Tradicionāli biešu aukstās zupas pagatavošanai nepieciešamas bietes, svaigie gurķi, vārītas olas, skābais krējums, paniņas vai kefīrs, krūzīte novārīta ūdens, svaigas dilles un lociņi, kā arī mazliet sāls. Sasmalcinātus zaļumus liec katlā, pārber ar sāli un ar koka stampiņu sastampā, līdz no tiem sāk izdalīties sula – šādi apstrādāti zaļumi būs daudz aromātiskāki.
Protams, visērtākais un ātrākais risinājums zupas pamatam ir veikalā nopērkamās marinētās bietes burciņā, tomēr tās nereti mēdz būt pārlieku smalki sarīvētas. Ja vēlies uzlabot aukstās zupas konsistenci, tad labāk iegādājies novārītas bietes un sagriez tās kubiņos vai salmiņos.
Ja lietuvieši auksto zupu pasniedz ar karstiem, tikko vārītiem kartupeļiem, tad latvieši biešu aukstajai zupai mēdz pievienot arī gaļu, piemēram, žāvētas gaļas gabaliņus vai smalki sagrieztus desas gabaliņus. Turklāt zupai pievienojot arī citus dārzeņus, piemēram, pavasarīgos redīsus.
Lai aukstā zupa būtu kreptīgāka, pievieno tai karotīti mārrutku vai sinepju, bet no spāņiem vari aizgūt ideju par aukstās zupas iebiezināšanu ar maizi, piešaujot šļuciņu etiķa vai citronu sulas.
Lai labi garšo!
Soli pa solim: Īstena biešu aukstā zupa
Aukstā zupa ir vasaras sezonas absolūta klasika. Līdz ar zupas cienītājiem, bieži vien raisās arī diskusijas, kam tad īsti ir jābūt tādā īstenā aukstajā zupā. Vieni saka, ka bietēm, citi, ka gurķiem, vēl daži apgalvo, ka īstu auksto zupu gatavo tikai no ūdens, bet tajā pašā laikā ir tādi, kas kvēli aizstāv viedokli, ka aukstā zupa jāgatavo tikai un vienīgi no kefīra.
Lietuvas garšas: Šaltibarščiai jeb aukstā zupa
Uzskata, ka Lietuvā auksto biešu zupu vēsturiski sāka gatavot karstajā vasaras darbu sezonā, kad ēdiena gatavošanai nebija vaļas. Veldzējoši aukstā zupa bija ideāls paēdiens siena laikā: dārzeņus pievienoja vitamīnu dēļ, rūgušpiens – lai atvēsinātu, bet ūdeni – lai remdētu slāpes. Šo iemeslu dēļ aukstā biešu zupa Lietuvā joprojām ir īpaši iecienīts ēdiens pavasara un vasaras sezonā. Tradicionāli to pasniedz ar vārītiem vai ceptiem kartupeļiem.
Sātīgā aukstā zupa ar biešu novārījumu
Nedaudz sarežģītāka aukstās biešu zupas versija, tomēr pūles ir tā vērtas - zupa ir ļoti sātīga un interesanta!
Vegāniskā aukstā zupa
"Šādi es gatavoju auksto zupu. Sanāk vienmēr un ļoti garšo," savas iecienītās vasaras veldzes recepti komentē vegānisko recepšu bloga "Mr. Magpie" autore Ieva.
Aukstā zupa ar girosu
Kefīra un marinētu biešu aukstā zupa ar girosu - sātīgākām vasaras pusdienām vai vakariņām.
Ar rupjmaizes 'ķieģelīti' iebiezināta biešu aukstā zupa
Ja tev ierasts, ēdot biešu auksto zupu, piekost klāt rupjmaizes "ķieģelīša" šķēli, tad tev noteikti jāizmēģina šī recepte, jo ar skābenās maizītes drupačām iebiezināta aukstā zupiņa garšo tiešām lieliski.
Soli pa solim: biešu aukstā zupa ar rukolu
Šis varētu būt vasarā visātrāk pagatavojamais ēdiens, kas izdosies arī tiem, kas nemēdz ilgi uzturēties virtuvē. Šķiet, ka nav vērts iemest aci receptē, viss tikai jāsamet katlā un jāpārlej ar kefīru. Tomēr atļausimies publicēt fotorecepti, tā teikt, iedvesmai!
Aukstā zupa ar desu un marinētām bietēm
Vienkārši pagatavojama marinētu biešu aukstā zupa ar kefīru.
Atdzesētais borščs ar mārrutkiem
Atdzesētais borščs jeb klasiskā biešu zupa, kas pielāgota tveicīgā laika pusdienām vai vakariņām. Ja zupu gribas īpaši vēsu, beigās pievieno kādu ledus gabaliņu.
Neparasta aukstā biešu zupa vien pāris minūtēs
Biešu aukstā zupa vien pāris minūtēs? Šī recepte pierāda, ka tas ir iespējams. Liec sastāvdaļas katlā, sablendē un baudi! Ņamm...Recepti piedāvā "Stirna&avocado".
Biešu aukstā zupa ar mārrutkiem un ziedkāpostu 'rīsiem'
12 minūtēs pagatavojama aukstā biešu zupa ar kefīru, kurai patīkamu kraukšķīgumu, tumīgumu un lielisku garšu piešķirs mārrutki un ziedkāpostu "rīsi".