PantherMedia/Scanpix
Foto: PantherMedia/Scanpix
Tasīte espreso vai šķīstošās kafijas pulveris ar savu patīkami rūgteno garšu lieliski iedaras dažādos desertos, ļaujot izvairīties no pārlieku šķebinoša salduma. Šis aromātiskais, uzmundrinošais dzēriens ir neaizstājums, gatavojot kaut vai, piemēram, tiramisu, jo espreso tiek mērcēti "dāmu pirkstiņi" – trauslie cepumi, kas ir šī klasiskā deserta pamatā.

Savukārt šķīstošā kafija labāk kā espreso noderēs situācijās, kad desertu paspilgtināt ar kafijas aromātu un garšu vajag zibenīgi. Piemēram, ja gatavo sviesta krēmu kūkai, tā vietā, lai vārītu kafiju, vienkārši pievieno tam tējkaroti šķīstošās kafijas granulu. Arī klasiskais olu krēms kļūs tikai gardāks, ja tā masā iemaisīsi kādu drusciņu kafijas putekļu.

Viens no atpazīstamākajiem kafijas desertiem, neapšaubāmi, ir jau pieminētais itāliešu tiramisu, kas tiek dēvēts arī par eņģeļu ēdienu. Kā jau pavārmākslā bieži mēdz būt, tad nav vienas "īstās" tiramisu receptes, tomēr tā nav liela bēda, jo šajā rakstā uzskaitītas pat 14 pasaulslavenā deserta garšu variācijas, bet zemāk atradīsi vēl 17 receptes kūkām, cepumiem, saldējumam, trifelēm un citiem kārdinošiem našķiem ar uzmundrinošo kafijas aromātu.

Lai labi garšo!

Eklēri ar šokolādes - kafijas krēmu

Foto: Shutterstock

Eklēri ar šokolādes - kafijas krēmu - gardums pie tējas vai kafijas.

Lasīt vairāk

'Dzīvo garšīgi': fiksais banānu un kafijas 'nice cream'

Foto: Annija Mihelsone

"Tasty" projekta "Dzīvo garšīgi!" ietvaros apciemojām bloga "Upene" lolotāju Anniju Mihelsoni un kopā gatavojām "nice cream" - saldējuma alternatīvu no banāniem. Pērn šis deserts bija teju katra blogera arsenālā, laiks to atkal izcelt saulītē! Projekta ietvaros viesosimies pie dažādiem kulinārijas lietpratējiem un entuziastiem, bet šoreiz iedvesmojies un mācies arī tu, kā var pagatavot garšīgu un veselīgu desertu vien no trīs sastāvdaļām.

Lasīt vairāk

Tiramisu Jura Dukaļska gaumē

Foto: DELFI

Kārdinošs tiramisu ar maskarpones krēmu, kafiju un dāmu pirkstiņiem. Recepti piedāvā restorāna "3" šefpavārs Juris Dukaļskis un "Borjomi".

Lasīt vairāk

Karaliskais tiramisu kārtojums glāzītē

Foto: Shutterstock

Kad kūkas gatavot negribas, un ar saldējumu remdināt saldo kāri arī ne, lieliska alternatīva ir kārtojums, turklāt glāzītē pasniegts tas kļūst vēl īpašāks. Lai arī šis nav klasiskais tiramisu, kā radoša interpretācija tas garšos arī autentiskā deserta cienītājiem.

Lasīt vairāk

Balzama liķiera 'Šarlote' šokolādes muss

Foto: Publicitātes foto

Ļoti vienkāršs un elegants deserts, kas ir kā garšām un sajūtām piesātināts putu mākonis. Īstiem šokolādes cienītājiem var izraisīt atkarību jau no pirmās karotītes. Šokolādes musa pamatā ir putukrējums, kas veido gaisīgu deserta konsistenci. Nepieciešamas tikai dažas sastāvdaļas, lai iegūtu zīdaini maigu un gaisīgu kārumu. Recepti sagatavojusi Baiba Muzikante (Caramelle.lv).

Lasīt vairāk

Uzmundrinošie kafijas kēksiņi ar avokado krēma glazūru

Foto: DELFI

Neticami svaigs un atspirdzinošs avokado krēms, klāts pa virsu enerģiju raisošām kafijas kūciņām, būs tieši laikā, lai baudītu siltu svētdienu zem ziedošajiem ābeļu zariem. Un nevajag baidīties no tā, ka krēms gatavots no avokado – citronu sula tam piešķir brīnumainu garšu. Divi spēcīgie garšas komponenti apvienojas lieliskā tandēmā.

