Bubertu, maizes zupu, ķīseli un rupjmaizes kārtojumu teju katrs latvietis iepazīst un iemīl jau pirmajos dzīves gados, tādēļ šie vienkāršie deserti lieliski iederēsies arī uz Baltā galdauta svētku galda.
Arī tāda žanra klasika kā Dundagas krēms vai "Abavas sniegs" daudziem noteikti uzjundīs nostalģiju par bērnības garšām.
Ja nevēlies sarežģīt sev dzīvi un lielāko daļu svētku pavadīt virtuvē, tad trāpījums desmitniekā būs arī kāds ātri un vienkārši pagatavojams saldais kārtojums. Šī deserta pamatā vari izvēlēties sasmalcinātus cepumus, sadrupinātu aizvakardienas kēksu vai zefīra gabaliņus, saldās kārtas papildinot ar putukrējumu, jogurtu, bezpiedevu krēmsieru un skābeniem augļiem vai ogām, katrā kumosā sajūtot visu kārtu labumus.
Gatavojot kārtojumu, ļauj vaļu fantāzijai. Ja receptē norādīts, ka nepieciešamas svaigas ogas, tas nebūt nenozīmē, ka mazāk gards kārtojums izdosies no saldētām. Arī citas sastāvdaļas vari droši aizstāt, mainīt un papildināt, recepti uztverot vien kā ieteikumu un ņemot vērā vien to, ka labāks rezultāts izdosies, kombinējot dažādas tekstūras un garšas, lai gatavajā desertā saldās kārtas mītos ar skābajām, bet krēmīgo tekstūru papildinātu kāds kraukšķīgs riekstu, brokastu pārslu vai bezē cepuma gabaliņš.
Stikla glāzes, krūzītes vai burciņas būs vispiemērotākie trauki svētku desertu gatavošanai, jo caurspīdīgās sieniņas ļaus ar acīm izbaudīt visas saldās kārtu kārtas, vēl pirms iegremdēsi tajās karoti, lai izgaršotu. Visus 23 "Tasty.lv" ieteiktos desertus ērtības labad vari pagatavot jau iepriekš un līdz pasniegšanai uzglabāt ledusskapī, jo atvēsināts deserts garšos vēl labāk!
Kandavas novada garša – saldais 'Abavas sniegs'
Kandavas iedzīvotāji ir ļoti priviliģēti, jo viņiem nav jāgaida ziema, lai baudītu sniegu – vieglu, debešķīgi gaisīgu un bezgala garšīgu "Abavas sniegu" iespējams izbaudīt jebkurā gadalaikā.
Lasīt vairāk
Supervienkāršais piena ķīselis
Gards un viekārši pagatavojams piena ķīselis, ko pasniedz ar ogu mērci, skābenu dzērveņu ķīseli, aukstu pienu vai vaniļas mērci.
Lasīt vairāk
Maigais buberts ar skābenu dzērveņu mērci
Vienkārši, bet ļoti gardi - buberts ar skābenu dzērveņu mērci.
Lasīt vairāk
Zemeņu sapnis
Zemeņu sapnis - vienkārši superīgs deserts.
Lasīt vairāk
Visu desertu deserts malabi jeb piena krēms ar pistācijām
Augustā man bija tas gods un iespēja tikties ar slavenu izraēliešu šefpavāru un dietologu Ošeru Eidelmanu, kurš Latvijā viesojās, pateicoties Jūrmalas festivālam "Alfresco". Mūsu sarunas gaitā Ošers pagatavoja šo dievīgo desertu, kurš savā maigumā iekaros ikvienas sievietes sirdi. Tiesa, savas versijas noslēpumu virtuves lielmeistars man neatklāja, tādēļ atļaušos jums pastāstīt savu recepti, kā to pagatavot.
Lasīt vairāk
Rīsu krēms ar ogu ķīseli
Klasiskas vērtības ir neapgāžamas. Ogu ķīselis ar rīsu krēmu uzjundīs atmiņas par bērnības garšām.
Lasīt vairāk
Gardais Dundagas krēms
Savu Dundagas krēma recepti, kas ir daudzu iecienīts deserts ar bērnības garšu, piedāvā Ruta Ščeglova. Vienkārši pagatavojamais krēms īpaši labi sader ar ķīseli vai skābu ogu mērci.
Lasīt vairāk
Ātri pagatavojamais zemeņu tiramisu glāzītēs
Pavisam veikli pagatavojams deserts, kuram nebūs jāstāv ledusskapī, un jāgaida, kad to varēs baudīt. Sapildi sastāvdaļas skaistās, caurspīdīgās glāzēs, tā, lai zemenes un gardo krēmu var redzēt visā krāšņumā. Ideāls variants ballītei vai maltītei dārzā, katram pagatavojot individuālas porcijas.
