Brieža gaļas ēdieni: 14 receptes no kotletēm līdz tartaram (2)
Tasty
Kaut gan mielošanās ar brieža steiku vai tumīgu sautējumu ir mednieku privilēģija, tomēr šo vērtīgo gaļas veidu vajadzētu iekļaut ēdienkartē katram gaļēdājam, jo īpaši ziemas periodā, kad pašmāju briežu audzētāju piedāvājums ir visplašākais. Ja tev palaimējies tikt pie brieža gaļas gabala, skaidrosim, kā no tā pagatavot gan vienkāršas kotletes vai zupu, gan tādas delikateses kā tartaru un basturmu.
Dietologi uzsver medījuma, tostarp brieža gaļas uzturvērtību, jo brīvā dabā augušie dzīvnieki savā uzturā nav saņēmuši ne hormonus, ne medikamentus, kurus negodprātīgi audzētāji mēdz pievienot mājlopu barībai.
Brieža gaļas uzturvērtība
Katrs, kuram ir kaut mazākā nojausma par veselīga uztura pamatprincipiem, zina, ka ikdienas ēdienkartē būtu jāiekļauj pēc iespējas plašāks spektrs olbaltumvielas saturošu produktu, izvairoties no dzīvnieku izcelsmes taukiem, kas var būt par cēloni "sliktā" holesterīna pieaugumam. Šajā ziņā brieža gaļa ir izcili diētisks produkts, jo 100 grami satur aptuveni 30 gramus olbaltumvielu un vien 3 gramus tauku, kā arī veselu virkni vitamīnu un minerālvielu, tai skaitā arī vērtīgo selēnu, skaidro "Myfitnesspal".
Ja ēdieni no medījuma nav tava ikdiena, tad tieši brieža gaļa ir labākā izvēle, ar ko sākt iepazīt šo gaļas ēdienu sadaļu. Brieža gaļai nav specifiskas piegaršas, kādā mēdz būt mežacūkas vai, piemēram, buka gaļai, un tā ir arī maigāka kā aļņa gaļa, tādēļ izmantojama gluži tādos pašos veidos kā liellops, turklāt bez laikietilpīgas priekšapstrādes.
Kādus ēdienus gatavot no brieža gaļas
Gatavojot medījumu gaļu, jārēķinās, ka tā vienmēr būs daudz sausāka nekā mājlopu gaļa, jo nav tik trekna. No šķiņķa var veidot irbītes vai ko līdzīgu ierastajām mājas karbonādēm, pēc pagatavošanas vēl gaļu pasutinot ilgāku laiku (to var darīt vienkārši katliņā, ielejot zem karbonādēm nedaudz ūdeni un izkārtojot svaigu, ripiņās sagrieztus sīpolus). Brieža gaļas sāns noderēs gulaša veida mērcēs. Lielākais gardums protams, ir fileja. Arī no brieža gaļas karbonādes var mēģināt cept steikus, bet, tāpat kā liellopu gaļu, ja pārcepsi, tad bez sutināšanas gaļa nebūs īsti ēdama.
No brieža maltās gaļas var gatavot gan Boloņas mērci, gan kotletes, gan viltoto zaķi vai izmantot gaļu kāpostu tīteņu pildīšanai – vārdu sakot, izmantot gluži tāpat kā liellopa vai cūkas malto gaļu. Cepot brieža gaļas kotletes, masai ieteicams pievienot cūkgaļu vai cūkas speķi. Kotletes pēc apcepšanas noteikti vēl būtu ieteicams pasautēt krāsnī, pārlejot ar buljonu, saldo krējumu vai kādu mērci. Interesanti, ka, sautējot medījumu, gaļa sākotnēji kļūst sausa, bet vēlāk, kad samazināts karstums, gaļa uzsūc mitrumu un kļūst sulīgāka.