Lasīt vairāk

Gatava 10 minūtēs: kafijas biskvīta torte ar šokolādes-riekstu krēmu

Foto: Shutterstock

Veikalā nopērkamo biskvītu piesūcinot ar rūgtenu kafiju un pārziežot ar šokolādes-riekstu krēmu, vien 10 minūtēs tiksi pie supergardas tortes.

Lasīt vairāk

'Dzīvo garšīgi': dateļu trifeles ar kokosriekstu skaidiņām un kafiju

Foto: DELFI

''Tasty'' projektu "Dzīvo garšīgi!" atklājām ar viesošanos pie bloga ''Krustnagliņa'' kūrētājas Katrīnas Mames un kopā gatavojām krēmīgas dateļu trifeles ar kafijas garšu. Projekta ietvaros viesosimies pie dažādiem kulinārijas lietpretējiem un entuziastiem, bet šoreiz iedvesmojies un mācies, kā ar blenderi un drosmi noķēpāt rokas pagatavot veselīgas trifeles.

Lasīt vairāk

Tiramisu ar Amaretto

Foto: Shutterstock

Garda un vienkārši pagatavojama tiramisu kūka ar Amaretto liķieri.

Lasīt vairāk

Kafijas krēms

Foto: Shutterstock

Kafijas krēms – jauks sākums brīvdienu rītam. Deserts, ko ēst tāpat no trauciņiem, sagriezt kvadrātiņos un apēst ar ķīseli vai pasniegt ar vaniļas mērci.

Lasīt vairāk

Kafijas olu krēms tasītēs

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Salds un pavisam vienkāršs olu krēms ar kafijas garšu vieglam desertam, kas ideāli piestāvēs pusdienām draugu vai ģimenes lokā. Kafija krēmā viegli uzmundrinās, bet kakao virskārta piešķirs saldajam ēdienam patīkamu smaržu.

Lasīt vairāk

Espresso cepumi ar baltās šokolādes pildījumu

Foto: Vida Press

Rieksti un baltā šokolāde lieliski papildina šo cepumu maigo kafijas garšu. Tie garšos lieliski ne tikai ar tasīti stipra espresso, bet arī ar glāzi auksta piena.

Lasīt vairāk

Kafijas krēms no šķīstošās kafijas

Foto: Shutterstock

Kafijas krēms no šķīstošās kafijas brīvdienām vai ciemiņu gaidot.

Lasīt vairāk

Tiramisu ar saldo krējumu

Foto: Shutterstock

Tiramisu recepte, kurā sakultos olas baltumus un maskarpone sieru aizstāj saldais krējums. Grēcīgi!

Lasīt vairāk

Kafijas torte ar karameļu mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ļoti kārdinoša torte, kas atgādinās karameļu kapučīno. Ja vēlies, tortes vidū, starp biskvītiem, vari ziest kādu ievārījumu.

Lasīt vairāk

Šokolādes putas ar ogām

Foto: Shutterstock

Tik ļoti viegls un gaisīgs deserts. Papildini maigās šokolādes putas ar avenēm, mellenēm vai zemenēm. Ja vēlies, desertu vari pasniegt arī ar trauslajām vafeļu caurulītēm, kurām nav pildījuma. Tās var izmantot karotītes vietā. Jāņem vērā, ka deserts pēc pagatavošanas jādzesē vismaz 2 stunas. To ir ērti sagatavot iepriekšējā dienā pirms pasniegšanas un dzesēt ledusskapī visu nakti.

Lasīt vairāk

Zviedru bērnības saldums - kokosriekstu un šokolādes bumbas

Foto: Shutterstock

Šis ir viens no iecienītākajiem zviedru saldumiem, ko iespējams nobaudīt gan smalkās kafejnīcās un kūkotavās, gan atrast lielveikalu plauktos. Kā apgalvots, portālā allrecipes.com, šo gardumu zviedri iemācās pagatavot kā vienu no pirmajiem ēdieniem jau agrā bērnībā. Tāpēc, ja esi saldummīle, tomēr virtuvē nevēlies atrasties ilgas stundas, uzzini, kā gardās šokolādes bumbas pagatavot gan svinībām, gan ikdienas galdam.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!