Latvijā ir vairāk nekā 35 tūkstoši mednieku, no tiem aktīvi aptuveni 25 tūkstoši. 10. augustā Latvijā tika atklāta ūdensputnu medību sezona, kas tradicionāli ir liels notikums mednieku aprindās, tādēļ tam par godu sarūpējām bagātīgu pīles gaļas ēdienu recepšu kolekciju.
Viens no populārākajiem pīles gaļas ēdieniem ir pīles krūtiņa – daudzu gardēžu iecienīta delikatese, kas atrodama teju visu smalkāko restorānu ēdienkartēs. Ne viens vien ir mēģinājis pīles krūtiņu pagatavot mājās, bet lielākoties šie eksperimenti beidzas ar totālu izgāšanos, rezultātā iegūstot sīkstu un nesakošļājamu gaļas gabalu. Lai nekas tamlīdzīgs vairs neatkārtotos, šajā rakstā atklājām pāris vienkāršus knifus, kas jāņem vērā, gatavojot cimperlīgo pīles krūtiņu, lai gaļa nezaudētu sulīgumu, bet zemāk atradīsi 23 idejas, kā vēl pagatavot pīli pēc veiksmīgām medībām.
Ne pūkas, ne spalvas!
Pīles fileja ar rukolas salātiem, ciedru riekstiem un upeņu-apelsīnu mērci
Veselīga un garšīga maltīte svētkiem – apcepta pīles fileja ar lapu salātiem un atspirdzinošu mērcīti pa virsu. Recepti Tasty.lv iesūtījis Kārlis, kurš piedalās konkursā "Veselīgās svētku receptes".
Ar cukurotām mandelēm pildītas pīļu krūtiņas
Šī Džeimija Olivera radītā maltīte būs īsts baudījums ikvienam, kam patīk gardi pamieloties. Tā paredzēta divām personām un lieliski iederēsies Ziemassvētku galdā kopā ar glāzi "Cabernet Sauvignon" vīna vai kādu atspirdzinošu dzērienu. Piedzīvo svētkus romantiskā gaisotnē!
Cepta pīles fileja ar jāņogu mērci
Īsts svētku ēdiens, tik ļoti gards un garšā pilnīgs. Perfekti ceptai pīles filejai, pārgriežot to uz pusēm, jābūt viegli sārtai un sulīgai.
Cepti pīles stilbiņi jeb 'duck confit'
Leģendārs un klasisks franču virtuves ēdiens, kas radies laikos, kad vēl nebija izgudroti ledusskapji. Rudenī, kad tika kautas pīles, to stilbus lielos daudzumos cepa pīļu taukos un pēc tam atstāja zem tauku kārtas guļam visu ziemu. Kad vien sagribējās uzēst kādu stilbu, to izņēma no taukiem un sasildīja.
Pīles cepetis ar apelsīnu mērci
Izcili gards svētku cepetis. Pīles gaļa ir tik mīksta un aromātiska, ka to var ēst vēl un vēl. Cepeti pasniedz ar krāsnī ceptiem kartupeļiem un citiem dārzeņiem, pāri lejot burvīgo apelsīnu mērci.
Liels pildītais pīrāgs ar pīles gaļu, pistācijām un aprikozēm
Milzu pīrāgs, kas pildīts ar pīles filejas gabaliņiem, nedaudz malto gaļu, pistācijām kraukšķīgumam un žāvētām aprikozēm saldākai garšas notij maltītes kopējā simfonijā. Lai gan gatavošana prasa krietnu brītiņu, rezultāts noteikti būs pūļu vērts.
Pīles cepetis garšvielās ar burkānu un plūmju pildījumu
Recepte, ko vari gatavot pēc veiksmīgām pīļu medībām.
Ceptas pīles kājiņas ar pupiņām un lapu kāpostiem
Restorāna cienīga maltīte, kuras pagatavošanai ieteicams gatavoties jau laikus, lai pīles kājiņas varētu kārtīgi iemarinēties. Bet rezultāts būs tā vērts – smalkas vakariņas ar kārtīgi izceptu pīles kājiņu, karstiem pupiņu salātiem un kāpostu lapām.
Vokpannā cepta pīle ar šitake sēnēm salātu lapu laiviņās
Malaiziešu gaumē pagatavota uzkoda, kas pasniegta ērtā formā – ledus salātu vai kāpostu lapā ievīstīta pannā apcepta pīles gaļa ar šitake sēnēm, sīpollokiem un svaigiem garšaugiem. Citādas, Āzijas garšu notis, maltītei piešķirs sojas mērce un rīsu vīns.
