstiem

Foto: Shutterstock

Grieķu salāti ar valriekstiem - un sajutīsi saulaino Grieķiju.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!