Foto: iStock
Rudens ir silto komforta ēdienu laiks, kad gribas darbināt cepeškrāsni un plīti uz pilnu jaudu. Salāti, ja tos papildināsi ar krāsnī ceptiem dārzeņiem, nule kā vārītiem pākšaugiem vai graudaugiem un aizdarīsi ar sieru vai sātīgu mērci, būs perfekts komforta ēdiens, turklāt bez liekas smaguma sajūtas - tieši tas, kas vajadzīgs raitam un enerģiskam nedēļas sākumam.

"Bezgaļas pirmdiena" ("Meatless Monday" tulkojumā no angļu val.) ir modīga un jau iegājusies paraža Eiropā, jo samazināts gaļas patēriņš labvēlīgi ietekmē gan veselību, gan ģimenes budžetu.

Lieliska izvēle silto bezgaļas salātu pamatam būs sātīgās, olbaltumvielām bagātās pupiņas. Iepriekš tās ir jāpārlej ar ūdeni un jānomērcē. Izlasi šo rakstu, kurā atklājām noderīgus knifus, kā izvārīt salātiem, zupai vai sautējumam paredzētās pupiņas bez ilgstošas mērcēšanas.

Foto: Shutterstock

Ģeniāla kaltētu pupiņu ātrā alternatīva ir konservētas pupiņas, kuras nav ne stundām ilgi jāmērcē, ne jāvāra. Tieši tādēļ pieredzējušas saimnieces allaž tur pa ķērienam pāris pupiņu bundžas, zinot, ka vajadzības gadījumā gardi salāti būs pagatavojami pārdesmit minūtēs. Gluži tāpat kā pupiņas, siltajos salātos lieliski iederēsies arī turku zirņi. Izmantojot konservētus zirņus vai pupiņas, nolej šķidrumu (te atradīsi pamācību, kā no tā pagatavot bezē cepumus) un bundžiņas saturu uzsildi pannā, kur iepriekš nelielā eļļas vai sviesta daudzumā apcepts sīki sakapāts sīpols vai pāris ķiploka daiviņas.

Siltajiem salātiem var izmantot ne vien pākšaugus, bet arī dažādus graudaugu produktus, piemēram, grūbas, kvinoju, rīsus bulguru, kuskusu vai rīsus. Nesmādē arī iepriekšējā dienā uzbriedināto kuskusu vai novārītus rīsus, jo tvaicēti, uzsildīti mikroviļņu krāsnī vai apcepti pannā, tie var kalpot kā pamats siltajiem salātiem.

Ja piekop veselīgu dzīvesveidu un skaiti kalorijas, tad salātu pamatam izmanto rukolu, Ķīnas kāpostu, ledussalātu, spinātu lapiņas vai jebkādus citus tīkamus gatavos salātu maisījumus un papildini tos ar siltiem dārzeņiem, kas cepti krāsnī, vārīti vai grilēti.

  • Šajā rakstā atklājām, kā izvairīties no piecām biežāk pieļautajām kļūdām, cepot dārzeņus krāsnī.
Foto: Shutterstock
Aizdaram mēs iesakām vieglu vinegreta mērci no citrusu sulas, eļļas, graudu sinepēm un kapātiem zaļumiem. Starp citu, salātu mērci uz eļļas bāzes visvienkāršāk ir sajaukt, liekot visas sastāvdaļas burciņā un sakratot tās. Karstie salāti garšos īpaši labi, kontrastam pārlieti ar atsvaidzinošu jogurta-ķiploku mērcīti uz bezpiedevu jogurta bāzes, ko vari pagatavot sekojot šīs receptes norādījumiem.

Sātīgumam siltos salātus pārkaisi ar fetas, brinzas vai kazas siera drumstalām. Bunte sīki sakapātu pētersīļu, diļļu vai lociņu salātiem piešķirs papildus vitamīnu devu, bet sasmalcināti riekstu kodoli būs gluži kā punktiņš uz "i". Par garšu dažādību gādās arī novārītas vai plaucētas olas, sauja kaperu, olīvas, kāds marinēts gurķītis vai sviestā apceptas sēnes.

Kad karstie salāti gatavi, būtu labi, ja tu tos servētu uz iepriekš sasildīta šķīvja, lai gardā maltīte pēc iespējas ilgāk saglabātos silta.

Esi radošs un ķeries pie darba!

Ātrie turku zirņu salāti ar burkāniem

Foto: Shutterstock
Garšām bagātie turku zirņu-burkānu salāti, kas pagatavojami 15 minūtēs, sniegs sāta sajūtu ar patīkamu viegluma pēcgaršu.

Lasīt vairāk

Siltie salāti ar bulguru un dārzeņiem

Uztura speciāliste Liene Sondore iesaka izmēģināt silto salātu recepti ar bulguru un dārzeņiem, kas būs piemērota arī tiem, kuru ikdiena ir cukura diabēts.

Lasīt vairāk

Siltie lēcu salāti ar kazas sieru

Foto: Shutterstock
Izsmalcinātai maltītei - siltie lēcu salāti ar kazas sieru un pīnijām.

Lasīt vairāk

Grilēts siers ar svaigajiem fenheļa salātiem un apelsīnu kuskusu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Veģetārieši noteikti nespēj iedomāties savu ēdienkarti bez siera, jo tas maltītēm piešķir sātīgumu un patīkamu sāļumu, tāpēc šī recepte būs labs papildinājums ikdienas maltītēm. Grilēts halumi siers kombinācijā ar svaigajiem dārzeņiem rada lieliski sabalansētu garšu buķeti, ko noteikti novērtēs arī veģetāro ēdienu skeptiķi.