Pīles salāti ar sulīgo mango un granātāboliem
Šie eksotiskajiem pīles salātiem piemīt viss, kas ir nepieciešams – svaigums, asumiņš, sulīgi augļi un garda, kraukšķīga pīle. Recepte no izcilā šefpavāra Džeimija Olivera krājumiem.
Vrapi ar pīles fileju un dārzeņiem
Eksotiski vrapi, kuru pagatavošanai vajadzīga ne tikai pīles fileja, bet arī Hoisin mērce. Šī mērce ir klasiska sastāvdaļa Pekinas pīles pagatavošanai – meklē to veikalu plauktos pie Āzijas virtuves produktiem.
Šmorēta pīle krējuma mērcē
Šmorēta pīle - gardums pēc veiksmīgām medībām.
Pīles krūtiņa ar kraukšķīgiem salātiem un pikantu mērci
Īpašām vakariņām var sagatavot pīles krūtiņu ar salātiem. Šim ēdienam ir divas milzīgas priekšrocības. Tas ir ļoti gards un to var pagatavot 20 minūtēs. Var pasniegt salātus un pīli ar jebkuru mērci, kura garšo, bet receptē piedāvājam pikantu mērci, kas padarīs skaistu pavasara vakaru vēl piesātinātāku ar garšām un smaržām. Pīles krūtiņa labi saderēsies ar gaisīgo Pinot Noir sarkanvīnu, brīnišķīgi būs arī nobriedušāki, vecāki burgundieši.
Pīles salāti ar zemenēm un mango
Garda zemeņu sezonas recepte no Dansukker Zemeņu ēdienu meistarklases kopā ar Lauri Aleksejevu (restorāns "36.līnija").
Pīles krūtiņas salāti
Karstie salāti ar ceptu pīles krūtiņu, svaigiem spinātiem, mango, riekstiem un citām piedevām. Recepti piedāvā "Aikāgaršo!" šefpavārs Normunds Baranovskis.
Pīles krūtiņa ar plūmēm un apelsīnu-medus mērci
Šoruden 12 Rīgas restorānu ēdienkartēs parādīsies jauni ēdieni, kas tapa pirmajam Daugmales Jāņa bišu medus ēdienu saietam. Portāls "Delfi" piedāvā saviem lasītājiem iepazīties ar 12 īpašajām receptēm, kurās izmantots Latvijā vākts viršu, griķu vai meža aveņu medus.
Pīles cepetis ar alu un āboliem poļu gaumē
Īpaši mīksta un sulīga pīle poļu gaumē, pagatavota ar alu un āboliem.
Tatāru kulta ēdiens 'zur beliš' jeb lielais pīrāgs ar gaļas un kartupeļu pildījumu
"Zur beliš" ir īsts tatāru kulta ēdiens, ko zinātāji dēvē par vienu no gardākajiem ēdieniem pasaulē. Šī mūsu ausīm svešā vārdu salikuma tulkojums ir pavisam vienkāršs – lielais pīrāgs, tomēr par pīrāgu šo ēdienu dēvēt būtu grēks. Faktiski tas ir aromātiskā buljonā peldošs gaļas pamatēdiens ar kraukšķīgu mīklas garoziņu. Turklāt tik liels un sātīgs, ka piesies dūšu vismaz 10 ēdājiem.
Pīles cepetis ar apelsīniem
Tikpat klasiska garšu kombinācija kā cālis ar citroniem ir arī pīle ar apelsīniem. Īsts svētku ēdiens! Šī recepte gan prasa zināmu laiku piņķerēšanās un gatavošanas, tomēr rezultāts ir tā vērts un atsver ieguldītās pūles.
Gardās rāmen nūdeles ar pīles vai vistas fileju
Nestreb tik skaļi – tā reiz bērnam teikusi katra māte. Protams, ja vien tu neesi audzis Japānā. Vai tu zināji, ka Japānā strēbšana netiek uzskatīta par nepieklājīgu uzvedību pie galda? Jebkurā gadījumā, izlem pats – strebt vai nestrebt. Bet mēs apsolām, ka ramen nūdeles ar pīli ir vairāk nekā garšīgi! Recepti iesaka "Pērle".
Pikantā pīles krūtiņa rabarberu mērcē
Rabarberu spirgtais saldskābums nevainojami papildina piesātināto gaļas garšu. Kraukšķīgi garda garoziņa, maigi rozā gaļa un rabarberi būs laba izvēle kādām īpašām vakariņām, svinot vasaras sākumu. Pagatavošanas laiks ir vien pusstunda, tādēļ šo var saukt arī par īstu glābējrecepti gadījumiem, kad pelmeņi nebūs piemērotākā izvēle (un pa rokai ir pīles krūtiņa).