“Klasiski sidru gatavo no āboliem, līdz ar to, vieglākais, lai nekļūdītos kādu ēdienu pasniegt kopā ar sidru, ir – domāt par garšām un ēdieniem, ko gatavotu kopā ar āboliem,” skaidro “Lielvārdes alus” vēstnesis Ingemārs Dzenis. Tas arī ir pamatnoteikums, kas jāievēro, eksperimentējot ar sidra un ēdiena saskaņošanu. Tomēr, lai gan tā ir drošākā izvēle, iespējamas arī citas, pārsteidzošākas garšu kombinācijas.
Krēmīgas mērces
Pastas ēdieni ar krēmīgām krējuma mērcēm, sacepumi ar kūstošu siera glazūru, risoto – pie šiem ēdieniem noteikti iederēsies sidrs, kurš atsvaidzina un nedaudz piezemē ēdiena sātīgumu. Pie tiem svarīgi izvēlēties sidru, kurš nav pārmēru salds, jo labāk piestāvēs pussausais vai sausais sidrs, kuru skābums labi sader ar dažādiem stingrākiem ēdieniem. Daudz pastas mērču receptes oriģināli nāk no Normandijas reģiona, kur rūpīgi koptas arī sidra darīšanas tradīcijas, kas izskaidro to savstarpējo saderību.
- No "Alfredo" līdz pesto – receptes klasiskām pastas mērcēm, kuras jāprot pagatavot katram.
Ķirbja un citu rudens dārzeņu krēmzupas
Rudens drēgnumā nekas nesilda labāk par siltu, tumīgu krēmzupu. Krēmzupu galvenais sabiedrotais ir ķirbis, kura saldajai garšai ļoti labi piestāvēs arī sidrs. Bet noteikti var eksperimentēt arī ar citiem rudens dārzeņiem – puķkāpostiem, burkāniem vai seleriju, kas radīs neierastāku garšu, ko vēsa sidra ābolu nots tikai paspilgtinās.
- Lūk, te atradīsi receptes rudenīgām, ātri pagatavavojamām dārzeņu krēmzupām.
Cūkgaļas ēdieni
Cūkgaļas sautējums vai cepetis ar āboliem ir vēl viens tradicionāls rudens vēstnesis, it īpaši, kad nogatavojas skābenās ābolu šķirnes, kuras receptēm iedod īpašu pieskaņu. Tādēļ arī pie šādām vakariņām droši galdā var likt arī sidru, kas tās tikai paspilgtinās. Arī gatavojot sautējumu, tam var pievienot nedaudz sidra – vāroties, alkohols no tā izgaros, savukārt sidrs piedos neparastāku garšu tik ierastajam ēdienam.
- Iedvesmu, kā radoši pagatavot cūkgaļu, smelies šajā recepšu kolekcijā.
Sidrs – arī desertos
Izvēloties pussauso sidru, to droši var arī galdā celt kopā ar saldiem desertiem, sniedzot svaiguma sajūtu ēdājiem. Protams, sidrs labi garšos ar ābolu vai aprikožu desertiem – kūkām, pīrāgiem, pudiņiem, bet tikpat labi kopā ar sidru var pasniegt arī, piemēram, siera kūku. Sidra izteiktā garša papildinās desertus, vienlaikus maigi notušējot to saldumu. Starp citu, arī muskatrieksts un kanēlis ir lielisks ābolu sabiedrotais, tādēļ, pasniedzot sidru, pie saderīgām uzkodām noteikti var pieskaitīt arī piparkūkas, kuru laiks jau strauji tuvojas.
Garšīgākai rudeņošanai piedāvājam 10 receptes ar sidra piešprici.
Pilngraudu miltu maize ar āboliem un sidru
Viena ko klasiskās poļu maizes recepšu modernākajām variācijām. Maizes pagatavošanā bez miltiem un rauga izmantotas arī tādas slepenas sastāvdaļas kā sidrs un ābola gabaliņi. Mīklu var papildināt ar riekstiem, žāvētiem augļiem, sēkliņām un citām sastāvdaļām. Recepti piedāvā poļu kulināre un grāmatas "Par āboliem" ("On Apples") autore Elīza Moravska.
Sidra mērcē sutināti vistas stilbiņi
Aromātiskā, nedaudz saldenā sidra mērce ar brūni apceptajiem vistu stilbiņiem, burkāniem un šampinjoniem uzrunās ikvienu ēdāju. Kamēr katliņā vai pannā lēnām sutinās gaļa, pagatavo kartupeļu biezeni.
Fritēti tīģergarneļu kumosiņi ar ķiploku majonēzi
Burvīgi, kraukšķīgi tīģergarneļu kumosiņi, kas mērcēti sidra mīklā un fritēti eļļā. Tos pasniedz ar mājas ķiploku majonēzi. Majonēzei piemērotākā būs eļļa bez intensīvas garšas. Tā varētu būt filtrēta olīveļļa, vīnogu kauliņu eļļa, dārzeņu eļļa vai cita. Fritēšanai noteikti izvēlies filtrētu eļļu, kas piemērota augstām temperatūrām.
Gardās čorizo desiņas sidra mērcē
Vēlies nobaudīt ko spānisku vai meksikānisku? Izmēģini šo ātro uzkodas jeb tapas recepti, ko iesaka vīna un tapu bara "D'vine" pavāri Līga Podkaļuka un Viktors Manuels Barahass Garsija. Čorizo desiņas, kuras iekļautas receptē, iespējams iegādāties jebkurā Latvijas lielveikalā.
Sautēti sarkanie kāposti ar āboliem un sidru
Koša recepte gavēņa laikam un ne tikai. Ābolu sidrā sautētie sarkanie kāposti garšos lieliski gan kā pamatēdiens, gan kā piedeva. Izmēģini!
Vistas sautējums franču gaumē
Tradicionāls sautējums, kas nācis no Francijas ziemeļdaļas Normandijas reģiona - aromātisks un sātīgs.
Vista sidrā
Bija uznākusi iedvesma, kas ļoti labi sakrita ar cienītā vēlmēm pēc vistas. Ja vista, tad vista! Kā lai pagatavo? Šis jautājums bija lieks, jo man uzreiz bija skaidrs - jāpamēģina iekš sidra gatavot. Kāds varbūt ķers pie sirds un teiks - dzeru sidru un piekožu klāt vistu. Bet tā kā es neesmu sidra fans, tad šāda kombinācija bija pilnīgi man pa prātam.
Sarkano kāpostu sautējums ar čili un rozmarīnu
Neraugoties uz "jiftīgi" violeto krāsu, sautēti sarkanie kāposti ir ne vien dekoratīvi, bet arī ļoti garšīgi. Izmēģini šo recepti kopā ar pikantām desiņām vai aromātisku cepeti.
Ābolu punšs
Ābolu punšs bērniem, ko pieaugušie var gatavot no ābolu sidra un papildināt ar šļuciņu kalvadosa, lai siltāk.
Sidrā sautēta cūkgaļa ar žāvētām aprikozēm
Pavisam mīksti pagatavotas cūkgaļas karbonādes ar kauliņu. Protams, var izvēlēties tādus gaļas gabaliņus, kuriem kaula nav, bet tas piedod gaļai īpašu garšu. Maltīti patīkami papildinās sidrs un dārzeņi.