"Bezgaļas pirmdiena" ("Meatless Monday" tulkojumā no angļu val.) ir modīga un jau iegājusies paraža Eiropā, jo samazināts gaļas patēriņš labvēlīgi ietekmē gan veselību, gan ģimenes budžetu.
Lieliska izvēle silto bezgaļas salātu pamatam būs sātīgās, olbaltumvielām bagātās pupiņas. Iepriekš tās ir jāpārlej ar ūdeni un jānomērcē. Izlasi šo rakstu, kurā atklājām noderīgus knifus, kā izvārīt salātiem, zupai vai sautējumam paredzētās pupiņas bez ilgstošas mērcēšanas.
Ģeniāla kaltētu pupiņu ātrā alternatīva ir konservētas pupiņas, kuras nav ne stundām ilgi jāmērcē, ne jāvāra. Tieši tādēļ pieredzējušas saimnieces allaž tur pa ķērienam pāris pupiņu bundžas, zinot, ka vajadzības gadījumā gardi salāti būs pagatavojami pārdesmit minūtēs. Gluži tāpat kā pupiņas, siltajos salātos lieliski iederēsies arī turku zirņi. Izmantojot konservētus zirņus vai pupiņas, nolej šķidrumu (te atradīsi pamācību, kā no tā pagatavot bezē cepumus) un bundžiņas saturu uzsildi pannā, kur iepriekš nelielā eļļas vai sviesta daudzumā apcepts sīki sakapāts sīpols vai pāris ķiploka daiviņas.
Siltajiem salātiem var izmantot ne vien pākšaugus, bet arī dažādus graudaugu produktus, piemēram, grūbas, kvinoju, rīsus bulguru, kuskusu vai rīsus. Nesmādē arī iepriekšējā dienā uzbriedināto kuskusu vai novārītus rīsus, jo tvaicēti, uzsildīti mikroviļņu krāsnī vai apcepti pannā, tie var kalpot kā pamats siltajiem salātiem.
Ja piekop veselīgu dzīvesveidu un skaiti kalorijas, tad salātu pamatam izmanto rukolu, Ķīnas kāpostu, ledussalātu, spinātu lapiņas vai jebkādus citus tīkamus gatavos salātu maisījumus un papildini tos ar siltiem dārzeņiem, kas cepti krāsnī, vārīti vai grilēti.
- Šajā rakstā atklājām, kā izvairīties no piecām biežāk pieļautajām kļūdām, cepot dārzeņus krāsnī.
Sātīgumam siltos salātus pārkaisi ar fetas, brinzas vai kazas siera drumstalām. Bunte sīki sakapātu pētersīļu, diļļu vai lociņu salātiem piešķirs papildus vitamīnu devu, bet sasmalcināti riekstu kodoli būs gluži kā punktiņš uz "i". Par garšu dažādību gādās arī novārītas vai plaucētas olas, sauja kaperu, olīvas, kāds marinēts gurķītis vai sviestā apceptas sēnes.
Kad karstie salāti gatavi, būtu labi, ja tu tos servētu uz iepriekš sasildīta šķīvja, lai gardā maltīte pēc iespējas ilgāk saglabātos silta.
Esi radošs un ķeries pie darba!
Ātrie turku zirņu salāti ar burkāniem
Siltie salāti ar bulguru un dārzeņiem
Siltie lēcu salāti ar kazas sieru
Grilēts siers ar svaigajiem fenheļa salātiem un apelsīnu kuskusu
Siltie turku zirņi ar spinātiem un fetas sieru
Siltie turku zirņi, kam pievienoti asie Kajēnas pipari un gardais fetas siers, būs pikanta un ātri pagatavojama piedeva gaļas ēdieniem vai zivīm.
Karstie biešu salāti
Karstie biešu salāti – ziemas sezonas "aukstajam" galdam.
Karstie salāti ar bulguru un fetas sieru
Salāti lielai daļai asociējas ar ēdienu, kas nepietiekami remdē ēstgribu. Tomēr tā nebūs tad, ja tie sastāv no sātīgām sastāvdaļām un ir silti, kā šajā receptē.
Siltie griķu, kukurūzas un zaļo zirnīšu salāti
Sildoša un ārkārtīgi vienkārša maltīte pusdienām vai vakariņām – silti griķi ar kukurūzu un zaļajiem zirnīšiem. Maltīti pasniedz bļodiņās un garnē ar melnajām olīvām un lociņiem.
