Pieredzējušas godu saimnieces "irbītes" gatavoja iepriekšējā dienā, jo darbu un laika ziņā šis ēdiens ir gana prasīgs. Kad mērce bija gatava pasniegšanai, tad to "pīlē" pielēja klāt un uzsildīja mērcē "irbītes". Lēja bļodiņās – māla vai citās – un pasniedza ar vārītiem kartupeļiem vai kartupeļu biezputru.
Tradicionāli "irbītes" gatavoja no plāni izklapētas liellopa vai cūkas gaļas, bet tikpat gardi gaļas rullīši izdosies arī no daudz ātrāk izsautējamās vistas, tītara vai teļa gaļas.
Sulīgam pildījumam visbiežāk tika izmantotas speķa vai cauraudzīša šķēles, burkāna vai rupjmaizes stienīši, kā arī žāvētas plūmes. Mūsdienīgās versijās sastāvdaļu sarakstu papildina arī dažādu krāsu paprika, sēnes, aprikozes, siers un citi labumi.
Ja gribas atkāpties soli no pašmāju klasikas, pagatavo "bracciole" - gaļas rullīšus itāliešu gaumē, kas pildīti ar ķiplokotu rīvmaizi, rīvētu cieto sieru, pētersīļiem, kapātām olām, prošuto šķiņķi, un sutināti Marinara mērcē.
Nākamajā dienā atdzisušos gaļas rullīšus vari gan atsildīt mērcē, gan arī aukstus sagriezt šķēlēs un izmantot gardām brokastu sviestmaizēm.
Lai labi garšo!
Novadu garšas: Tukuma veltnītis
Atsaucoties "Tasty" aicinājumam novadiem dalīties ar savas puses tradicionālo ēdienu receptēm, Tukuma Tūrisma informācijas centrs piedāvā Tukuma veltnīti, ko, viesojoties Tukumā, oriģinalā iespējams nobaudīt tādās vietās kā Tukuma Ledus halle, "Aplis", "Smukausis", "Twists", kā arī Tukuma apkārtnē – "Apsītē", "Apšukrogā", Jaunmoku pilī, "Sumbrā" un "Valguma pasaulē".
Liellopu gaļas rullīši pildīti ar sēnēm un sīpoliem
Liellopu gaļas rullīši pildīti ar sēnēm - sīpoliem vai cauraudzīti.
Ar sēnēm un papriku pildīti teļa gaļas rullīši
Pildīta teļa krūtiņa ar šampinjonu šķēlītēm un baltvīna mērci.
Krāsainie gaļas rullīši ar papriku un sieru
Rudenīgi koši gaļas rullīši, ko vari pasniegt kā skaistu uzkodu ar dažādām mērcēm vai ar piedevām – kā pamatēdienu. Atdzesētus tos vari slīpi sagriezt uz pusēm un pasniegt kā auksto uzkodu.
Soli pa solim: viltotās 'irbītes' ar brūno mērci
"Mazs pastāsts manā, lizumniešu, mēlē: Mamma bija godu saimniece un ķēķa sievas "irbītes" gatavoja iepriekšējā dienā, jo darbu un laika ziņā šis ēdiens ir gana prasīgs! Kad mērce bija gatava pasniegšanai, tad to "pīlē" pielēja klāt un uzsildīja mērcē "irbītes". Lēja bļodiņās – māla vai citās – un pasniedza. Maza būdama, es visos godos gaidīju tieši "irbītes" ar tupeņiem, tādēļ tas ir mans mīļākais bērnības ēdiens no "nopietnā" gala," tā tradicionālu latviešu virtuves godu recepti piedāvā uzņēmuma "Tirzas bullis" saimniece Līga Āpša.
Cūkgaļas veltnīši ar sieru
Vienkārši, bet tajā pašā laikā izsmalcināti - cūkgaļas veltnīši ar pikantu siera un garšaugu pildījumu, ko papildina viegla tomātu mērce.
Teļa gaļas rullīši vīna buljonā
Izsmalcinātai maltītei - teļa gaļas rullīši vīna buljonā.
Liellopa gaļas 'irbītes' mājas gaumē
Liellopa gaļas "irbītes" mājas gaumē ikdienas vai svētku galdam.
'Irbītes' ar žāvētas gaļas un olas pildījumu
Īpašām viesībām - īpaši gardās "irbītes" ar žāvētas gaļas un olas pildījumu.
Pildītas vistas filejas ar plūmēm un valriekstiem
Cepešķrāsnī gatavota pildīta vistas fileja ar plūmēm un valriekstiem.
Ātrās irbītes no maltās gaļas
Irbītes no maltās gaļas ar burkānu, papriku un žāvētu gaļu.
Gaļas rullīši ar maltās gaļas, siera un sālītu gurķu pildījumu
Gaļas rullīši ar rupjmaizes-maltās gaļas, siera un sālītu gurķu pildījumu - tāds kolosāls ēdiens pie vārītiem kartupeļiem, un štovētiem kāpostiem.
Vistas filejas un bekona ruletītes ar žāvētiem ķiršiem
Pildītās filejas ar žāvētiem ķiršiem, satītas bekonā, var izmantot gan kā silto uzkodu, gan kā pamatēdienu. No divām filejām uzkodās sanāks četras vai sešas porcijas, pamatēdienam divas.
Vistas ruletītes ar datelēm un aprikozēm
Maigas vistas gaļas ruletes, kas pildītas ar aprikozēm un datelēm, bet apvīstītas ar bekona šķēlīti. Pasniedz ar svaigajiem salātiem vai dārzeņu biezeni.
'Bracciole' jeb sulīgi gaļas rullīši itāliešu gaumē
Ar dažādiem labumiem pildīti, sulīgi gaļas rullīši, kas pāris stundas sutināti piesātinātā tomātu mērcē, garšo patiešām debešķīgi.
Ruletītes krējuma mērcē
Ruletītes krējuma mērcē visgaršīgāk ēst aukstas.