Šis recepšu špikeris ir īpaši ērti lietojams, jo auksto zupu receptes jau ir sadalītas pa kategorijām, un tev atliks vien izvēlēties, kuru no, piemēram, 8 biešu zupu, 10 gaspačo vai 4 okroškas versijām pagatavot šodien. Atradīsi arī 10 receptes uz kefīra bāzes gatavotām zupām un saldajām aukstajām zupām veltītu kolekciju.
Lai labi garšo!
Veldzējošas 'baltās' aukstās zupas atslodzei pēc brīvdienu vēderpriekiem
Aukstās zupas pēc to krāsas nosacīti var iedalīt četrās kategorijās: "sarkanās" gaspačo tipa zupas, kas garšo spāņiem, "zaļās" zupas ar cukīni, baziliku u.c., kas tīkamas itāliešu garšu kārpiņām, Latvijā iecienītās "rozā" zupas ar bietēm un "baltās" zupas uz kefīra vai kvasa bāzes, kas atceļojušas no slāviski runājošām valstīm. Šoreiz izvēlējāmies "balto" auksto zupu receptes, kas ir kuņģim īpaši "draudzīgas" un būs tīkamas pikantu garšu cienītājiem un tiem, kas alkst izmēģināt kādu jaunu, garšīgu alternatīvu pašmāju biešu aukstajai zupai.
Gaspačo – aukstā zupa, ko pagatavot piecās minūtēs: 14 atvēsinošas receptes
Ja latviešiem un lietuviešiem svēta lieta ir biešu aukstā zupa, tad spāņiem, precīzāk, Andalūzijas reģiona iedzīvotājiem, tā ir gaspačo (gazpacho) aukstā tomātu zupa. Tradicionāli gaspačo pasniedz kā uzkodu, lai iesildītos brangām pusdienām vai vakariņām, bet ar šķēli grauzdētas maizes šī patīkami atsvaidzinošā zupa var tikt celta galdā arī kā viegls un vasarīgs pamatēdiens, ko varēsi pagatavot nieka piecu minūšu laikā.
10 auksto zupu receptes ar kefīru atvēsinošai ēdienreizei
Tveicīgajās vasaras dienās, kuras šogad seko viena otrai bez atelpas, nav nemaz tik viegli izplānot ēdienkarti tā, lai nenopūlētos pie karstas plīts. Tomēr ir viens ēdiens, kas glābs pat vistveicīgākajā dienā – aukstā zupa. Viena no visērtāk pagatavojamākajām aukstās zupas variācijām ir zupa uz kefīra bāzes, tāpēc "Tasty" parūpējās un apkopoja 10 gardas receptes, lai nebūtu jālauza galva, ko atvēsinošu celt galdā.
Kabaču, griķu un pat garneļu – 17 aukstās zupas tiem, kurus nevaldzina bietes
Svelmainās dienās, ar kurām šovasar esam īpaši lutināti, biešu aukstā zupa daudzās mājās tiek gatavota teju katru otro dienu, tomēr reizēm der pamainīt ēdienkarti, ieviešot tajā jaunas vēsmas. Piedāvājam izmēģināšanai 17 auksto zupu receptes bez biešu sārtās nokrāsas, lai iepriecinātu tos, kuriem šis dārzenis ir apnicis vai gluži vienkārši negaršo.
Saldās aukstās zupas: 7 kārdinošas receptes tveices nogurdinātajiem
Tveicīgās vasaras dienās prāts itin nemaz nenesas uz kotlešu un karbonāžu šmorēšanu. Kārojas baudīt ko vieglu, sulīgu, atspirdzinošu un, galvenais, – aukstu. Šovasar, kad aukstās zupas izmēģinātas, šķiet, visās iespējamās versijās, pienākusi kārta sevi palutināt ar saldu auksto zupu.
Biešu aukstā zupa: 11 recepšu versijas par latviešu iecienītākās vasaras veldzes tēmu
Par to, kurā valstī aukstā biešu zupa ir gatavota pirmo reizi, mēs varētu diskutēt, bet skaidrs ir viens – mūsdienās tā ir viena no iecienītākajām vasaras zupām Latvijā, kas tiek gatavota teju katrā mājā. Ja šovasar, kad tiekam lutināti ar saulainu un siltu dienu pārbagātību, tev ir aptrūkušās idejas, kā uzlabot biešu aukstās zupas garšu, piedāvājam 11 izmēģināšanas vērtas variācijas par tēmu.
Kā pagatavot okrošku – tradicionālu krievu virtuves auksto zupu ar kvasu
Katrai sevi cienošai saimniecei ir pūrā vairākas aukstās zupas receptes, ar ko atveldzēt un sātīgi pabarot mājiniekus gada siltajos mēnešos, kad tā vien prasās nobaudīt ko vieglu un spirdzinošu. Ja Latvijā ierastāka ir daudzu ārzemnieku garšas kārpiņām neizprotamā biešu aukstā zupa, tad Krievijā un citās slāviski runājošās valstīs karstās vasaras dienas nav iedomājamas bez okroškas – aukstās zupas, kuras sastāvdaļas daudz neatšķiras no rasola, turklāt – kas var šķist pavisam ērmīgi – zupa tiek aizdarīta ar kvasu. Ja tev šī kombinācija šķiet prātam neaptverama, tad mēs varam apliecināt, ka prasmīgi pagatavota okroška garšo tiešām lieliski, turklāt nezinātājs pat nenojautīs, ka tai pievienots kvass.