Kaut šķiet, ka fritēšana jau nu gan nav nekāda augstā māksla un ir pa spēkam katram, tā nav taisnība. Rīkojoties nemākulīgi, iecerēto zeltaino un gaisīgo mīklas izstrādājumu vietā iegūsi vai nu apdegušus našķus ar jēlu viduci, vai netīkami blāvus, kas piesūkušies ar eļļu gluži kā sūklis. Lai tevi nepiemeklētu šādas likstas un gala rezultāts nebūtu ar skumjām sirdī jāielidina miskastē, labāk iepazīsties ar pāris vienkāršiem, bet ļoti noderīgiem ieteikumiem, ko atklājām šajā padomrakstā.
Pirms liec eļļā pončikus, virtuļus, "žagariņus" vai berlīnerus, tā noteikti ir jāuzkarsē līdz aptuveni 170–200 grādu temperatūrai.
Ja tev nav virtuves termometra, noteikt, vai eļļa ir pietiekami karsta vari:
- Iemērcot eļļā koka karotes vai lāpstiņas kātu – ja pie tā veidojas mazi burbulīši, eļļa ir pietiekami karsta;
- Iemetot eļļā baltmaizes gabaliņu – ja tas ātri kļūst zeltaini brūns, temperatūra ir pietiekami augsta, ja maize apbrūnē lēnām, piesūcoties ar eļļu, temperatūra jāpaaugstina, bet, ja maize uzreiz kļūst tumši brūna, temperatūra jāsamazina.
Atceries! Nekad nelej karstai eļļai vai citām taukvielām klāt ūdeni, pat ja tā stipri dūmo. Tas izraisīs liesmas un tā tikai nodedzināsi virtuvi. Ja jūti, ka eļļa stipri dūmo, izslēdz plīti un ļauj tai atdzist.
Lūk, 10 bīstami kārdinošu eļļā vārītu saldo našķu receptes!
Klasiskie 'Žagariņi'
Gardie bērnības našķi – "žagariņu" cepumi. Tik gardi un saldi, it īpaši ja tos pārkaisa ar pūdercukuru. Gatavoti pēc "Cāļa virtuves" fotoreceptes.
'Mūķeņu purkšķi' jeb pončiki franču gaumē 'pets-de-nonnes'
Franču iecienītie "pets-de-nonnes" gan pēc kārdinošā izskata, gan pēc gatavošanas veida stipri līdzinās mums zināmajiem pončikiem, vien ar to atšķirību, ka "mūķeņu purkšķi", pateicoties plaucētajai mīklai, ir čaganāki un gaisīgāki.
Tradicionālie virtuļi
Virtuļi - ikdienai un ciemiņus gaidot.
Debešķīgi gards sicīliešu deserts – 'cannoli'
"Cannoli" – fritētas mīklas caurulītes ar kārdinoši saldu rikotas pildījumu.
Saldās itāļu rīsu bumbiņas 'Frittelle di riso'
Saldas un kraukšķīgas rīsu mīklas bumbiņas, pasniedz kopā ar pūdercukuru. "Frittelle di Riso" ir ziemas sezonas našķis, kas īpaši iecienīts Toskānas reģionā.
Spāņu čurros cepumiņi
Brīnišķīgs kārums, kuru tradicionāli pasniedz ar šokolādes mērci. Klasiskos čurros cepumus vāra eļļā, bet figūrai draudzīgāk būs, ja tos ceps cepeškrāsnī.
Kraukšķīgās eļļā vārītās mīklas 'Rozītes'
Visu iecienītais gardums – kraukšķīgās un trauslās fritētās mīklas "Rozītes'". Tiesa, pagatavot varēs tikai tie, kuriem pieliekamajā no mammām un vecmāmiņām saglabājusies speciālā cepumu forma.
Video: Kā pagatavot superēdienu no Keiptaunas – 'koeksisters'
Šķiet, par "koeksisters" saldo ēdienu būs dzirdējuši vien tie, kas paviesojušies Dienvidāfrikas galvaspilsētā Keiptaunā. Ja jāsalīdzina ar kādu citu zināmu saldumu, tad "koeksisters" varētu piedēvēt mums zināmajiem žagariņiem. Kā šos gardumus pagatavot mājās pašam "Hobiju domnīcā" māca šefpavārs Endijs Bērziņš.
Virtuļi ar ievārījuma pildījumu jeb berlīneri
Grēcīgi gards rauga mīklas našķis, no kura grūti atteikties. Vēl jo vairāk, ja tas ir tik gaisīgs un apviļāts pūdercukurā. Īstais laiks virtuļus gatavot ir tieši tagad, kad ievārījums ir tik svaigs!
Biezpiena pončiki
Biezpiena pončiki garšo gan lielajiem, gan mazajiem ēdājiem.