Foto: Shutterstock kolāža
Kad dažādos veidos pildīti kabači, pankūkas un plācenīši jau ir pagalam apnikuši, laiks meklēt jaunus trikus šī gada kabaču ražas iemānīšanai mājinieku vēderos. Izvēlējāmies 17 sulīgu kabaču un cukīni sacepumu receptes, kas ir kā radītas vienkāršām maltītēm vasaras garā.

Kā skaidro "Mans dārzs", cukīni, pretēji daudzu maldīgajam uzskatam, nav vis kāda īpaša dārzeņu suga, bet kabača noteikts attīstības brīdis. Itāļu valodā vārds "zuccha" nozīme ķirbis, savukārt kabaci jeb neizaugušu ķirbja aizmetni sauc par "zucchini". Par cukīni ir pieņemts dēvēt kabaču augļus, kas ir līdz 450 g smagi, ar maigu, plānu miziņu un vēl neattīstītām sēklām, neatkarīgi no augļu formas un krāsas – tie var būt gan dzelteni, gan gaišāk vai tumšāk zaļi.

Tātad, sacepuma gatavošanai vari izmantot gan kabačus, gan cukīni. Tiesa gan, no mazāka izmēra kabacīšiem jeb cukīni gatavotais sacepums būs sulīgāks, turklāt tie nebūs jāmizo un jāatsēklo.

  • Lūk, šeit atradīsi 15 ātro vakariņu variācijas par pildītu kabaču tēmu

Ja vēlies pagatavot īpaši sātīgu maltīti, tad cepamajā veidnē ripās sagrieztus, strēmelēs sašķēlētus vai uz rupjās rīves sarīvētus kabačus liec kārtām pamīšus ar makaroniem, malto gaļu, desiņām, vistas fileju vai kartupeļu šķēlēm, pārlejot visu ar saldo krējumu vai pašgatavotu tomātu mērci (vienkāršu recepti meklē te). Savukārt vasarīgi vieglai maltītei kabačus kombinē ar dažādiem dārzeņiem, pagatavojot, piemēram, franču iecienīto dārzeņu sacepumu ratatuju.

Gatavošanas noslēgumā neaizmirsti sulīgo sacepumu pārbērt ar aromātiskiem dārza zaļumiem un devīgi pārkaisīt ar sieru, lai, tas kūstot, izveidotu skaisti zeltainu garoziņu, bez kā sacepumu būtu tīrais grēks dēvēt par sacepumu.

Lai labi garšo!

Tomātu sacepums ar kabaču strēmelītēm, mocarellu un baziliku

Foto: DELFI

Sulīgi tomāti, spirgtais baziliks un kārdinoši staipīgais siers – vai vasaras izskaņā ir atrodama vēl garšīgāka kombinācija? Turklāt tomāti satur ļoti maz kaloriju, bet tajos ir daudz minerālvielu un vitamīnu, tādēļ steidz tos baudīt dažādās variācijās.

Lasīt vairāk

Vistas filejas un kabaču kārtainais sacepums

Foto: Privātais arhīvs

Ļoti vienkāršs un gards veids, kā salīdzinoši īsā laikā un ar minimālu darbu pabarot kuplāku ēdāju pulku. Recepti izmēģinājis un citiem iesaka akmeņkalis un labas garšas pazinējs Guntis Pandars. Viņš arī iesaka vistas fileju šajā receptē aizstāt ar tītara gaļu.

Lasīt vairāk

Cukīni vai kabaču sacepums ar makaroniem un gaļu

Foto: Shutterstock

Sātīgai maltītei cukīni vai kabaču sacepums ar makaroniem un gaļu.

Lasīt vairāk

Viltotā lazanja – cukīni sacepums ar malto gaļu

Foto: Shutterstock

Lazanja, kuru gluži nevar par tādu nodēvēt, jo klasiskās lazanjas plāksnes aizstātas ar plāni sagrieztām cukīni šķēlēm. Sātīga, garda un ļoti barojoša maltīte vakariņām.

