Foto: DELFI
Pēc saspringtas darba dienas, domājot par ātri uzburamām vakariņām, biežākā izvēle ir dažādi pusfabrikāti, vistas fileja vai maltā gaļa, piemirstot par tādiem uztura speciālistu cildinātiem produktiem, kā zivis un jūras veltes, ko veselības labad būtu ieteicams baudīt vismaz pāris reizes nedēļā.

Tādēļ šoreiz piedāvājam idejas mājīgiem un gardiem zivju un jūras velšu sacepumiem. Starp citu, ja parasti gruntīgam gaļas sacepumam nepieciešams vismaz puskilograms vai pat kilograms gaļas, tad sātīgam zivju sacepumam būs gana ar mazāku daudzumu, jo īpaši, ja izmantosi sālītus vai kūpinātus produktus,

Laika ekonomijas nolūkos labāk izvēlies zivs fileju bez ādas un asakām. Lasis, forele, menca, siļķe, heks vai pangasija – izvēlies to zivi, kas tev vislabāk garšo. Kā jau minējām, tā var būt gan kūpināta vai sālīta, gan svaiga, gan arī saldēta.

Protams, saldētās zivis var laicīgi izņemt no saldētavas un ievietot parastajā ledusskapja nodalījumā, lai tās atkustu pakāpeniski. Taču nepieciešamības gadījumā zivis var atkausēt arī pusstundā, ieliekot aizspiežamā plastmasas maisiņā un iegremdējot bļodā ar istabas temperatūras ūdeni. Pēc 10 minūtēm samaini ūdeni, jo tas būs atdzisis. Šo procesu atkārto vēl vienu reizi, līdz zivis ir atkusušas. Ja saldētās zivis sadalītas filejās, ar pusstundu vajadzētu būt gana, lai tu jau varētu ķerties pie sacepuma gatavošanas.

Ja ar zivīm tikts skaidrībā, jāpadomā par citām sacepuma sastāvdaļām. Īpaši ātram rezultātam iesakām izmantot iepriekšējā maltītē nepieveiktos rīsus, makaronus, sautētos dārzeņus, vārītus tupeņus vai kartupeļu biezputru.

Kad visas sacepuma sastāvdaļas saliktas karstumizturīgā traukā, tās vajadzētu pārliet ar kādu mērci, piemēram, uz saldā krējuma vai kokospiena bāzes. Domājot par slaido līniju, saprātīga izvēle ir viegla bezpiedevu jogurta mērce, kas, papildināta ar garšaugiem un zaļumiem, piešķirs sacepumam gan garšu, gan īpašu sulīgumu. Lielisks variants ir arī paša gatavota vai veikalā nopirkta tomātu mērce vai pavisam vienkāršs risinājums – ātri sablendēti konservētie tomāti.

Visbeidzt neaizmirsti par pēdējo štrihu – kūstoša siera "cepuri" vai kraukšķīgu rīvmaizes garoziņu, kas patīkami kontrastēs ar maigo, krēmīgo zivju sacepuma pildījumu.

Lai labi garšo!

Zivju pirkstiņu sacepums ar kartupeļiem un sīpoliem

Foto: Privātais arhīvs

"Reiz neizsakāmi sakārojās nopirkt zivju pirkstiņus. Uzcepu uz pannas, apēdu ar maizi un vairs negribēju uz to pusi skatīties. Bet saldētavas revidēšanas laikā liku cepeškrāsni pie darba un sacepu zivju pirkstiņus ar dārzeņiem. Rezultāts nebija peļams," ar gardā sacepuma recepti iepazīstina Juta, kas piedalās recepšu konkursā "Sīpolu ceļš".

Lasīt vairāk

Krēmīgs kartupeļu biezputras sacepums ar lasi un sparģeļiem

Foto: Shutterstock

Lielisks veids, kā ātri pagatavot gardu maltīti, izmantojot iepriekšējās dienas kartupeļu biezputru, papildinot to ar laša filejas gabaliņiem, sauju sparģeļu un krēmīgu mērci.

Lasīt vairāk

Laša sacepums ar dārzeņiem un kārtaino mīklu

Viegla un sātīga maltīte - laša sacepums ar dārzeņiem zem kārtainās mīklas "segas". Recepti iesaka "Rimi" veselīgas ēšanas kustības "Aikāgaršo!" šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Jauktu zivju sacepums ar kartupeļu 'zvīņām'

Foto: Shutterstock

Grezns un bagātīgs svētku ēdiens, piemērots nelielām viesībām un svinībām. Svaigā laša sajaukums ar auksti kūpināto paltusu (var izmantot arī sviesta zivi) veido īpaši bagātīgu garšas buķeti, kuru papildina gaļīgās tīģergarneles. Zivis un tīģergarneles sutinās maigā diļļu mērcē, bet sacepuma virskārtu veido plāna kartupeļu kārtiņa, kuru kārto zvīņu formā.

Lasīt vairāk

Bagātīgs zivju sacepums angļu gaumē

Foto: Shutterstock

Zivju sacepums jeb "fish pie", kā to dēvē angļi, ir neatņemama britu virtuves sastāvdaļa. Un tas nemaz neizbrīna, jo tā bagātīgās garšas rudens-ziemas sezonu padara mājīgāku un siltāku.

