Laiks sēņu mērcei! 14 receptes no meža pārnestā loma gardai noēšanai
Tasty
Bildes ar pilniem groziem baraviku, gaileņu, apšu kundziņu un bērzlapju ir pārpludinājušas sociālos tīklus un tā vien vilina mest visu pie malas, izvilkt kurvīti un doties uz mežu. Šīs sezonas obligātais ēdiens, bez kura gatavošanas neiztikt, ir sēņu mērce, tādēļ piedāvājam 14 receptes dažādām gaumēm.
Tādas sēnes kā, piemēram, baravikas, bekas, gailenes un čigānietes droši vari cept bez iepriekšējas vārīšanas, bet bērzlapes un virkni citu sēņu gan labāk iepriekš novārīt.
Sēņu smalcināšana ir gaumes jautājums. Liela daļa uzskata, ka vispilnīgāk sēņu garša atklājas, ja tās sagriež lielos gabalos, jo cepšanas laikā, kā zināms, sēnes krietni vien saraujas izmērā, citi ir iecienījuši sēnes iepriekš sakapāt, bet gana daudz ir arī to, kas ieraduši novārītās sēnes pirms pievienošanas mērcei samalt.
Vislabāk sēnes savu dabīgo garšu atklās, ja cepsi tās sviestā. Lai piena tauki strauji neizdegtu un neveidotos melnas nogulsnes, daļu sviesta uz pannas aizstāj ar olīveļļu, šādi pazeminot sviesta degšanas temperatūru. Lai mērce būtu aromātiskāka, pirmkārt, apcep uzkarsētajās taukvielās sasmalcinātus sīpolus, ķiplokus vai puravus, pievienojot arī kādu lauru lapu, lai no tās sāktu izdalīties ēteriskās eļļas, un tikai tad slidini pannā sēnes.
Ja blakus mērces pannai katliņā vārās makaroni vai kartupeļi, tad atceries, ka kausiņš šo produktu vārāmā ūdens būs lielisks mērces iebiezinātājs un šādi varēsi iztikt bez miltu pievienošanas.
Sātīgākai maltītei sēnes, kas, kā zināms, ir diētisks produkts, var mērcē sacept ar, piemēram, cauraudzīti vai gabaliņu kūpinājuma, kas piešķirs mērcei jaunas garšu nianses. Pēc sēņu apcepšanas pannas saturam var pievienot ne vien saldo vai skābo krējumu, kā ierasts, bet īpaši kārdinošam rezultātam iesakām iemaisīt karstajā virumā pāris karotes rīvēta cietā vai kausētā siera. Sēņu mērcē lieliski iederēsies arī labi kūstošā mocarella, ko pirms pievienošanas saplucini mazākos gabaliņos, gan arī fetas vai kazas siera gabaliņi. Vien atceries, ja mērcei plāno pievienot sieru, tad sākumā neaizraujies ar sāli, jo siers jau ir gana sāļš produkts. Savukārt tie, kas skaita kalorijas, trekno krējumu vietā var mērci gatavot no bezpiedevu jogurta, tikai tādā gadījumā mērce jākarsē līdz pirmajam burbulim.
Nobeigumā pievienojot mērcei citronu sulu un sarīvētu miziņu, sēnes, kontrastējot ar skābumu, savu garšu pierādīs vēl pilnīgāk. Vēl piesātinātāku garšu mērce iegūs, izmantojot šļuciņu sausa baltvīna.
Arī zaļumus mērcei labāk pievienot ne sākumā, bet pārkaisīt vien tad, kad panna noņemta no plīts, jo šādi tie nezaudēs savu košo krāsu un izteiksmīgo aromātu buķeti. Latviešu gaumē sēņu mērce parasti tiek dāsni papildināta ar dillēm, bet dažādības labad nesmādē arī citus zaļumus, piemēram, pētersīļus, selerijas, salviju vai baziliku. Sēņu "mežaino" aromātu jo īpaši palīdzēs izcelt zariņš timiāna, sīki sakapātas rozmarīna skujiņas vai kadiķogas.
Īpaši izsmalcināti gardēži sēņu mērci var izmantot ne vien kā pamatēdienu, bet arī kā ēdiena sastāvdaļu, piemēram, piepildot ar mērci sezonā aktuālās kabaču laiviņas vai izpeldinot krēmīgajā virumā zeltaini apceptas vistu filejas.
Lai labi garšo!
Gardais sēņu un vistas ragū
Sēņu un vistas ragū garšos lieliski gan ar nūdelēm, gan rīsiem, gan kartupeļu biezputru.
Gaileņu mērce ar saldo krējumu, kas pārlieta pāri jaunajiem kartupelīšiem ir jūlija klasika. Šis ēdiens var rādīties pat sapņos un ir dzirdēts, ka sēņotājs pēc neveiksmīgas meža ķemmēšanas ir lējis gaužas asaras. Ja izdevies tikt kaut pie nelielas gaileņu saujas, guldi tās kabaču laiviņās, kur jau gaida pesto un siers. Bet, ja sēņojot nav izdevies tikt pie kārotā "loma", gailenes vari aizstāt ar šampinjoniem vai citām sēnēm.
Šis ir lielisks veids, kā izmantot saldētas un iepriekš apceptas sēnes no saldētavas krājumiem, jo tās, salikumā ar sviestā apbrūninātiem vistas gaļas gabaliņiem , zeltainiem sīpoliem saldajā krējumā un "tuč, tuč" rozmarīna, garšos vienkārši lieliski.
Pēc veiksmīgiem pārgājieniem pa mežiem salasītais loms jāliek lietā gardās maltītes. Šī recepte ar spageti būs kā radīta sātīgai pusdienu vai vakariņu maltītei.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit