Interesi par šo Vidusjūras lielāko, stratēģiski svarīgo salu gadsimtu gaitā izrādījis ne viens vien pasaules varenais, skaidro "Mysicily".
Grieķi bija tie, kas sicīliešiem iemācīja olīvu un vīnogu audzēšanu, kā arī ierādīja, kā darāms vīns un sienami dažādi sieri. Arī fenheļa, artišoku, cūku pupu, vīģu, lauru lapu, timiāna, kaperu un medus biežā klātbūtne sicīliešu receptēs lielā mērā ir grieķu nopelns.
Romieši ieviesa kviešus un iemācīja audzēt labību, bet 10.– 11. gadsimtā arābi salā ieveda rīsus, pastu, kuskusu, jēra gaļu, baklažānus, spinātus, citrusus, aprikozes, persikus, melones, dateles, virkni garšvielu ar safrānu un kanēli priekšgalā, kā arī žāvētus augļus, riekstus un, protams, saldumus – šerbertu, marcipānu, torroni u.c. Mūsdienās viens no Sicīlijas kulta ēdieniem ar izteiktu arābu ietekmi ir fritētas safāna rīsu bumbiņas ar sulīgu gaļas vai siera pildījumu.
- Itālija mūs ir aplaimojusi ne vien ar picu, lazanju un tiramisu, bet arī citiem gardumiem – te atradīsi plašu itāliešu ēdienu recepšu kolekciju.
Normāņu devums sicīliešu virtuvei ir dažādi gaļas ēdieni, kā arī sālīta menca un plašs rīvmaizes pielietojums. Savukārt spāņi ieviesa tādus "jaunās pasaules" produktus kā kakao, tomātus, tītara gaļu un iemācīja gatavot kaponatu – baklažānu sautējumu, kas mūsdienās uzskatāms par vienu no Sicīlijas virtuves firmas ēdieniem.
Lai iedvesmotu tevi ieviest jaunas vēsmas savā ēdienkartē, lūk, 10 kārdinošu ēdienu receptes no daudzpusīgās sicīliešu virtuves krājumiem!
Sicīliešu brokastis
Esi izsalcis pēc jauna garšas piedzīvojuma savā virtuvē? Mums ir lieliska recepte, kas liks ne tikai tavām garšas kārpiņām lidot, bet arī kaimiņiem radīs nevaldāmu interesi par latvietim netipisko brokastu ēdienu.
Soli pa solim: kā pagatavot kanoli – ziemā baudāmu sicīliešu mafijas desertu
Kanoli ir tradicionāls Sicīlijas virtuves deserts – eļļā ceptas mīklas caurulītes ar rikotas un maskarpones siera pildījumu, kas var būt papildināts ar citrona miziņu, sukādēm, šokolādes skaidiņām un citām gardām sastāvdaļām, dekoram izmantojot kraukšķīgas pistāciju drumstalas. Itālieši kanoli uzskata par ziemas sezonai raksturīgu našķi, jo tā pildījumā esošie piena produkti vasaras karstumā ātri bojājas, tādēļ mēs nolēmām, ka šobrīd laikapstākļi ir īsti piemēroti, lai iemācītos pagatavot šo neticami gardo kārumu.
Cepti dārzeņi sicīliešu gaumē
Itāļi nudien ir parūpējušies par visu to labāko. Krāsnī cepti dārzeņi ar riekstiem un rozīnēm. Un nemaz nevajag baidīties no sīpoliem un ķiplokiem, kas gribēs, bučosies tāpat!
Dārza pupiņu salāti ar artišokiem un safrāna mērci sicīliešu gaumē
Pavisam itāliski salāti, pagatavoti no dārza pupiņām, kuras mēs saucam par cūku pupām. Tam visam klāt kas mazliet neparastāks – eļļā konservēti artišoki, bet finālā – garda pašu gatavota safrāna mērce.
Ar mocarellu pildīti baklažāni sicīliešu gaumē
Savu versiju par itāliešu tradicionālo "aubergine parmigiana" - ar mocarellu pildītiem baklažāniem aromātiskā tomātu mērcē, piedāvā šobrīd Latvijā dzīvojošs sicīlietis Džuzepe Palmeri, piebilstot, ka Sicīlijas krodziņu un restorānu ēdienkartēs šīs debešķīgi gardais ēdiens slēpjas aiz nosaukuma "parmigiana di melanzane".
Debešķīgi gards sicīliešu deserts – 'cannoli'
"Cannoli" – fritētas mīklas caurulītes ar kārdinoši saldu rikotas pildījumu.
Sicīlijas kulta ēdiens – arančini: kā pagatavot zeltainās rīsu bumbiņas ar sulīgu pildījumu
Arančini ir eļļā vārītas rīsu bumbiņas kraukšķīgā panējumā, kuru viducī slēpjas staipīga mocarella, garšvielām bagāta maltā gaļa, sulīgs šķiņķis ar sieru un dažādi citi kārdinoši pildījumi. Šis ir tipisks Sicīlijas ielu ēdiens, ko var nobaudīt arī citos Itālijas reģionos. Šoreiz skaidrosim, kas jāņem vērā, lai arančini pagatavotu mājas apstākļos.
Bagātīgs baklažānu sautējums sicīliešu gaumē jeb 'caponata'
Sātīgs baklažānu sautējums sicīliešu gaumē, kas lieliski garšo gan silts, gan atdzisis. Tad kaponatu vari likt uz grauzdētas maizes šķēlēm.
Atsvaidzinošie sicīliešu salāti
Ievies jaunas vēsmas savā ēdienkartē, pagatavojot sicīliešu iecienītos fenheļa un apelsīnu salātus ar olīvām. Sulīgi, dzīvespriecīgi koši un garšām bagāti - tie atgādinās, ka vasara vairs nav aiz kalniem.
Pasta 'alla norma' ar baklažāniem un sieru
Pasta "alla norma" ir tradicionāls sicīliešu ēdiens, kura dzimtene ir Katānijas reģions. Tā pagatavošananai nepieciešamas vien pāris pamatsastāvdaļas: pasta, baklažāns, tomāti, rikotas siers un baziliks, bet rezultāts pārsteigs pat izlepušāko gardēdi. Kā atklāj "Telegraph", tad lieli "pasta alla norma" cienītāji ir arī pasaulslavenie itāliešu dizaineri Domeniko Dolče un Stefano Gabana.