Lasīt vairāk
Svaigās siera kūkas glāzītēs ar saldētām avenēm
Garšīgs un neparasts veids, kā pasniegt siera kūku. Papildini maskarpones krēmu ar saldētavā pietaupītajām avenēm vēl labākai garšai.
Lasīt vairāk
Biešu pankūkas ar putotu cidoniju krēmu
Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis rosina svētkus sagaidīt tradicionālās noskaņās, pagatavojot veselīgus un gardus ēdienus sarkanbaltsarkanā jeb Latvijas karoga krāsās. Izmēģini biešu pankūkas ar putotu cidoniju krēmu!
Lasīt vairāk
Dzērveņu ķīselis
Dzērveņu ķīseli var pasniegt ar pienu, putukrējumu vai krēmu.
Lasīt vairāk
Grieķu jogurta, cepumu un ievārījuma kārtojums
Viss garšīgais ir vienkāršs – saldo ēdienu vari pagatavot arī no trim sastāvdaļām. Izkārto glāzītēs grieķu jogurtu, sasmalcinātos cepumus un savu mīļāko ievārījumu.
Lasīt vairāk
Maizes zupa ar žāvētiem augļiem un garšvielām
Vienkāršs, lēts, bet gards saldēdiens - maizes zupa ar žāvētiem augļiem un garšvielām.
Lasīt vairāk
Vienkāršais rupjmaizes kārtojums – kārums karoga krāsās
"Šo vienkāršo saldo ēdienu gatavoju ne biežāk kā reizi gadā, parasti – uz 11. vai 18. novembri. Valsts svētkos iederīgs šķiet gan ēdiena izskats (tumšsarkanais un baltais atgādina karogu), gan pamata izejvielu latviskā izcelsme: mūsu pašu rupjmaize, brūklenes no vietējiem mežiem, krējums, kas ražots Latvijas uzņēmumā," stāsta žurnāla 36,6° galvenā redaktore Zane Zālīte.
Lasīt vairāk
Dzērveņu un apelsīnu mērce ar putukrējumu un cukurotām dzērvenēm
Tik kārdinošs un mājīgs ziemas deserts – dzērveņu un apelsīnu mērce ar putukrējumu un cukurotām dzērvenēm. Tās vari nopirkt gatavas vai iepriekšējā dienā pagatavot mājās, izmantojot šo recepti dzērvenēm pūdercukurā.
Lasīt vairāk
Biezpiena un putukrējuma krēms ar zemeņu mērci
Kad zemeņu laiks ir teju līdz brošai, bet ogas savādāk iekšā vēderā nevar dabūt, tad laiks ir gatavot dažādus kārumus, kūkas un desertus. Piedāvāju jums savas mammas gatavotā saldā ēdiena recepti, kas zemeņu laikā lieti noderēs, kā arī būs gards našķis svētku vai ikdienas ēdienreizē.
Lasīt vairāk
Biešu 'panna cotta' ar cidoniju musu
Klasiskā "panna cotta" jaunā gaismā – ar bietēm un cidonijām. Deserts sanāks tik skaists, ka šis gardums atradīs vietu pat uz svētku galda. Recepti "Tasty" lasītājiem piedāvā "Elvi".
Lasīt vairāk
Ziemīgais rīsu krēms ar dzērveņu un ābolu mērci
Meklējot saldēdienu idejas, noteikti vērts izmēģināt šo ziemīgo rīsu krēmu. Pagatavošana itin vienkārša, bet rezultāts - izcils!
Lasīt vairāk
Rupjmaizes kārtojums glāzītēs
Rupjmaizes kārtojums - gards, bet ne pārāk salds deserts.
Lasīt vairāk
Panna cotta ar zemeņu sīrupu
Krēmīgā panna cotta kombinācijā ar aromātisko zemeņu sīrupu būs piemērots deserts svinīgai vasaras maltītei.
Lasīt vairāk
Maskarpones, ķiršu un brūnā biskvīta kārtojums
Vienkārši pagatavojams maskarpones - brūnā biskvīta un ķiršu kārtojums no gatava biskvīta.
Lasīt vairāk
Buberts - kā bērnībā
Gaisīgs un gards buberts - deserts ar bērnības garšu.
Lasīt vairāk
Augļu sulas želeja ar putukrējumu
Sulu želeja - visgardāk ar putukrējumu.
Lasīt vairāk
Biezpiena krēms ar ķiršiem
Biezpiena krēms ar ķiršiem - vienkārši un ātri pagatavojams deserts.
Lasīt vairāk