vistas cepetis āboli
Foto: Shutterstock
Sulīgs gaiļa, zoss vai vistas cepetis ar apetītlīgi zeltainu, kraukšķīgu garoziņu ir Mārtiņdienas mielasta centrālais notikums. Šoreiz skaidrosim, kā rīkoties, lai gatavošanas laikā cepetis iemantotu zeltainu garoziņu, kas ne vien garšo debešķīgi, bet arī veic svarīgu uzdevumu – cepšanas laikā pasargā gaļu no izkalšanas, nodrošinot nevainojamu gala rezultātu.

Uzzini vienkāršus, bet noderīgus ieteikumus, un atklāj galvenos priekšnosacījumus, kas jāievēro, lai Mārtiņdienas cepeša garoziņa būtu perfekta – zeltaina un kraukšķīga, bet gaļa – sulīga.

Pareizā cepamtrauka izvēle

Bieži vien pie stikla vai metāla cepamformas vistas ādu "pierauj", tādēļ visdrošākā izvēle būs keramiskā forma. Ja tev kādā virtuves stūrī mētājas no omes mantota čuguna panna, kurai nekādi nespēj atrast pielietojumu, tad naski velc to ārā un nospodrini! Čuguna panna ir ideāli piemērota cepeša cepšanai, jo tā uzsilst vienmērīgi un lieliski saglabā siltumu.

Cepamais pulveris

Kaut gan parasti šo produktu ir ierasts redzēt dažādu konditorejas izstrādājumu receptūras sastāvā, izrādās, ka arī, cepot vistiņu, tas var būt visai noderīgs. Tu jautāsi, kādēļ? Portāla "Jedimdoma" speciālisti skaidro, ka cepamais pulveris vai soda palīdz izvilkt no cepeša ādas lieko mitrumu – cepšanas laikā āda izkaltīs ātrāk un garoziņa būs īpaši kraukšķīga. Tējkaroti cepamā pulvera vai sodas vienkārši pievieno cepeša marinādei, un lieta darīta!

Ņem vērā, ka cepetis jāliek iekšā jau uzkarsētā cepeškrāsnī. Gaļu cep 180 grādos, rēķinot 30 minūtes uz katriem 500 putna svara gramiem, plus 20-25 minūtes.

Lielgraudu jūras sāls

Arī rupja maluma jūras sāli vari pieskaitīt to palīgu pulkam, kas palīdzēs kaldināt veiksmi ceļā uz zeltainas cepeša garoziņas iegūšanu. Izmantojot smalko sāli, tu drīzāk riskē pārsālīt gaļu, nekā sasniegt iecerēto mērķi. Pirms šauj gaili, zosi vai vistu cepeškrāsnī, vienmērīgi pārkaisi to ar sāls graudiņiem. Arī pāris šķipsnas brūnā cukura vai karote medus būs īsti vietā un līdzēs tikt pie apetītlīgi karamelizētas garoziņas, tikai ar cukuru vai medu cepeti labāk pārzied minūtes 10 pirms gatavošanas beigām, jo pretējā gadījumā tas var piedegt.

Vēl viens variants, kā vari piešķirt ādiņai skaistu "iedegumu" – 10 stundas pirms cepšanas noturi cepeti sālsūdenī – iesaka portāls "Kitchenmag". Tad ieberzē ar garšvielām vai iesmērē ar marinādi un cep līdz gatavībai. Ja redzi, ka cepšanai atvēlētais laiks vēl nav galā, bet cepetis jau ir skaisti apbrūnējis, lai gaļa nepiedegtu, pārklāj to ar foliju un turpini cept.

Nosiešana

Foto: Shutterstock


Lai cepetis viscaur izceptos vienmērīgi un vietām nepiedegtu, tas ir pareizi jāsagatavo cepšanai: iesākumā ieloki uz iekšu spārnu galus, lai tie cepoties nepārogļotos, tad ar kokvilnas šņorīti sasien putna kājas un apņem visu ar šņori no abām pusēm, pieplacinot spārnus pie rumpja un kakla galā šņori sasienot mezglā.

Lai labāk saprastu, kā to paveikt, noskaties šo īso video pamācību!

Cepeša "atpūtināšana"

Lai cepetis būtu ne vien skaisti "iededzis", bet arī patiešām sulīgs, tas pēc cepšanas noteikti ir jāatpūtina aptuveni 20 minūtes. Šajā brīdī gaļa turpina nogatavināties, sulas sasūcas atpakaļ gaļas šķiedrās un cepetis kļūst sulīgs. Kamēr gaļa "atpūšas", apsedz to ar foliju, lai tā neatdziest.

Kad cepetis ir "atpūties", laiks to celt galdā! Lai uzzinātu, kā cepeti pareizi sadalīt, noskaties šo īso video padomu, bet te atradīsi lērumu recepšu gruntīgam Mārtiņdienas galdam – no pīrādziņiem līdz štovētiem kāpostiem.

Marinādes

Tagad, kad zini kraukšķīgas garoziņas noslēpumus, atliek tikai izvēlēties kādu aromātisku marinādi no "Tasty" krājumiem (receptes atradīsi šeit), lai piešķirtu sulīgajam cepetim vēl neizbaudītas garšas nianses.

Foto: Shutterstock

Un atceries, ja Mārtiņos pagatavosi cepeti, rīt brokastu cēlienu varēsi sākt karaliski – palutinot sevi un mājiniekus ar brokastu maizītēm, kas ''būvētas" no pāri palikušā cepeša šķēlēm un papildinātas ar sulīgiem sezonas dārzeņiem, kādu gardu mērcīti un aromātiskiem garšaugiem.