Gatavojot sautējumu, lieso brieža gaļu labāk sautēt saldā vai skābā krējumā, pievienojot arī kādu šļuciņu sausa baltvīna vai sarkanvīna. Klasiska piedeva medījuma gaļas sautējumiem ir dažādi sakņu dārzeņi, meža sēnes, dzērvenes, brūklenes, plūmes, bet no garšvielām – timiāns, rozmarīns un kadiķogas. Brieža gaļai komplimentēs arī lauru lapas un maltas ķimenes.
No brieža kauliem sanāks piesātināts, veselīgs buljons, kam raksturīga tumša nokrāsa. Noderīgus padomus buljona vārīšanā atradīsi šajā rakstā.
Brieža cepeti pirms gatavošanas noteikti jāiespeķo, izdarot tajā iegriezumus, kuros iebaksta speķa gabaliņus, bet steiku var marinēt sausajā marinādē – ieberzēt ar olīveļļu, sāli, pipariem, saspiestiem ķiplokiem un kapātu rozmarīnu, kas īpaši labi izcels izsmalcināto brieža gaļas garšu.
Lūk, 14 apetītlīgas brieža gaļas receptes gan ikdienas maltītēm, gan svētku reizēm!
Brieža gaļas un spinātu sautējums ar kārtainās mīklas 'cepurīti'
Bagātīgs brieža gaļas sautējums ar spinātiem un sarkanvīnu garšos vēl labāk, ja nobeigumā pārklāsi to ar kārtaino mīklu un iešausi cepeškrāsnī, līdz virskārta apcepusies kārdinoši zeltaina. Brieža gaļu droši var aizstāt arī ar liellopu vai teļu.
Brieža aknu pastēte ar alū sautētiem pērļu sīpoliņiem
Iedvesmojies no restorāna "Etage" šefpavāra Mareks Voitecka un pagatavo aromātisku aknu pastēti. Izsmalcināta delikatese, ko baudīt uz grauzdētas maizes šķēles. Brieža aknas noteikti vari aizstāt ar teļa vai liellopa aknām.
Brieža gaļa ar Briseles kāpostiem un spinātu-ķiploku biezeni
"Briežu sezona ir īsa – tā baudīšanai ir atvēlēts tikai rudens un ziemas periods, tāpēc tagad ir īstais laiks tā ēšanai," iesaka bāra XIII šefpavārs Reinis Strazdiņš. Šefpavārs uzskata, ka brieža sarkanā gaļa ir lieliska, ar izteiktām garšas īpašībām un labi, ka tā pagatavošana vēl nav kļuvusi par rutīnu, kā, piemēram, gatavojot vistas vai cūkas gaļu.
Ātrais brieža tartars ar baltajiem sīpoliem un diļļu ziediem
"Tradicionāli tartars tiek gatavots no liellopa filejas, bet, tā kā vīrs ir mednieks, mūsmājās cieņā ir brieža filejas tartars, kura garša uzlabota ar dobē lekni saaugušiem, aromātiskiem diļļu ziediem un jaunajiem sīpoliem. Šī ir arī lieliska iespēja likt lietā no omes mantoto gaļas mašīnu, aiztaupot laikietilpīgo gaļas kapāšanas procesu," tā savu vienkāršotā tartara recepti Sīpolu ceļa konkursam piesaka Marta.
Šis rudenīgais sautējums, ko iesaka "Rimi" gardēdis Normunds Baranovskis, ne tikai iepriecinās garšas kārpiņas, bet arī palīdzēs sasildīties vēsajos rudens vakaros.
Ceptas aknas ir tradicionāls ēdiens uzreiz pēc medībām, tad gatavo aknu mērci ar saldo krējumu. Ziemā ēdienu papildina ar skābētiem kāpostiem. Recepti iesaka Mednieku un makšķernieku kluba "Zaube" biedrs Druvis Legzdiņš sadarbībā ar Zaubes savvaļas kulinārā festivāla komandu.
Fotorecepte: kā pagatavot vītinātas gaļas delikatesi – basturmu
Basturma ir vienkārši pagatavojama, ļoti garda vītinātas gaļas delikatese. Piedāvājam Evitas Vīksnas ieteikto recepti, kā pagatavot basturmu no aļņa gaļas, bet šādā veidā vari gatavot arī liellopa gaļu.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit