Kā skaidro "Mans dārzs", cukīni, pretēji daudzu maldīgajam uzskatam, nav vis kāda īpaša dārzeņu suga, bet kabača noteikts attīstības brīdis. Itāļu valodā vārds "zuccha" nozīme ķirbis, savukārt kabaci jeb neizaugušu ķirbja aizmetni sauc par "zucchini". Par cukīni ir pieņemts dēvēt kabaču augļus, kas ir līdz 450 g smagi, ar maigu, plānu miziņu un vēl neattīstītām sēklām, neatkarīgi no augļu formas un krāsas – tie var būt gan dzelteni, gan gaišāk vai tumšāk zaļi.
Tātad, sacepuma gatavošanai vari izmantot gan kabačus, gan cukīni. Tiesa gan, no mazāka izmēra kabacīšiem jeb cukīni gatavotais sacepums būs sulīgāks, turklāt tie nebūs jāmizo un jāatsēklo.
- Lūk, šeit atradīsi 15 ātro vakariņu variācijas par pildītu kabaču tēmu
Ja vēlies pagatavot īpaši sātīgu maltīti, tad cepamajā veidnē ripās sagrieztus, strēmelēs sašķēlētus vai uz rupjās rīves sarīvētus kabačus liec kārtām pamīšus ar makaroniem, malto gaļu, desiņām, vistas fileju vai kartupeļu šķēlēm, pārlejot visu ar saldo krējumu vai pašgatavotu tomātu mērci (vienkāršu recepti meklē te). Savukārt vasarīgi vieglai maltītei kabačus kombinē ar dažādiem dārzeņiem, pagatavojot, piemēram, franču iecienīto dārzeņu sacepumu ratatuju.
Gatavošanas noslēgumā neaizmirsti sulīgo sacepumu pārbērt ar aromātiskiem dārza zaļumiem un devīgi pārkaisīt ar sieru, lai, tas kūstot, izveidotu skaisti zeltainu garoziņu, bez kā sacepumu būtu tīrais grēks dēvēt par sacepumu.
Lai labi garšo!
Tomātu sacepums ar kabaču strēmelītēm, mocarellu un baziliku
Sulīgi tomāti, spirgtais baziliks un kārdinoši staipīgais siers – vai vasaras izskaņā ir atrodama vēl garšīgāka kombinācija? Turklāt tomāti satur ļoti maz kaloriju, bet tajos ir daudz minerālvielu un vitamīnu, tādēļ steidz tos baudīt dažādās variācijās.
Vistas filejas un kabaču kārtainais sacepums
Ļoti vienkāršs un gards veids, kā salīdzinoši īsā laikā un ar minimālu darbu pabarot kuplāku ēdāju pulku. Recepti izmēģinājis un citiem iesaka akmeņkalis un labas garšas pazinējs Guntis Pandars. Viņš arī iesaka vistas fileju šajā receptē aizstāt ar tītara gaļu.
Cukīni vai kabaču sacepums ar makaroniem un gaļu
Sātīgai maltītei cukīni vai kabaču sacepums ar makaroniem un gaļu.
Viltotā lazanja – cukīni sacepums ar malto gaļu
Lazanja, kuru gluži nevar par tādu nodēvēt, jo klasiskās lazanjas plāksnes aizstātas ar plāni sagrieztām cukīni šķēlēm. Sātīga, garda un ļoti barojoša maltīte vakariņām.
Liesais cukīni-siera sacepums
Kaut šis sacepums nevar lepoties ar lielu kaloriju daudzumu, tam piemīt citas lieliskas īpašības: piesātināta garša, vienkārša pagatavošanas metode un kraukšķīga garoziņa. Ir vērts izmēģināt, lai pārliecinātos, ka pat cukīni nīdēji var mainīt savas domas, nogaršojot šo burvīgo un svaigo garšu salikumu.
Saulainais dārzeņu sacepums ar kabaci un mocarellu
Kraukšķīgas kabaču šķēlītes, kas cieši izkārtotas ar tomātiem – pamats gardam sacepumam. Papildini to ar kūstošo mocarellu vēl labākai garšai.
Cukīni un vistas lazanja bez makaronu plāksnēm
Kurš teicis, ka lazanjai obligāti jābūt ar lielajām makaronu plāksnēm? To var pagatavot tāpat, izmantojot cukīni šķēles.
Vienkāršais kabaču un siera sacepums
Ļoti vienkāršs un gards sacepums, kam nevajadzēs daudz sastāvdaļu. Atliks vien sarīvēt kabačus, sajaukt ar sieru, rīvmaizi, garšvielām un olām.
Makaronu un maltās gaļas sacepums ar dārzeņiem
Kārtīgai pusdienu maltītei - makaroni ar dārzeņiem un malto gaļu.
Ratatujs – krāsnī cepti dārzeņi provansiešu gaumē
Ratatujs ir tas franču ēdiens, kuru katra saimniece gatavo pēc savas receptes un saskaņā ar ģimenes tradīcijām. Šim ēdienam ir ļoti daudz variāciju. Šoreiz piedāvājam recepti no Francijas dienvidiem. Vispirms tiek sagatavota tomātu mērce ar dārzeņiem. Kad tā gatava, to liek dziļā cepešformā, pa virsu kārto tradicionālās ratatuja dārzeņu škēles glītās rindās un cep cepeškrāsnī. Šis variants aizņem samērā daudz laika, toties iznākums ir ļoti garšīgs un glīts, piemērots nelielām ģimenes viesībām.
Kabaču sacepums ar dārzeņiem un fetas sieru
Vēl viena recepte kabaču laikam - sacepums cepeškrāsnī ar Fetas sieru un citiem vasaras dārzeņiem.
Krāsnī cepti cukīni ar ķirštomātiem un kazas sieru
Vienkārša un sildoša maltīte reizēm, kad ir vēlēšanās apēst ko veģetāru. Krāsnī ceptie cukīni būs īpaši gardi un pikanti, pateicoties čili pārslām.
Makaronu sacepums ar kabačiem, tomātiem un salami
Ātrām un sātīgām vakariņām - makaronu sacepums ar kabačiem, tomātiem un salami.
Kabaču sacepums ar krēmīgu sēņu mērci
Kabači ar sēnēm - gardām pusdienām vai vakariņām.
Austrumnieciskais kabaču sacepums ar kariju
Kabači ar papriku, tomātiem un kariju būs sildoša piedeva vēsākam vasaras vakaram.
Gardais cukīni un tomātu sacepums ar sieru
Cukīni vai kabaču sacepums ar tomātiem un sieru labi garšos gan tāpat, gan kā piedeva grilētai gaļai. Izmēģini šo recepti!
Cukīni un kartupeļu sacepums ar sēnēm
Sēņu - cukini sacepums, kas pasniegts ar gardu jogurta mērci, būs garda atvasaras maltīte.