Gatavojot cepumu mīklu, droši ļaujies improvizācijai. Piemēram, ja receptē minēti lazdu rieksti vai pekanrieksti, tas nebūt nenozīmē, ka tev jāsteidzas uz veikalu tos iegadāties. Ne mazāk gardi cepumiņi izdosies, ja mīklai pievienosi zemesriekstus vai valriekstus, kas jau ir tavas virtuves krājumos.
- Lūk, ideja, ko vērts izmēģināt – četri rieksti, no kuriem mājās pagatavot pienu un riekstu sviestu.
Ja jaunais gads ir iesākts ar apņemšanos ēst veselīgāk, tad receptē daļu kviešu miltu aizstāj ar rupja maluma miltiem, maltām auzu pārslām vai klijām, arī cukura daudzumu cepumos vari samazināt pēc saviem ieskatiem, aizstājot šo sastāvdaļu ar stēviju vai citu saldinātāju. Savukārt, lai cepumu garša būtu īpaši riekstaina, daļu receptē norādītās taukvielas vari aizstāt ar krēmīgo riekstu sviestu.
Lai labi garšo!
Olbaltuma cepumi ar riekstiem un rozīnēm
Ir receptes, kur nepieciešami tikai olu dzeltenumi. Ko darīt ar baltumiem? Jāgatavo olu baltuma cepumi.
Šokolādes un mandeļu cepumi ar pūdercukuru
Šie šokolādīgie mandeļu cepumi izskatās tik kārdinoši un ziemīgi, ka pirmā sniega gaidās tā vien gribas ļaut vaļu bērnišķīgai sajūsmai un slepus nolaizīt saldo pūdercukura kārtiņu.
Lazdu riekstu un šokolādes 'biscotti'
Ja tev mājās nav lazdu riekstu, nebēdā - izmanto tos, kuri tev ir pieejami. Itāļi biscotti pagatavošanai parasti izmanto mandeles un bauda šos bezgala gardos cepumus ar tasi kafijas.
Kraukšķīgi medus karameles un mandeļu trijstūrīši
"Bērniem sagribējās veco, labo karameli. Tad nu ķēros pie darba un izdomāju paeksperimentēt, pievienojot mandeļu skaidiņas. Eksperiments izdevās uz visiem 100 procentiem," recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Smilšu mīklas gredzeni ar zemesriekstiem
Smilšu mīklas gredzeni ar zemesriekstiem - gards našķis ballītē vai ikdienā.
Gardie auzu pārslu cepumi ar banāniem un grauzdētiem zemesriekstiem
Varen gardi bezglutēna cepumiņi, un banāni tiem piešķir sulīgumu, bet rieksti - patīkamu kraukšķīti. Ja nevēlas, lai cepumi būtu pārlieku saldi, cukuru var arī nepievienot, jo par saldumu tajos gādā rozīnes. Recepti iesaka mūsu lasītāja Eva Ozoliņa.
Gardie 'biscotti' cepumiņi ar mandelēm
Biskoti cepumiņus latviski varētu saukt par saldajiem sausiņiem, jo vārds "biscotti" nozīmē "divas reizes cepts". Itālijā šos cepumus ierasts gatavot svētku reizēs, pievienojot mīklai dažādus gardumus – riekstus, sukādes, rozīnes un šokolādi. "Biscotti" parasti ēd, pamērcējot kafijā vai tējā. Šos gardumus izcept ir ļoti vienkārši,turklāt tie lieliski glabājas ilgāku laiku.
Auzu pārslu un valriekstu cepumi
Auzu pārslu un valriekstu cepumi – kraukšķīgi, gardi un vienkārši pagatavojami.
Cepumi ar Brazīlijas riekstiem
Smilšu mīklas cepumi ar Brazīlijas riekstiem un piparkūku garšvielām. Ja piparkūku garšvielas nav, tās aizstāj ar kanēli, maltu muskatriekstu, maltām krustnagliņām un maltu koriandru.
Auzu pārslu, rozīņu un riekstu cepumi
Auzu pārslu un riekstu cepumi ievilinās omulīgu un siltu smaržu, turklāt atgādinās, cik gan ģeniālas ir tās vienkāršās receptes. Ieteicams gan gatavot uzreiz divas vai pat trīs porcijas, jo cepumi apēdīsies visai ātri.
Veselīgie auzu pārslu cepumi ar dzērvenēm un riekstiem
Viens no bērnības lielākajiem kārumiem daudzu atmiņās ir tieši auzu pārslu cepumi, taču ne visi atraduši to mīļāko recepti, ar ko remdināt sentimentālo kārdinājumu. Šī recepte bez olām un miltiem gala rezultātā ļaus našķēties ar viegli kraukšķīgiem un sulīgiem cepumiem, kas ideāli piestāvēs tējas vai kafijas pauzei, lai atgūtu enerģiju, jo sastāvā ir rieksti, dzērvenes un nedaudz zemesriekstu sviests.
Smilšu mīklas cepumi ar pekanriekstiem
Gardi un saldi cepumiņi ar pekanriekstiem. Cepumi būs patīkami kraukšķīgi, kā arī kusīs mutē, pateicoties smilšu mīklai un pūdercukuram.
Šokolādes un lazdu riekstu cepumi
Ļoti gardi šokolādes cepumi. Īpaši un uz mēles kūstoši tie būs, ja tiks noķerts mirklis, kad cepumi ir apcepušies sausi tikai no ārpuses, bet iekšpusē ir joprojām nedaudz mitri.
Sviesta cepumi ar šokolādes glazūru un valriekstu pusītēm
Gardie smilšu mīklas cepumiņi ar tumšās šokolādes glazūru un valriekstu pusītēm greznos ikvienu svētku galdu. Tos var arī iesaiņot mazās paciņās un pasniegt draugiem dāvanā.
Vienkāršie kokosriekstu-pekanriekstu cepumi
Grezni cepumi, kurus vari glīti iesaiņot un uzdāvināt kādam īpaši mīļam cilvēkam. Tavas pūles noteikti tiks atzinīgi novērtētas.
Zemesriekstu-dateļu cepumi
Katrā kumosā sajūtamie rieksti, rozīnes un dateles, padara šo cepumu garšu neatvairāmu. Jau tos gatavojot, radīsies vēlme ar pirkstu iebraukt mīklas bļodā.
Mīkstie šokolādes cepumi ar zemesriekstiem
Sulīgi tumšās šokolādes cepumi ar zemesriekstu gabaliņiem būs gards našķis pie aromātiskas zāļu tējas vai kafijas tases. Recepti piedāvā saldumu zīmols "Laima" sadarbībā ar kulinārijas blogu "Našķoties".