Lasīt vairāk

Cepta menca zem kraukšķīgas garoziņas

Foto: Shutterstock

Tik viegli pagatavojams un gards zivju sacepums ar maizes un siera drupaču garoziņu. To var pasniegt gan ikdienā, gan svētku reizē.

Lasīt vairāk

Divu sieru un garneļu sacepums

Ja gribas palutināt savu mīļos ar īpašu maltīti un ja viņiem garšo jūras veltes - šī būs īstā recepte!

Lasīt vairāk

Laša un garneļu sacepums ar mīklas cepurīti

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Bagātīgais laša un tīģergarneļu sacepums ar mīklas virsiņu jeb zivju pīrāgs. Pasniedz uzreiz pēc pagatavošanas ar vārītiem vai tvaicētiem dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Cepta zivs spinātu un siera kažociņā

Foto: Shutterstock

Sulīgi cepta saldā krējuma mērcē ar atspirdzinošo citronu, vasarīgajiem spinātiem un sātīgo sieru, derēs kā pusdienām, tā vakariņām.

Lasīt vairāk

Makaronu sacepums ar lasi, garnelēm un zaļajiem zirnīšiem

Foto: Privātais arhīvs

"Laikam jau visvienkāršāk ir kaut ko pagatavot, par pamatu izmantojot makaronus," norāda receptes autors Aivars. Šī recepte piedalās Tasty.lv "Ātro vakariņu" konkursā.

Lasīt vairāk

Mazais zivs pīrāgs ar saldo kartupeļu 'cepurīti'

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Interesants veids, kā pagatavot gardu maltīti diviem no zivīm un kartupeļiem. Tas viss individuālos trauciņos veido pavisam nelielu sacepumu, kas atgādina pīrāgu.

Lasīt vairāk

Laša un spinātu sacepums ar kraukšķīgu kartupeļu garoziņu

Foto: Shutterstock

Brīnišķīgs vakariņu sacepums. Cienīgs, lai pasniegtu nelielās viesībās. Apakšējā kārtā laša gabaliņi pikantā sinepju mērcē, pa virsu raupji saspaidīta kartupeļu biezputra, kas sajaukta ar spinātiem un sakultām olām. Cepoties, veidosies atraktīva un ļoti garšīga sacepuma virsējā kārta. Vēl apetelīgākam izskatam, pa virsu uzkaisi siera skaidiņas, kas kūstot greznos sacepumu. Ja vēlies, vari sacepumu cept vairākās mazās panniņās nevis vienā lielā.

Lasīt vairāk

Makaronu sacepums ar lasi saldkrējuma mērcē

Foto: Vida Press

Vakariņas fiziska darba darītājiem, jo tie, kuriem ir sēdošs darbs, šādas kaloriju bumbas ēst nedrīkst! Protams, ja nebiedē kaloriju jūra, uz priekšu, jo garšo izcili labi!

Lasīt vairāk

Krēmīgais mencas un puravu sacepums

Foto: Shutterstock

Mencas – puravu sacepumu pasniedz ar kartupeļu biezeni un svaigu drāzeņu salātiem.

Lasīt vairāk

Laša un spinātu sacepums smilšu mīklas groziņā

Foto: Shutterstock

Krēmīgs laša–spinātu sacepums, kas pildīts trauslā mīklas groziņā. Vispiemērotākā mīkla būs trauslā smilšu mīkla, kuras recepti vari izlasīt šeit. Var arī izmantot gatavo kārtaino mīklu.

Lasīt vairāk

Sātīgais siļķu sacepums ar kraukšķīgu zaļumu rīvmaizes garoziņu

Foto: DELFI

Kraukšķīgā zaļumu garoziņa ir šī vienkāršā, bet gardā un ļoti sātīgā sacepuma akcents. Kartupeļu – siļķu sacepuma maigo garšu īpaši labi papildinās dažādi skābēti vai marinēti dārzeņi, kā arī salāti, piemēram, klasiskie tomātu – gurķu salāti ar dillēm un lociņiem.

Lasīt vairāk

Kartupeļu un siļķes sacepums

Foto: Shutterstock

Ziemas pusdienās vai vakariņās iederēsies mūsu tradicionālā siļķe, kura kopā ar kartupeļiem un piena-olu mērci uzburs gardu sacepumu. Ja izmanto sālītu siļķi, to pirms cepšanas pa nakti iemērc aukstā ūdenī. Ja izmanto siļķi eļļā vai marinādē, nosusini sausu papīra dvieļos.

Lasīt vairāk

Kartupeļu un heka sacepums

Foto: Vida Press

Heks ir universāla, salīdzinoši lēta zivs ar maigu garšu, kas lieliski sader arī ar izteiksmīgas garšas sastāvdaļām ēdienos. Tieši tāpēc šis nedaudz pikantais sacepums būs ideāla maltīte tiem, kuri novērtē jūras veltes un tik vienkāršos kartupeļus.

Lasīt vairāk

Mencas un rīsu sacepums ar zaļumiem un sieru

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojams, sātīgs un ļoti gards mencas sacepums. Šī ir arī lieliska ideja, kā izmantot vakar vārītos rīsus.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!