Lai labi garšo!

Mārtiņdienas zoss cepetis

Foto: Shutterstock

Nedaudz neierasts zoss cepetis Mārtiņdienas cienastam.

Lasīt vairāk

Vistas cepetis ar rikotas, citronu un salami pildījumu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gards vistas cepetis, kas pildīts ar rikotas sieru, salami un atsvaidzinošo citronu. Pasniedz ar svaigajiem salātiem un dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Veselīgais vistas cepetis ar ceptiem ķirbjiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gards vistas cepetis ar karstiem, krāsnī apbrūnējušiem dārzeņiem – ķirbi, papriku un puraviem. Patīkamu aromātu un garšu maltītei piešķirs ne vien citrons, bet arī salvija un timiāns.

Lasīt vairāk

Vistas cepetis ar citroniem, ķiplokiem un timiānu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gards veselas vistas cepetis, kas nav jāmarinē. Garšai pievienoti veseli ķiploki, sulīgas citrona šķēlītes un timiāns svaigumam. Vistu pirms gatavošanas papildina ar garšvielām un krāsnī iekšā.

Lasīt vairāk

Vistas cepetis pienā

Foto: Shutterstock

"Lai arī cik dīvaini tas neizklausītos - vista pienā - ikviens to, reizi pagaršojot, iemīļos, jo piens uzbur vispasakaināko ceptas vistas garšas buķeti," tā apgalvo receptes autors Džeimijs Olivers. Un nav iemesla apšaubīt šo atraktīvo pavāru. Tātad vista pienā.

Lasīt vairāk

Pikantais vistas cepetis - 'Tauriņvista'

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kas ir tauriņvista? Tā ir vista, kura pārgriezta pušu gar mugurkaulu un pēc tam izvērsta kā tauriņš. Cepot šādu vistu, gaļa būs ātrāk gatava, turklāt apbrūnējusi no visām pusēm. Arī pirms cepšanas šādi sagatavotu vistu ir vieglāk apstrādāt ar garšvielām un garšaugiem. Piedāvājam recepti asai, pikantai sausajai marinādei, kurā vista jānotur vismaz stundu vai to var garšvielās apvārtītu atstāt visu nakti.

Lasīt vairāk

Vistas cepetis ar ingveru un kariju

Viss ģeniālais ir vienkāršs! Sulīgs, nedaudz austrumnieciski pikants vistas cepetis ar ingveru, kariju un saldskābo čili.

Lasīt vairāk

Kā pagatavot krāsnī uz burkas vai pudeles ceptu sulīgu vistu ar zeltaini kraukšķīgu ādiņu

Foto: Privātais arhīvs

Krāsnī uz burkas vai alus pudeles cepta vistiņa vienmēr izdodas īpaši sulīga, bet tās ādiņa – īpaši kraukšķīga. No padomju laiku kulinārajām tradīcijām mantotu ģimenes recepti iesaka mūsu lasītāja Maija Minskere.

Lasīt vairāk

Sulīgs vistas cepetis majonēzē ar ķiplokiem

Foto: DELFI

Cepeškrāsnī cepta sulīga vista majonēzes–ķiploku marinādē.

Lasīt vairāk

Tradicionālais zoss cepetis mūsdienīgā izpildījumā

Foto: Shutterstock

"Mūsdienās svētku galdus bieži vien klāj ne tikai tradicionāli ēdieni, bet arī no citām kultūrām aizgūti gardumi, kā arī eksotiski augļi. Manuprāt, biežāk vajadzētu gatavot tradicionālos svētku ēdienus, turklāt senās receptes iespējams uzlabot, pamēģinot dažādus līdz šim nerealizētus garšu salikumus. Piemēram, lai piešķirtu Mārtiņzosij mūsdienīgu garšu, to var pirms cepšanas iemarinēt vieglā ananāsu marinādē," stāsta "Lido" šefpavāre Ilga Joma, piedāvājot tradicionālu latviešu svētku recepti mūsdienīgā izpildījumā.

Lasīt vairāk

Vīra recepte zoss cepetim

Foto: Shutterstock

Vīra receptē zoss cepeti pasniedz ar zoss pildījumu(āboliem), brūkleņu zapti un ceptiem kartupeļiem.

Lasīt vairāk

Zoss cepetis ar karamelizētiem āboliem

Foto: Shutterstock

Ļoti vienkārši pagatavojams un gards zoss cepetis. Šoreiz āboli nevis tiek pildīti vēdera dobumā, bet cepti atsevišķi blakus zosij. Tādējādi āboli karamelizēsies un iegūs glītu izskatu.

Lasīt vairāk

Majonēzē un adžikā marinēta vista ar kartupeļiem un sieru

Foto: Shutterstock

Sātīgai maltītei pagatavota, iepriekš majonēzē un adžikā marinēta, krāsnī cepta vista ar zeltainām kartupeļu šķēlēm.

Lasīt vairāk

Tradicionālais Mārtiņdienas zoss cepetis

Foto: Shutterstock

Atbilstoši skaistām tautas tradīcijām novembra sākums ir lauku darbu beigas, kad sākas svinības ar maskotiem gājieniem, zīlēšanu un gardu mielastu kopā ar ģimeni un draugiem. Tradicionālā Mārtiņdienas zoss cepeša recepti piedāvā viesnīcas "Baltic Beach Hotel & Spa" šefpavārs Kristaps Jokmanis.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!