Foto: Shutterstock
Kuram gan nav gadījies, "uz akciju" alkatīgi sapērkoties pārāk daudz banānu, pēc laiciņa secināt, ka mājinieku spējas tos noēst ir bijušas stipri pārvērtētas? Šādās reizēs tumšiem plankumiem pārklātie augļi nereti tiek "noziedoti" atkritumu grozam, bet velti! Lai nekas tāds vairs neatkārtotos, mums ir lieliskas idejas, kā pārgatavo banānu defektus pārvērst par efektiem, izcepot kēksu vai banānmaizi.

"Vecos" banānus droši vari izmantot, lai izceptu sulīgu kēksu vai drupenu banānmaizi, ko piekost pie kafijas vai siltas tējas. Visiem zināms, ka kēksu izcept nav nekāda lielā māksla, tādēļ šie našķi ir izcili piemēroti steidzīgajām darbdienām, kad nav vaļas ilgi rosīties virtuvē.

Šādi nošausi vismaz trīs zaķus ar vienu šāvienu – lietderīgi izmantosi iznīcībai nolemtos produktus, turklāt dabiski saldais banāns samīcītā veidā gādās arī par kēksa vai banānmaizes masas saturīgumu, tādēļ varēsi cepiena mīklai pievienot mazāk cukura un olu, ietaupot gan produktus, gan dažu labu kaloriju.

Ja vēlies, lai saldā maizīte ir vēl veselīgāka, daļu kviešu miltu aizstāj ar rupja maluma miltiem, maltām auzu pārslām vai klijām.

Savukārt kaloriju neskaitītāji var uzdzīvot, pilnai laimei silto banānmaizi pārlejot ar kārdinošu šokolādes, karameļu vai cukura glazūru, vai baudīt, uz šķēles devīgi uzziežot saldu iebiezinātā piena krēmu (te atradīsi vienkāršas receptes šai baudai).

Lai labo garšo!

Banānmaize ar avenēm un mellenēm

Nedaudz salda brokastu maize ar vieglu ogu skābumu – tas pateicoties avenēm un mellenēm. Baudi ar tasi kafijas vai ar dažādiem garnējumiem - krēmsieru, ricotta sieru, banāniem, ogām, apelsīna šķēlēm un daudz ko citu. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā blogere Brigita Dambe.

Lasīt vairāk

Mazie banānu un valriekstu kukulīši dāvināšanai

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ziemassvētkiem strauji tuvojoties, dažādi saldumi un kārumi, kurus uzdāvināt draugiem, radiem un kolēģiem, kļūst arvien aktuālāki. Lūk, vēl viena garda ideja, kuru pagatavot pašam un pēc tam iesaiņot skaistā paciņā – banānu un valriekstu kūkas vai maizes kukulīši, ja tā labpatīk tos dēvēt.

Lasīt vairāk

Klasiskā banānmaize

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Banānmaizei vai kēksam ar banāniem ir ļoti daudz variāciju. Šī recepte ir ļoti klasiska un sviesta kēksa mīklu aromatizē tikai ar banāniem. Tā kā banāni ir saldi, banānmaizei pievieno daudz mazāk cukura nekā citām kēksu mīklām.

Lasīt vairāk

Banānmaize ar datelēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garšīga un salda banānmaize, kuras viducī paslēpušās saldās dateles. Ideāli garšos kopā ar kādu glāzi piena, tējas vai kafijas.

Lasīt vairāk

Banānu kēkss ar valriekstiem

Foto: Shutterstock

Banānu kēkss ar valriekstiem - vienkārši un gardi.

Lasīt vairāk

Diētiskā banānmaize ar sēkliņām un kakao

Foto: DELFI

Ja meklē ideju brīvdienu brokastīm un augļu traukā aizkavējušies pārgatavojušies banāni, tad no sirds iesakām izmēģināt šo banānu maizes recepti. Kādēļ diētiskā? Jo sviesta vietā tiek izmantots ābolu biezenis.

Lasīt vairāk

Melleņu - banānu maize

Foto: Shutterstock

Īpaši garda melleņu - banānu maize.

Lasīt vairāk

Banānu kēkss

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojams banānu kēkss.

Lasīt vairāk

Auzu pārslu un banānu kēkss bez miltiem, sviesta un olām

Foto: Shutterstock

Diētisks, bet ne mazāk gards auzu pārslu kēkss bez miltiem un bez olām, kā arī bez taukvielām. Mīklu sajauc no ātri vārāmām auzu pārslām, banāniem, rīvētiem burkāniem, medus, rozīnēm un riekstiem. Rīvētu burkānu vietā var izmantot arī burkānu masu, kuru iegūst pēc sulas spiešanas.

Lasīt vairāk

Kefīra un banānu kēkss bez olām

Foto: Shutterstock

Kefīra un banānu kēkss bez olām pēc vēlmes papildināts ar augļiem vai riekstiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!