Lasīt vairāk

Siltie turku zirņi ar spinātiem un fetas sieru

Foto: Shutterstock

Siltie turku zirņi, kam pievienoti asie Kajēnas pipari un gardais fetas siers, būs pikanta un ātri pagatavojama piedeva gaļas ēdieniem vai zivīm.

Lasīt vairāk

Karstie biešu salāti

Foto: Shutterstock

Karstie biešu salāti – ziemas sezonas "aukstajam" galdam.

Lasīt vairāk

Karstie salāti ar bulguru un fetas sieru

Foto: DELFI

Salāti lielai daļai asociējas ar ēdienu, kas nepietiekami remdē ēstgribu. Tomēr tā nebūs tad, ja tie sastāv no sātīgām sastāvdaļām un ir silti, kā šajā receptē.

Lasīt vairāk

Siltie griķu, kukurūzas un zaļo zirnīšu salāti

Foto: Shutterstock

Sildoša un ārkārtīgi vienkārša maltīte pusdienām vai vakariņām – silti griķi ar kukurūzu un zaļajiem zirnīšiem. Maltīti pasniedz bļodiņās un garnē ar melnajām olīvām un lociņiem.

Lasīt vairāk

Siltie dārzeņu salāti ar ceptām siera bumbām

Pusdienās būs tieši laikā – sastāvdaļām bagātīgi un ļoti gardi dārzeņu salāti ar apceptām "sniega bumbām". Recepti piedāvā bloga "Divi10.com" autores Monika un Justīne.

Lasīt vairāk

Siltie ziedkāpostu un tomātu salāti ar graudaugiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kad šķiet, ka salātu pasaule vairs nespēj pārsteigt, uzrodas šī recepte – silti, veselīgi un ļoti garšīgi! Pagatavo graudaugu produktus pēc savas gaumes un pievieno tiem krāsnī apceptus puķkāpostus. Lai ielaistu pavasari šķīvī, maltītei pievieno citrona sulu spirgtumam.

Lasīt vairāk

Siltie ziedkāpostu salāti ar olu

Foto: Shutterstock

Ziedkāpostu salāti ar olu un vīna etiķa - olīveļļas mērci.

Lasīt vairāk

Siltie pupiņu salāti ar sīpoliem

Foto: Shutterstock

Pupiņu salāti, kas aizdzen izsalkumu uz ilgu laiku.

Lasīt vairāk

Krāsnī ceptu biešu salāti ar brī sieru

Foto: Privātais arhīvs

"Rukola sniegs svaigumu un zaļumu, bietes palīdzēs vēderam – uzlabos gremošanas sistēmu, brī siers piešķirs izcilu garšu salātiem, rieksti un olīveļļa – organismam nepieciešamās un labās taukskābes." Tā par savu gardo Džeimija Olivera veselīgo svētku recepšu konkursa pieteikumu raksta Karlīna.

Lasīt vairāk

Siltie pupiņu salāti ar burkāniem

Foto: Shutterstock

Sātīgie un gardie burkānu - pupiņu salāti.

Lasīt vairāk

Šampinjonu salāti korejiešu gaumē

Foto: Shutterstock

Šampinjoni ar ceptiem dārzeņiem pikantā marinādē.

Lasīt vairāk

Apcepti baklažāni un cukīni ar lazdu riekstiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Burvīgi siltie salāti ar cukīni un baklažāniem, kas fantastiski garšo kopā ar bezpiedevu jogurta mērci. Kraukšķīgumu maltītei piešķirs lazdu rieksti. Pats jaukākais – šo maltīti vari baudīt gan siltu, gan aukstu.

Lasīt vairāk

Karstie rīsu salāti

Foto: Shutterstock

Karstie rīsu salāti sātīgām pusdienām.

Lasīt vairāk

Siltie kvinojas salāti ar sparģeļiem

Saulainais pavasaris ir īstais brīdis, lai ēdienkarti papildinātu ar veselīgiem produktiem, piemēram, uzsāktu dzert zaļos kokteiļus, pagatavotu ko gardu no kvinojas putraimiem vai ierastajiem ikdienas ēdieniem pievienot kādu eksotiskāku superpārtikas produktu, uzskata restorāna "Aqua Luna" šefpavārs Gints Aizupietis, iesakot silto kvinojas salātu recepti.

Lasīt vairāk

Siltie kāpostu salāti ar sinepju mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Brīnišķīgi salāti, kas papildinās gaļas ēdienus vai zivi, kā arī rīsus vai mundierī ceptus kartupeļus. Bet tikpat labi šie salāti var būt kā pamatēdiens - pievieno grauzdētus pekanriekstus vai valriekstus, plānās šķēlītēs sagrieztu ābolu vai bumbieri, vai sieru, vai plānas vistas filejas šķēlītes. Izbaudi!

Lasīt vairāk

Karstie šampinjonu salāti ar kazas sieru, rukolu un valriekstiem

Foto: Vida Press

Cepti, ar kazas sieru pildīti šampinjoni, svaiga rukola un ķiploku mērce, ko papildina kraukšķīgi valrieksti un bekons. Īsta ziemas garša, tām reizēm, kad gribas apēst ko neikdienišķu.

Lasīt vairāk

Ceptu dārzeņu salāti ar bez čaumalas vārītu olu

Dārzeņu cepšana zināmā mērā ir maģiska. Nav jau tā, ka svaigiem burkāniem būtu kāda vaina, tomēr, ja paņemam tos pašus burkānus, pievienojam nedaudz kartupeļu un biešu, samaisām ar olīveļļu un sāli un cepam, līdz dārzeņiem ir kraukšķīga garoziņa un mīksts vidiņš... Lūk, tā ir Dārzeņu Maģija! Un, ja ceptajiem dārzeņiem pievieno svaigos lapu salātus un pārsedz ar bez čaumalas vārītu olu... Laime pilnīga!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!