Siltie dārzeņu salāti ar ceptām siera bumbām
Pusdienās būs tieši laikā – sastāvdaļām bagātīgi un ļoti gardi dārzeņu salāti ar apceptām "sniega bumbām". Recepti piedāvā bloga "Divi10.com" autores Monika un Justīne.
Siltie ziedkāpostu un tomātu salāti ar graudaugiem
Kad šķiet, ka salātu pasaule vairs nespēj pārsteigt, uzrodas šī recepte – silti, veselīgi un ļoti garšīgi! Pagatavo graudaugu produktus pēc savas gaumes un pievieno tiem krāsnī apceptus puķkāpostus. Lai ielaistu pavasari šķīvī, maltītei pievieno citrona sulu spirgtumam.
Siltie ziedkāpostu salāti ar olu
Ziedkāpostu salāti ar olu un vīna etiķa - olīveļļas mērci.
Siltie pupiņu salāti ar sīpoliem
Pupiņu salāti, kas aizdzen izsalkumu uz ilgu laiku.
Krāsnī ceptu biešu salāti ar brī sieru
"Rukola sniegs svaigumu un zaļumu, bietes palīdzēs vēderam – uzlabos gremošanas sistēmu, brī siers piešķirs izcilu garšu salātiem, rieksti un olīveļļa – organismam nepieciešamās un labās taukskābes." Tā par savu gardo Džeimija Olivera veselīgo svētku recepšu konkursa pieteikumu raksta Karlīna.
Siltie pupiņu salāti ar burkāniem
Sātīgie un gardie burkānu - pupiņu salāti.
Šampinjonu salāti korejiešu gaumē
Šampinjoni ar ceptiem dārzeņiem pikantā marinādē.
Apcepti baklažāni un cukīni ar lazdu riekstiem
Burvīgi siltie salāti ar cukīni un baklažāniem, kas fantastiski garšo kopā ar bezpiedevu jogurta mērci. Kraukšķīgumu maltītei piešķirs lazdu rieksti. Pats jaukākais – šo maltīti vari baudīt gan siltu, gan aukstu.
Karstie rīsu salāti
Karstie rīsu salāti sātīgām pusdienām.
Siltie kvinojas salāti ar sparģeļiem
Saulainais pavasaris ir īstais brīdis, lai ēdienkarti papildinātu ar veselīgiem produktiem, piemēram, uzsāktu dzert zaļos kokteiļus, pagatavotu ko gardu no kvinojas putraimiem vai ierastajiem ikdienas ēdieniem pievienot kādu eksotiskāku superpārtikas produktu, uzskata restorāna "Aqua Luna" šefpavārs Gints Aizupietis, iesakot silto kvinojas salātu recepti.
Siltie kāpostu salāti ar sinepju mērci
Brīnišķīgi salāti, kas papildinās gaļas ēdienus vai zivi, kā arī rīsus vai mundierī ceptus kartupeļus. Bet tikpat labi šie salāti var būt kā pamatēdiens - pievieno grauzdētus pekanriekstus vai valriekstus, plānās šķēlītēs sagrieztu ābolu vai bumbieri, vai sieru, vai plānas vistas filejas šķēlītes. Izbaudi!
Karstie šampinjonu salāti ar kazas sieru, rukolu un valriekstiem
Cepti, ar kazas sieru pildīti šampinjoni, svaiga rukola un ķiploku mērce, ko papildina kraukšķīgi valrieksti un bekons. Īsta ziemas garša, tām reizēm, kad gribas apēst ko neikdienišķu.
Ceptu dārzeņu salāti ar bez čaumalas vārītu olu
Dārzeņu cepšana zināmā mērā ir maģiska. Nav jau tā, ka svaigiem burkāniem būtu kāda vaina, tomēr, ja paņemam tos pašus burkānus, pievienojam nedaudz kartupeļu un biešu, samaisām ar olīveļļu un sāli un cepam, līdz dārzeņiem ir kraukšķīga garoziņa un mīksts vidiņš... Lūk, tā ir Dārzeņu Maģija! Un, ja ceptajiem dārzeņiem pievieno svaigos lapu salātus un pārsedz ar bez čaumalas vārītu olu... Laime pilnīga!