skudru pūznis deserts
Foto: Shutterstock
Deviņdesmitajos, kad veikalos valdīja deficīts un torte bija reti baudāms kārums, mammām un omītēm, tuvojoties dzimšanas dienai vai kādiem citiem lielākiem godiem, nācās likt lietā izdomu, uzburot kūku gandrīz no nekā. Viens no šādiem konditorejas šedevriem ir leģendārais bērnības kārums "Skudru pūznis", kuru teju katrs tos laikus piedzīvojis bērns ir baudījis kādā mājas ballītē.

Savu nosaukumu šī kūka ieguvusi, pateicoties neregulārajai formai, kas līdzinās skudru pūznim, vēl jo vairāk, ja saldais kārtojums finālā tiek apbērts ar magoņu sēkliņām, kas imitē rosīgas skudriņas.

Visbiežāk "Skudru pūznis" tika gatavots, samaisot drumstalās saberztus cepumus ar iebiezināto pienu. Tā kā vārīts iebiezinātais piens veikalu plauktos tika "izmests" gaužām reti, tad atjautīgās saimnieces iemācījās šo produktu pagatavot mājās, stundām ilgi vārot parastu iebiezināto pienu, līdz tas karamelizējās un sabiezēja. Kaut klīda nostāsti par to, ka sakarsusī piena bundža var uzsprāgt, virtuvi pārvēršot kaujas laukā, tomēr tas neatturēja varonīgās sievietes no šāda veida eksperimentiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!