Foto: Shutterstock kolāža
Katrs jau kopš bērnības, gluži kā vienreizvienu, ir ielāgojis mammu un omīšu daudzināto faktu, ka biezpiens ir jāēd, lai būtu spēks kaulos un laba atmiņa. Mēs piekrītam, ka mammas ir jāklausa jebkurā vecumā, tāpēc, lai apvienotu lietderīgo ar patīkamo, sagatavojām 11 receptes kārdinošiem našķiem ar biezpiena pildījumu.

Tas nu ir fakts, ka latvietis izdomās, kā iemānīt savu iecienīto biezpieniņu pat tur, kur tam nemaz nebūtu jābūt. Franči būtu vairāk nekā izbrīnīti, nogaršojot eklēru interpretāciju latviešu gaumē. Ja citviet pasaulē šo konditorejas šedevru pilda ar maigu, zīdaini gludu olu, sviesta vai šokolādes krēmu, tad mēs bliežam "pa vienkāršo" - iztrinam biezpienu caur sietu un samaisām ar svaigi kultu putukrējumu. Jo, kāpēc gan ne?

Tomēr latvieši nav vienīgie, kuru kulinārajām tradīcijām raksturīgas īpaši dradzīgas attiecības ar biezpienu: moldāvi ir iecienījuši placindas, bet krievi - vatruškas - maizītes ar sulīgu biezpiena pildījumu.

Liess biezpiens ir arī viens no tievētāju un sportistu ēdienkartes stūrakmeņiem, tādēļ kolekcijā atradīsi saldos kārumus, ko var bez sirdsapziņas pārmetumiem baudīt arī kaloriju skaitītāji!

Lūk, 11 ar biezpienu pildītu kārumu receptes iedvesmai.

Lai labi garšo!

Kraukšķīgās mīklas 'kabatiņas' ar biezpiena pildījumu

Foto: @hudejkaa

"Tasty" lasītāja Tatjana recepšu konkursam, kurā var laimēt noderīgu un ērtu pannu pankūku cepšanai, piesaka lielisku ideju ātrām brokastīm vai uzkodām - pannā ceptas "kabatiņas" ar biezpiena pildījumu. To gatavošanai var izmantot gan rīspapīru, gan filo mīklu vai lavašu, savukārt pildījumam biezpienu var sagatavot gan ar saldām, gan sāļām piedevām.

Lasīt vairāk

Moldāvu placindas – maizītes ar saldu biezpiena pildījumu

Foto: Privātais arhīvs

Placindas ir tradicionāls Moldovas virtuves ēdiens. Tie ir plāni, apaļi plācenīši ar dažādiem pildījumiem. Placindas var pagatavot no rauga vai neraudzētas mīklas, pildījumā izmantojot biezpienu, vārītus kartupeļus, štovētus kāpostus, malto gaļu utt. Gatavās maizītes var cept gan uz pannas, gan krāsnī.

Lasīt vairāk

Konditorejas klasika – vēja kūkas ar biezpiena krēmu

Foto: DELFI

Dažreiz nav nemaz jāmeklē tālu un jāpievēršas moderniem eksperimentiem, lai izbaudītu ko dievīgi gardu. Pašgatavotas vēja kūkas izkonkurēs jebkuru konditorejas meistarstiķi.

Lasīt vairāk

Našķis sporta draugiem un tievētājiem: netreknās cepumu mājiņas

Foto: Privātais arhīvs

Cepumu mājiņas ar biezpiena pildījumu ir daudzu iecienīts kārums jau kopš bērnu dienām. Mājiņu būvēšanai izvēloties pareizos produktus, var ieekonomēt gana daudz kaloriju, tādēļ reizi pa reizei ar "liesajām mājiņām" var panašķēties arī veselīga dzīvesveida piekritēji. Iecienītu recepti iesaka fitnesa trenere, bikini fitnesa atlēte Linda Patkovska.

Lasīt vairāk

Veselīgie auzu pārslu groziņi ar aveņu krēmu

Foto: Privātais arhīvs

Groziņu pamatnei izmantojot auzu pārslas un sēkliņas, bet pildījumam nesaldinātu biezpiena krēmu ar sulīgām avenēm, rezultātā iegūsi ne vien gardu, bet arī veselīgu našķi, nenodarot skādi slaidajai līnijai. Protams, ja vien neapēdīsi 10 groziņus vienā piegājienā. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Kūciņas 'Vecrīga'

Foto: Shutterstock

Īpašajam cienastam kūciņas 'Vecrīga'. Gatavotas no gaisīgas plaucētās mīklas. Kūkas pilda ar biezpiena putukrējumu un pārklāj ar izkausētu šokolādi.

Lasīt vairāk

Apaļās rauga mīklas biezpienmaizītes

Foto: Shutterstock

Burvīgās biezpienmaizītes, tik mīlīgi apaļas, mājīgas un gardas, vēl siltas un tikko ceptas. Tās var cept gan ar rozīnēm, gan bez rozīnēm. Biezpiena masai var pievienot vaniļu vai rīvētu apelsīna miziņu.

Lasīt vairāk

Gardās cepumu mājiņas ar biezpiena–marmelādes pildījumu

Foto: DELFI

Cepumu mājiņas ar biezpiena–marmelādes pildījumu un šokolādīgiem jumtiņiem ir daudzu kopš bērnības iecienīts gardums. Mazie gardēži būs īpaši priecīgi palīdzēt tev gatavot šo kārdinošo desertu.

Lasīt vairāk

Greznie rauga mīklas radziņi

Foto: Privātais arhīvs

Greznie pīrādziņi no mīkstas, gaisīgas rauga mīklas būs īstena svētku galda rota. Tos vari pildīt gan ar speķi vai malto gaļu, gan kāpostiem, saldu biezpiena masu, riekstu krēmu, vārītu iebiezināto pienu vai skābenu ābolu ievārījumu.

Lasīt vairāk

Eklēri ar biezpiena krēmu

Foto: Shutterstock

Eklēri ar gaisīgu biezpiena krēmu - gards jo gards kārums.

Lasīt vairāk

Kārdinošās biezpienmaizītes

Foto: Shutterstock

Rauga mīklas biezpienmaizītes ar kārdinošu pildījumu, kas garšos īpaši labi ar krūzīti silta kakao vai tējas.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!