Lasīt vairāk

Liesais cukīni-siera sacepums

Foto: Shutterstock

Kaut šis sacepums nevar lepoties ar lielu kaloriju daudzumu, tam piemīt citas lieliskas īpašības: piesātināta garša, vienkārša pagatavošanas metode un kraukšķīga garoziņa. Ir vērts izmēģināt, lai pārliecinātos, ka pat cukīni nīdēji var mainīt savas domas, nogaršojot šo burvīgo un svaigo garšu salikumu.

Lasīt vairāk

Saulainais dārzeņu sacepums ar kabaci un mocarellu

Foto: DELFI

Kraukšķīgas kabaču šķēlītes, kas cieši izkārtotas ar tomātiem – pamats gardam sacepumam. Papildini to ar kūstošo mocarellu vēl labākai garšai.

Lasīt vairāk

Cukīni un vistas lazanja bez makaronu plāksnēm

Kurš teicis, ka lazanjai obligāti jābūt ar lielajām makaronu plāksnēm? To var pagatavot tāpat, izmantojot cukīni šķēles.

Lasīt vairāk

Vienkāršais kabaču un siera sacepums

Foto: Shutterstock

Ļoti vienkāršs un gards sacepums, kam nevajadzēs daudz sastāvdaļu. Atliks vien sarīvēt kabačus, sajaukt ar sieru, rīvmaizi, garšvielām un olām.

Lasīt vairāk

Makaronu un maltās gaļas sacepums ar dārzeņiem

Foto: Shutterstock

Kārtīgai pusdienu maltītei - makaroni ar dārzeņiem un malto gaļu.

Lasīt vairāk

Ratatujs – krāsnī cepti dārzeņi provansiešu gaumē

Foto: Shutterstock

Ratatujs ir tas franču ēdiens, kuru katra saimniece gatavo pēc savas receptes un saskaņā ar ģimenes tradīcijām. Šim ēdienam ir ļoti daudz variāciju. Šoreiz piedāvājam recepti no Francijas dienvidiem. Vispirms tiek sagatavota tomātu mērce ar dārzeņiem. Kad tā gatava, to liek dziļā cepešformā, pa virsu kārto tradicionālās ratatuja dārzeņu škēles glītās rindās un cep cepeškrāsnī. Šis variants aizņem samērā daudz laika, toties iznākums ir ļoti garšīgs un glīts, piemērots nelielām ģimenes viesībām.

Lasīt vairāk

Kabaču sacepums ar dārzeņiem un fetas sieru

Foto: Shutterstock

Vēl viena recepte kabaču laikam - sacepums cepeškrāsnī ar Fetas sieru un citiem vasaras dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti cukīni ar ķirštomātiem un kazas sieru

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vienkārša un sildoša maltīte reizēm, kad ir vēlēšanās apēst ko veģetāru. Krāsnī ceptie cukīni būs īpaši gardi un pikanti, pateicoties čili pārslām.

Lasīt vairāk

Makaronu sacepums ar kabačiem, tomātiem un salami

Foto: Shutterstock

Ātrām un sātīgām vakariņām - makaronu sacepums ar kabačiem, tomātiem un salami.

Lasīt vairāk

Kabaču sacepums ar krēmīgu sēņu mērci

Foto: Shutterstock

Kabači ar sēnēm - gardām pusdienām vai vakariņām.

Lasīt vairāk

Austrumnieciskais kabaču sacepums ar kariju

Foto: Shutterstock

Kabači ar papriku, tomātiem un kariju būs sildoša piedeva vēsākam vasaras vakaram.

Lasīt vairāk

Gardais cukīni un tomātu sacepums ar sieru

Foto: Shutterstock

Cukīni vai kabaču sacepums ar tomātiem un sieru labi garšos gan tāpat, gan kā piedeva grilētai gaļai. Izmēģini šo recepti!

Lasīt vairāk

Cukīni un kartupeļu sacepums ar sēnēm

Foto: Shutterstock

Sēņu - cukini sacepums, kas pasniegts ar gardu jogurta mērci, būs garda atvasaras maltīte.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!