Alus, gatavojot ēdienu, tiek pievienots ar vienu mērķi – lai veidotu garšas buķeti un apmierinātu garšas kārpiņas, jo termiskās apstrādes laikā alkohola ietekme zūd, bet garšas nianses saglabājas.
Ja sausu baltvīnu vai sarkanvīnu parasti pievieno mērcēm vai zupām, tad alu visbiežāk izmanto gaļas marinēšanai, sautēšanai, kā arī glazūras vai panējuma gatavošanai, rezultātā iegūstot īpaši sulīgus gabaliņus ar maigu iesala aromātu. Arī cepot maizi vai pīrādziņus, alu mēdz pievienot mīklai, lai gatavais izstrādājums būtu porains un gaisīgs.
Ēdiena gatavošanai nav nepieciešams pirkt nesamērīgi dārgu dzērienu no smalkām darītavām, pietiks, ja izmantosi pārbaudītu un kvalitatīvu produktu, kas tīkams tavām garšu kārpiņām. Lai tu ledusskapī uzieto alus pudeli varētu atkorķēt jau šodien pat, vakariņās pagatavojot ko īpaši gardu, mēs iedvesmai izvēlējāmies 12 receptes no "Tasty" krājumiem.
Lai labi garšo!
Sīpolu un alus mīklas plācenīši
Maltīte tiem, kas nebaidās no sīpoliem. Recepti konkursam "Sīpolu ceļš" atsūtījusi Intra Kacara.
Alū sautētas gaļas mērce ar ķimenēm un ķiplokiem
Alū sautētas gaļas mērce ar ķimenēm un ķiplokiem – īpaši garda ar kartupeļu biezputru, griķiem vai makaroniem.
Kā pagatavot krāsnī uz burkas vai pudeles ceptu sulīgu vistu ar zeltaini kraukšķīgu ādiņu
Krāsnī uz burkas vai alus pudeles cepta vistiņa vienmēr izdodas īpaši sulīga, bet tās ādiņa – īpaši kraukšķīga. No padomju laiku kulinārajām tradīcijām mantotu ģimenes recepti iesaka mūsu lasītāja Maija Minskere.
Portera marināde pikantam cūkgaļas šašlikam
Portera alus marināde pikantam cūkgaļas šašlikam. Recepti piedāvā Lido šefpavāre Ilga Joma.
Alū lēni sutināts sulīgs cūkas cepetis ar dārzeņiem
Vienkāršs veids, kā iegūt maigas, bezgala aromātiskas un mutē kūstošas cūkas cepeša šķēlēs, ko uz šķīvja itin viegli var sadalīt bez naža palīdzības, – vien ar dakšiņu. Alus gaļai piešķirs patīkamu maizes garšas noti, bet dārzeņi – īpašu sulīgumu. Cepeša pārpalikumi lieliski garšos arī nākamajā dienā sviestmaižu vai burgeru pildījumā.
Jaunpils ribiņas no 'Mūka mielasta' piedāvājuma
Novembrī aicinājām mūsu valsts novadus dalīties ar savas puses tradicionālo ēdienu receptēm. "Jaunpils pils Viduslaiku krogā sveču gaismā un senās mūzikas skaņās pils viesiem ir iespēja mieloties ar gardām viduslaiku un latviešu virtuves riktēm. Īpašajā "Mūka mielastā" kroga šefpavāre Sandra Zariņa piedāvā arī alū un vīnā marinētas cūkas ribiņas," Tukuma Tūrisma informācijas centrs piesaka šo viduslaikiem raksturīgo recepti, kas nākusi no Jaunpils puses.
Ķirbju un alus maize
Mīksta maizīte brokastīm vai pēcpusdienas uzkodām. Pasniedz ar svaigu krēmsieru un kapātiem zaļumiem.
Video: Uz alus bundžas grilēts cālis
Cepot uz alus pudeles vai skārdenes uztupinātu vistu, rezultātā iegūst sulīgu un maigu putna gaļu. Bet vai zināji, ka šo efektu var iegūt ne tikai cepeškrāsnī, bet arī uz grila?
Alus mīklā panētas krabju nūjiņas
Garda, ātri pagatavojama uzkoda – krabju nūjiņas alus mīklā.
Nepārspējami kraukšķīgie sīpolu riņķīši
Kraukšķīgo sīpolu riņķīšu spēks slēpjas to vienkāršībā. Lai pagatavotu šo garšīgo uzkodu, kas no bļodiņas parasti pazūd zibenīgā ātrumā, būs nepieciešamas vien pāris sastāvdaļas.
Mazās desiņu un sinepju maizītes no alus mīklas
Pikanta uzkoda, ko baudīt arī ar kādu stiprāku dzērienu – desiņu maizītes no alus un sinepju mīklas. Pasniedz ar tomātu mērci neilgi pēc izņemšanas no krāsns.
Alus mīklā panēta zivs fileja ar kartupeļu salmiņiem
Gaisīgā alus mīklā pagatavota mencas fileja ar kartupeļu salmiņiem jeb variācija ap britu slaveno ēdienu "fish and chips". Pasniedz kā uzkodu kopā ar mērcīti un salātiem vai citām piedevām.