Pirms ķeries pie gatavošanas, nenāks par ļaunu uzzināt, kādi tad ir pamatprincipi, kas jāievēro, gatavojot abu veidu kraukšķmaizītes.
Krostini (crostini) tulkojumā no itāļu valodas nozīmē "mazs grauzdiņš", skaidro portāls "Foodnetwork". Tas ir visai precīzs šīs uzkodas apzīmējums, jo krostini tiešām ir neliela grauzdētas maizes šķēlīte, kas parasti tiek pārziesta ar olīveļļu. Par krostini Itālijā mēdz dēvēt arī grauzdiņus, ko pievieno zupām un salātiem, kā arī nelielas uzkodu maizītes no grauzdētās maizes šķēlēm, kas papildinātas ar garnelēm, sieru, sardīnēm, pastēti vai citiem labumiem.
Brusketas (bruschetta) nosaukums atvasināts no itāļu "bruscare", kas tulkojumā nozīmē "cept virs oglēm". Brusketas ir Itālijas virtuvei raksturīgi ķiploku grauzdiņi, ko iegūst, grauzdētas maizes šķēlītes devīgi ieziežot ar ķiploka daiviņu un pārslakot ar kvalitatīvu olīveļļu. Grauzdiņus pārkaisa ar sāli un pipariem un pasniedz siltus kā uzkodu vai izmanto kā pamatu uzkodu maizītēm. Tikai jāņem vērā, ja krostini var papildināt gan ar saldiem, gan sāļiem produktiem, tad, paturot prātā, ka brusketas tiek ieziestas ar ķiploku, jāpiedomā par pārējo sastāvdaļu saderību.
"Tasty" recepšu krājumā atradīsi 12 itāliešu iecienīto uzkodu maizīšu receptes, lai rosinātu savu iztēli arvien jauniem garšu eksperimentiem.
Lai labi garšo!
Krostini ar bumbieri, zilo sieru un prošuto šķiņķi
Prošuto šķiņkis labi sader ne vien ar meloni, bet lieliski papildina arī bumbiera maigo aromātu. Iesakām šo savienību izbaudīt uz grauzdētas bagetes šķēles, turklāt kombinācijā ar zilo sieru.
Ātrās itāļu tomātmaizītes jeb brusketas
Itāļi mīl svaigus un sezonālus ēdienus - tādas ir arī šīs vienkārši un ātri pagatavojamās tomātmaizītes.
Krostini ar tomātu-bazilika salsu un fetas sieru
Grauzdētās maizes kraukšķīgums patīkami kontrastēs ar sulīgu tomātu salsu un pikanto fetas sieru. Ideāla uzkoda mājas ballītei.
Sātīgie grauzdiņi ar steiku, tomātiem un pesto
Kraukšķīgas maizītes ar rikotas sieru, krāsnī ceptiem tomātiem, svaigu pesto un sulīga steika strēmelītēm. Brusketas maizītes būs ideāla uzkoda vēlās brokastīs, pusdienās, kā arī papildinās mājas branča galdu.
Tunča crostini
Tunča krostini – īpaši garda uzkoda.
Krostini ar avokado krēmu un medū ceptām ķiploku garnelēm
Grauzdētās maizes kraukšķīgums patīkami kontrastēs ar maigo avokado krēmu un supersulīgajām garnelēm pikantā ķiploku un medus mērcē, veidojot debešķīgu garšu saspēli. Uzkoda, kas taviem viesiem noteikti liks spiegt aiz sajūsmas!
Brusketas ar tomātiem, mocarellu un baziliku
Siltas, viegli apgrauzdētas maizītes, uz kurām sarindoti sulīgi tomāti un mocarellas siera gabaliņi, kā arī svaiga bazilika klātbūtne, rada neaizmirstamu garšu salikumu, kas lieliski piestāv gan brokastīm, gan viesu cienāšanai.
Baklažānu un tomātu crostini
Baklažānu un tomātu krostini - burvīga uzkoda ikdienā vai svētkiem.
Brusketa ar tunci, papriku un pētersīļiem
Brusketas ir tradicionāla itāļu uzkoda. No parastas sviestmaizes brusketu atšķir tas, ka maizes šķēles vispirms tiek apgrauzdētas - pannā bez taukvielām, uz grila vai restēm. Visbiežāk brusketu gatavošanai izmanto čabatu jeb ciabatta maizi, bet tikpat labi to var gatavot no bagetes.
Vistu aknu pastētes uzkodu maizītes jeb 'crostini'
Krostini ir tipiska itāļu uzkoda, ko gatavo no nelielas grauzdētas maizes šķēles (parasti - ciabatas) ar dažādām piedevām - šķiņki, pastēti, pesto, tomātiem u.t.t.
Uzkodu maizītes – brusketas
Kad vakari kļūst drēgnāki, arvien vairāk parādās vēlme tos pavadīt mājās pie vīna glāzes ar viegli pagatavotām un gaumīgām uzkodām. Itāļu virtuves vilinājums, kuru pagatavot jāpamēģina katram.
Crostini pamatrecepte
Krostini pamatrecepte - turpinājums pēc katra iecerēm un vēlmēm.